Δέκα μέρες Τραμπ στο τιμόνι των ΗΠΑ: Όλα όσα έχουν αλλάξει
- 30/01/2017, 17:15
- SHARE
Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράφει διατάγματα, κλείνει σύνορα, σηκώνει τείχη, καταδικάζει το ευρωπαϊκό «χάος» και ταυτόχρονα, δημιουργεί ένα μεγαλύτερο.
Το φωτορεπορτάζ που «τρυπώνει» μέσα από τα παράθυρα στον Λευκό Οίκο, θέλει τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ να παρακολουθεί όλην την ημέρα καλωδιακή τηλεόραση, να απαντά με ευχαρίστηση στα τηλέφωνα και να τρώει πατατάκια. Μπορεί αυτή η εικόνα να μοιάζει κάπως «οικεία και γραφική» στους Αμερικανούς δεδομένης και της χαρακτηριστικής άνεσης του Τραμπ με τη δημοσιοποίηση της προσωπικής του ζωής απ΄τα ριάλιτι σόου, όμως η πραγματικότητα, ξεπερνάει τις όποιες επιφανειακές διαστάσεις ερμηνείας των δράσεων κατά τις δέκα μόλις πρώτες ημέρες της προεδρίας του.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, ορκίστηκε την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017 και έγινε ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, διαδεχόμενος τον Μπαράκ Ομπάμα. Ο λόγος του διήρκεσε περίπου 20 λεπτά και ήταν γεμάτος υποσχέσεις για μια προστατευτική οικονομική και επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και έκλεισε με το προεκλογικό σύνθημα “Let’s make America great again”. Η πρώτη “πολεμοχαρής” ανακοίνωση ήρθε στο πλαίσιο της ομιλίας αυτής και αφορούσε στην αντιπυραυλική ασπίδα τελευταίας τεχνολογίας που η νέα κυβέρνηση προτίθεται να εγκαταστήσει για να αμυνθεί απέναντι σε Ιράν και Βόρεια Κορέα. Με το «καλημέρα» διαψεύσθηκαν οι όποιες ελπίδες για απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από μια σειρά χώρες.
Oι αμβλώσεις και οι ΜΚΟ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε την επαναφορά του «κανόνα της παγκόσμιας μέγγενης» (global gag rule) των ΗΠΑ, που εμποδίζει τις αλλοδαπές ΜΚΟ που λαμβάνουν χρηματοδότηση οικογενειακού προγραμματισμού από την USΑΙD (Υπηρεσία των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη) να χρησιμοποιούν τους δικούς τους, μη αμερικανικούς πόρους για την παροχή υπηρεσιών νόμιμων αμβλώσεων, ιατρικών συμβουλών ή υπηρεσιών παραπομπής για άμβλωση. Ο Τραμπ, που εναντιώνεται στην άμβλωση, υπέγραψε την οδηγία επαναφοράς ισχύος του κανόνα σε μια τελετή στον Λευκό Οίκο κατά την τέταρτη του ημέρα στον προεδρικό θώκο. Ο προκάτοχος του Μπαράκ Ομπάμα είχε άρει την ισχύ του κανόνα το 2009, όταν ανέλαβε την προεδρία.
«Η υγεία και τα δικαιώματα των γυναικών είναι πλέον ένα από τα πρώτα θύματα της κυβέρνησης του Τραμπ», δήλωσε η Σέρα Σίπελ, πρόεδρος του Κέντρου για την Υγεία και την Ισότητα των Φύλων στην Ουάσιγκτον. Ο κανόνας θέτει τις οργανώσεις που παρέχουν υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης γυναικών σε μια «δυσχερή θέση», δήλωσε ο Μπράιαν Ντίξον της οργάνωσης Population Connection Action Fund. Είτε θα δεχτούν τους περιορισμούς για να συνεχίσουν να λαμβάνουν χρηματοδότηση, είτε θα τους απορρίψουν και θα χάσουν την χρηματοδότηση, σημείωσε.
«Και οι δύο επιλογές βλάπτουν τις γυναίκες που βασίζονται στις οργανώσεις αυτές», τόνισε.
