ΔΕΗ: Πετυχαίνει σημαντική μεγέθυνση των μεγεθών της με την εξαγορά της ENEL Romania

ΔΕΗ: Πετυχαίνει σημαντική μεγέθυνση των μεγεθών της με την εξαγορά της ENEL Romania
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης μιλά κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης για την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας της Δ.Ε.Η., Αθήνα, Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μέσα στον Σεπτέμβριο υπογράφεται το deal ΔΕΗ - ENEL Romania.

Τον Σεπτέμβριο θα γίνει το closing της συναλλαγής της ΔΕΗ για την ΕNEL Ρουμανίας. Αυτό σημαίνει πως η ΔΕΗ θα ενσωματώσει στον ισολογισμό 2023 τα μεγέθη της ENEL Romania του τελευταίου τριμήνου. Η συναλλαγή, σύμφωνα με κύκλους της ΔΕΗ, θα προσθέσει ένα EBITDA της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ στο συνολικό EBITDA του ομίλου ΔΕΗ, ενώ οι συνέργειες που θα δημιουργηθούν είναι της τάξεως των 200-250 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας.

Υπενθυμίζεται ότι η εξαγορά της Enel Romania γίνεται έναντι τιμήματος ύψους 1,26 δισ. ευρώ ενώ η συνολική αξία της συναλλαγής ανέρχεται στο 1,9 δισ. ευρώ μαζί με τις δανειακές υποχρεώσεις της Enel Romania που αναλαμβάνει η ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ προτίθεται να χρηματοδοτήσει την εξαγορά μέσω συνδυασμού δανείων και ιδίων κεφαλαίων στον ισολογισμό της, εκ των οποίων 800 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από ήδη εξασφαλισμένη δανειακή χρηματοδότηση διαθέσιμη με τη μορφή δανείου ύψους 485 εκατ. και διάρκειας πέντε ετών από ελληνικές τράπεζες, καθώς και δανείου-γέφυρας (bridge facility) ύψους 315 εκατ. από διεθνείς τράπεζες.

Η Enel Romania, με παρουσία από το 2005, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιώτες επενδυτές στον ενεργειακό τομέα στη Ρουμανία. Απασχολεί περίπου 3.100 υπαλλήλους και εξυπηρετεί περισσότερους από 3 εκατ. πελάτες. Έτσι με την εξαγορά αυτή η ΔΕΗ εισέρχεται σε μια από τις μεγαλύτερες αγορές των Βαλκανίων και επιτυγχάνει σημαντική μεγέθυνση των μεγεθών της καθώς:

– Αγοράζει πάνω από 130.000 χλμ δικτύου διανομής.

– Διπλασιάζει την ισχύ της σε ΑΠΕ

– Αποκτά επιπλέον 3,2 εκατομμύρια νέους πελάτες.

«Η εξαγορά αυτή είναι απολύτως συνεπής με όσα είχαμε παρουσιάσει τον Νοέμβριο του 2021 στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου μας, το οποίο προέβλεπε τη διεθνή επέκτασή μας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και συνεπώς οι δραστηριότητες της Enel στη Ρουμανία αποτελούν την ιδανική επιλογή τόσο από γεωγραφική όσο και από επιχειρηματική άποψη», σχολίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά την Enel Romania από τη θητεία του σε αυτή πριν αναλάβει το «τιμόνι» της ΔΕΗ.