«Οι παράτυποι μετανάστες θα είναι οι πρώτοι που θα απελαθούν»
Ο Λευκός Οίκος διεμήνυσε την περασμένη Δευτέρα ότι οι μετανάστες χωρίς χαρτιά που έχουν ποινικό μητρώο, ή σε βάρος των οποίων εκκρεμούν ποινικές διώξεις, θα είναι οι πρώτοι που θα στοχοθετηθούν στο πλαίσιο των απελάσεων που είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Αυτοί που ενδέχεται να εγκληματήσουν ή το έχουν κάνει ήδη», όσοι έχουν ποινικό μητρώο, ή «υπάρχει ανοικτός φάκελος της δικαιοσύνης σε βάρος τους» είναι «αυτοί στους οποίους θα επικεντρωθούμε», ανέφερε ο Σον Σπάισερ, ο νέος εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Κατόπιν «υπάρχει μια ολόκληρη σειρά προσώπων που θα πρέπει να ταυτοποιήσουμε, αυτοί που έχουν παραμείνει (στη χώρα) μετά τη λήξη της βίζας τους, αυτοί που έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα», συνέχισε ο ίδιος. «Προς το παρόν, θέλουμε να επικεντρωθούμε σε αυτούς που έχουν διαπράξει εγκλήματα στη χώρα μας», επέμεινε.
Η υποδοχή του επιχειρηματικού κόσμου
Ο Τραμπ συναντήθηκε με μία σειρά Αμερικανών επιχειρηματιών, ενώ υποσχέθηκε τη μείωση των ομοσπονδιακών κανονισμών που εφαρμόζονται, αλλά και των φόρων που επιβάλλονται στις εταιρικές κοινοπραξίες. Ωστόσο, προειδοποίησε τους προέδρους των μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων για τις ποινές που θα επιβάλλονται στην περίπτωση της μεταφοράς γραμμών παραγωγής σε άλλες χώρες.
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος πήρε το πρωινό του με τους προέδρους των εταιριών General Motors Co, Ford Motor Co, αλλά και της Fiat Chrysler Automobiles NV, καθώς ασκεί πιέσεις στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία προκειμένου να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας εντός των ΗΠΑ.
Υπεγράφη προεδρικό διάταγμα για τη μείωση της γραφειοκρατίας και του φορολογικού βάρους που αντιμετωπίζει η αμερικανική βιομηχανία για την αντιμετώπιση του “άκαμπτου, τρομερού και χρονοβόρου γραφειοκρατικού συστήματος,” σύμφωνα με τον Τραμπ.
Διαβάστε σχετικά: Πώς βλέπουν οι μεγάλοι του αυτοκινήτου την κυβέρνηση Τραμπ
Την ίδια ώρα, διαμήνυσε ότι Μεξικό θα αποχωρήσει από το πλαίσιο εφαρμογής της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου για τη Βόρεια Αμερική (NAFTA) εάν οι όροι επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντά του, σύμφωνα με δηλώσεις του Μεξικάνου υπουργού των Οικονομικών.
Αγωγοί πετρελαίου
Η υπογραφή προεδρικών διαταγμάτων ξεκίνησε με την συμφωνία με την κατασκευή των αγωγών πετρελαίου (Keystone XL και Dakota Access) προκειμένου να διευρυνθεί το δίκτυο ενεργειακών υποδομών, αλλά και να ανακληθούν αποφάσεις που είχε λάβει ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Κυβερνητικές υπηρεσίες, Ανώτατο Δικαστήριο
Η κυβέρνηση Τραμπ κινείται προκειμένου να περιορίσει τη ροή των πληροφοριών από αρκετές κυβερνητικές υπηρεσίες που διαχειρίζονται περιβαλλοντολογικά ζητήματα, σε μία προσπάθεια που φαίνεται να στοχεύει στην άσκηση αποτελεσματικότερου ελέγχου, αλλά και περιορισμού των διαφωνιών. Ο νέος πρόεδρος σκοπεύει να κρατήσει στη θέση του διευθυντή του FBI, τον Τζέιμς Κόμεϊ, καθώς συνεχίζεται η έρευνα των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, αλλά και των μυστικών υπηρεσιών, αναφορικά με τις σχέσεις του Τραμπ, με τη Ρωσία.
Η νέα αμερικανική κυβέρνηση κινείται προς την κατεύθυνση αποκατάστασης της συντηρητικής πλειοψηφίας στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται ν’ ανακοινώσει την επιλογή του την επόμενη εβδομάδα.
Η συνάντηση με την Μέι
H πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, ήταν η πρώτη ηγέτιδα ξένης χώρας που συναντήθηκε με τον Ντόναλντ Τραμπ. Η αποχώρηση των Βρετανών από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσδώσει μια «ταυτότητα» στην χώρα τους, εκτίμησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Ουάσιγκτον με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι.
«Το Brexit θα είναι κάτι το θαυμάσιο για την χώρα σας» τόνισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους μετά τη συνάντηση με τη Μέι στον Λευκό Οίκο. «Όταν η κατάσταση εξομαλυνθεί, θα έχετε τη δική σας ταυτότητα και θα έχετε τους πολίτες που εσείς θέλετε στην χώρα σας» επισήμανε.
Το τείχος του Μεξικό
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά, υπέγραψε διατάγματα για την έναρξη ανέγερσης ενός τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό και την λήψη αυστηρότερων μέτρων για τις αμερικανικές πόλεις που προστατεύουν παράτυπους μετανάστες, σε μια ταχεία κίνηση της νέας κυβέρνησης με στόχο να εφαρμόσει τα σχέδιά της για τον περιορισμό της μετανάστευσης και της ενίσχυσης της εθνικής ασφάλειας.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ABC, ο Τραμπ δήλωσε πως αναμένει η ανέγερση του τείχους στα σύνορα της χώρας με το Μεξικό να ξεκινήσει εντός μηνών με τον σχεδιασμό να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, σημειώνοντας πως το Μεξικό θα καλύψει το «100%» των εξόδων κατασκευής του τείχους.
«Η κατασκευή αυτού του τείχους ήταν κάτι περισσότερο από μια προεκλογική υπόσχεση. Είναι ένα πρώτο βήμα μιας κοινής λογικής για να διασφαλίσουμε στ’ αλήθεια τα διάτρητα σύνορα μας» τόνισε αργά σήμερα ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σον Σπάισερ. «Αυτό θα περιορίσει την ροή ναρκωτικών, εγκλήματος και παράτυπων μεταναστών εντός της επικράτειας των ΗΠΑ», σημείωσε.
Την Παρασκευή ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, υπέγραψε το διάταγμα το οποίο προβλέπει συγκεκριμένα:
Για τη Συρία
Το διάταγμα Τραμπ καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να σταματήσει να εκδίδει βίζες για Σύριους αλλά και να διακόψει την επεξεργασία αιτημάτων προσφύγων από τη Συρία. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη θα μείνει ενεργή μέχρι ο Τραμπ να κρίνει ότι έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας, ώστε εν δυνάμει τρομοκράτες να μην μπορούν να εκμεταλλευτούν τα “παραθυράκια” στο σύστημα αιτήσεων ασύλου.
Για τους πρόσφυγες
Ο Τραμπ διέταξε μια τετράμηνη παύση στο αμερικανικό πρόγραμμα προσφύγων. Η παύση έχει ως σκοπό να δοθεί χρόνος ώστε να αναθεωρηθεί ο τρόπος που ελέγχονται οι πρόσφυγες πριν εγκατασταθούν στις ΗΠΑ. Το διάταγμα μειώνει τον αριθμό των προσφύγων που οι ΗΠΑ διατίθενται να δεχτούν τουλάχιστον στο μισό, σε περίπου δηλαδή 50.000 ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Το διάταγμα Τραμπ δεν προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα σχετικά με τις προσθήκες που θέλει να γίνουν στον έλεγχο των προσφύγων από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας.
Για τους μετανάστες εκτός των Σύρων
Το διάταγμα Τραμπ παύει την μετανάστευση από χώρες για τις οποίες υπάρχουν ανησυχίες για 90 μέρες. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως η τρίμηνη διακοπή ισχύει για Ιράκ, Συρία, Ιράν, Σουδάν, Λιβύη, Σομαλία και Υεμένη. Το διάταγμα καλεί ακόμα τους αξιωματούχους της υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μαζί με τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών να παρέχουν όσες πληροφορίες χρειάζεται η κυβέρνηση ώστε να ελεγχθούν οι “επισκέπτες” αλλά και καταρτίσουν μια λίστα με όλες τις χώρες που δεν είναι σε θέση να παρέχουν τα στοιχεία που χρειάζονται.
Το διάταγμα προβλέπει πως η κυβέρνηση θα δώσει στις χώρες 60 μέρες ώστε να αρχίσουν να παρέχουν τις πληροφορίες που χρειάζονται αλλιώς θα απαγορευτεί στους πολίτες τους να εισέρχονται σε αμερικανικό έδαφος.
Θύελλα αντιδράσεων
“Όταν υπάρχουν δηλώσεις που προέρχονται από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για την Ευρώπη και όταν μιλάει για υπόδειγμα Brexit για άλλες χώρες, πιστεύω πως οφείλουμε να του απαντήσουμε”, δήλωσε ο Ολάντ, στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής των μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγεται στη Λισαβόνα. Η Ευρώπη, επέμεινε, “πρέπει να προσδιοριστεί ανάλογα με τις αξίες, τις αρχές και τα συμφέροντά της”. “Όταν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρεται στο κλίμα για να πει ότι δεν έχει ακόμη πεισθεί για τη χρησιμότητα αυτής της συμφωνίας, οφείλουμε να του απαντήσουμε”, πρόσθεσε ο Φρανσουά Ολάντ.”
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) κάλεσαν σήμερα την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να συνεχίσει την παράδοση των ΗΠΑ στην υποδοχή προσφύγων. “Οι ανάγκες των προσφύγων και των μεταναστών παγκοσμίως ουδέποτε ήταν τόσο μεγάλες και το αμερικανικό πρόγραμμα επανεγκατάστασης είναι ένα από τα σημαντικότερα στον κόσμο”, τονίζουν οι δύο διεθνείς υπηρεσίες σε κοινή ανακοίνωσή τους από την έδρα τους στη Γενεύη.
“Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι πρόσφυγες πρέπει να έχουν ίση μεταχείριση για προστασία και παροχή βοήθειας, καθώς και ευκαιρίες για επανεγκατάσταση, ανεξάρτητα από τη θρησκεία, την εθνικότητα ή τη φυλή τους”, καταλήγουν.
H Άνγκελα λυπάται
Η Άνγκελα Μέρκελ εκτιμά πως δεν «δικαιολογούνται» οι περιορισμοί για τη μετανάστευση στις Ηνωμένες Πολιτείες πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών που αποφάσισε ο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ.
«Είναι πεπεισμένη πως ακόμη και στο πλαίσιο της αναγκαίας μάχης κατά της τρομοκρατίας δεν δικαιολογείται να τίθενται υπό γενικευμένη υποψία οι άνθρωποι ανάλογα με τον τόπο καταγωγής ή τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων DPA.
“Η χώρα μας έχει ανάγκη ισχυρά σύνορα και ακραίες εξακριβώσεις ΤΩΡΑ” έγραψε ο Τραμπ στο Twitter, απαντώντας στους επικριτές του.
“Δείτε τι συμβαίνει στην Ευρώπη και, στην πραγματικότητα, σε όλο τον κόσμο – ένα τρομερό χάος!” πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος, πιστός σε μια καθιερωμένη πλέον ρουτίνα να σχολιάζει την επικαιρότητα της προηγούμενης ημέρας από τον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.
Our country needs strong borders and extreme vetting, NOW. Look what is happening all over Europe and, indeed, the world – a horrible mess!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 29, 2017
Η Silicon Valley απέναντι στον Τραμπ
Οι τεχνολογικοί «γίγαντες», όπως η Google, η Apple και η Microsoft, καθώς και οι μικρότεροι τεχνολογικοί δορυφόροι τους, επέκριναν το προεδρικό διάταγμα του Τραμπ, δήλωσαν ότι θα χρηματοδοτήσουν με δωρεές την αντίδραση σε αυτό δια της νομικής οδού και θα βοηθήσουν με τους δικηγόρους τους τούς ουκ ολίγους στοχοποιούμενους μουσουλμάνους και άλλους μετανάστες εργαζομένους τους. «Δεν είναι μια πολιτική που υποστηρίζουμε», δήλωσε η Apple. «Ανήσυχη» δήλωσε η Google. Για «λαθεμένο και θεμελιώδες βήμα προς τα πίσω», το οποίο «θα δημιουργήσει παράπλευρες ζημιές στη φήμη και στις αξίες της χώρας», έκανε λόγο η Microsoft.
Διαβάστε επίσης: Τα Starbucks στις ΗΠΑ προσλαμβάνουν 10.000 πρόσφυγες
Αυτός ίσως είναι ο πραγματικός λόγος που ο Τραμπ έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