Δέκα τρόποι να πείτε στο αφεντικό σας ότι τα κάνατε μαντάρα
- 21/04/2014, 09:11
- SHARE
Τα λάθη που όλοι κάνουμε και δέκα συμβουλές για να τα διαχειριστείτε.
Όλοι κάνουμε λάθη στη δουλειά πού και πού. Μπορεί να χάσατε μια κρίσιμη προθεσμία ή να στείλατε εμπιστευτικές πληροφορίες στο λάθος άνθρωπο. Ανεξάρτητα απ’ το πόσο μεγάλο ή μικρό είναι το σφάλμα σας, το πιθανότερο είναι ότι δεν θέλετε να παραδεχτείτε ότι τα κάνατε μαντάρα, ιδιαίτερα στο χώρο εργασίας. Πάντως, όσο πιο ανοιχτός και ειλικρινής είστε επί του θέματος, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επίλυσής του χωρίς να έχετε μεγαλύτερα μπλεξίματα.
Ιδού λοιπόν δέκα τρόποι για να πείτε στο αφεντικό σας ότι κάνατε μια γκάφα:
1. Αποτιμήστε τη ζημιά
Υπολογίστε την εν δυνάμει ζημιά του σφάλματός σας πριν την όποια κουβέντα. Όσο περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να συγκεντρώσετε σχετικά με το τι έγινε και με τις πιθανές συνέπειες της πράξης σας, τόσο το καλύτερο. Εφόσον αποτιμήσετε πλήρως αυτό που πήγε λάθος καθώς και τα εν δυνάμει αποτελέσματα του γεγονότος, θα δείξετε στο αφεντικό σας ότι νοιάζεστε και θέλετε να μάθετε από το λάθος σας.
2. Παραδεχτείτε το λάθος σας αμέσως.
Είναι σαν να τραβάτε απότομα έναν επίδεσμο πάνω από την πληγή. Θα πονέσει στην αρχή, αλλά με το που το βγάλετε ξεκινά η επούλωση της πληγής. Το αφεντικό σας ίσως είναι θυμωμένο και ανήσυχο, αλλά τελικά θα ηρεμήσει. Όσο πιο γρήγορα εντοπίσετε και παραδεχτείτε το σφάλμα σας, τόσο πιο σύντομα θα μπορείτε να ξεκινήσετε την επίλυση του προβλήματος.
3. Να είστε άμεσοι και σαφείς
Μην πάτε να κρυφτείτε και να φτιασιδώσετε τα πράγματα. Αφήστε το αφεντικό σας να ξέρει επακριβώς το τι συνέβη και γιατί. Αναλάβετε τις ευθύνες σας και πείτε του ότι δεν θα ξανασυμβεί. Είναι ευκολότερο να σας συγχωρέσει κάποιος που έχει πειστεί ότι το σφάλμα δεν θα επαναληφθεί. Και αυτή η στρατηγική – η πλήρης διαφάνεια – είναι ο καλύτερος τρόπος για να τον πείσετε.
4. Αναλάβετε την ευθύνη με ταπεινότητα.
Καλό είναι να αναλάβετε άμεσα την ευθύνη, και να μην την ρίξετε αλλού. Αν χάσετε την προθεσμία για να υποβάλλετε μια αίτηση επειδή δεν καταλάβατε τις οδηγίες, πείτε τα πράγματα ως έχουν, και μην επιρρίψετε ευθύνες αλλού, π.χ. σε κάποιο τεχνικό πρόβλημα.
5. Καν’ τε ένα βήμα πίσω και αναπνεύστε
Προτού αρχίσετε να αγχώνεστε γύρο απ’ το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα, ή να βλέπετε στο μυαλό σας τη σκηνή της μελλοντικής σας απόλυσης, δώστε στον εαυτό σας λίγο χρόνο προτού αναλάβετε δράση. Ακόμα κι αν το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο, το άγχος θα σας εμποδίσει να σκεφθείτε καθαρά.
6. Μην πάρετε άλλους στο λαιμό σας
Το να μετατοπίσετε στους ώμους άλλων την ευθύνη σας θα σας κάνει να φαίνεστε μικρός και τιποτένιος. Το να μην αναλάβετε πλήρως τις ευθύνες σας θα κάνει την κατάσταση χειρότερη, και μπορεί να οδηγήσει άλλους στο να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στις ικανότητές σας μελλοντικά.
7. Σχεδιάστε ένα πλάνο δράσης
Όταν παραδεχθείτε το λάθος σας, το ιδανικό θα είναι να παρουσιάσετε ένα σχέδιο για την επίλυση του προβλήματος και την αποφυγή παρόμοιων προβλημάτων στο μέλλον. Αυτό θα δείξει στο αφεντικό σας ότι έχετε τα πράγματα υπό τον έλεγχό σας, σε κάποιο βαθμό.
8. Καν’ τε οτιδήποτε μπορείτε για να γίνουν τα πράγματα σωστά
Μπορεί να πρέπει να δουλέψετε μέχρι αργά για να διορθώσετε το πρόβλημα. Μπορεί να πρέπει να ζητήσετε συγνώμη και να πληγωθεί ο εγωισμός σας. Ό,τι και να απαιτείται, θα χρειαστεί να κάνετε τα πάντα για να περιορίσετε το πρόβλημα και να ελέγξετε την έκταση της ζημιάς.
9. Προετοιμαστείτε για τις συνέπειες
Η παραδοχή των σφαλμάτων σας δεν ισοδυναμεί με εξαφάνιση των συνεπειών των σφαλμάτων σας. Ακόμα κι αν κάνετε τα πάντα για να φανείτε απολογητικός και με διάθεση να επανορθώσετε, ίσως και πάλι να μην καταφέρετε να αποφύγετε τις συνέπειες. Θα πρέπει να οικοδομήσετε εκ νέου σχέσεις εμπιστοσύνης, και καταγράψετε τα διδάγματα που πήρατε έτσι ώστε να μην επαναλάβετε τα σφάλματά σας.
10. Μην είστε πολύ αυστηρός με τον εαυτό σας
Μόλις κάνετε την κουβέντα με το αφεντικό σας, φερθείτε χαλαρά και συγκαταβατικά προς τον εαυτό σας. Όπως είπε και ο Αϊνστάιν, «αυτός που δεν έκανε ποτέ του ένα λάθος δεν προσπάθησε ποτέ να κάνει κάτι καινούργιο». Να θυμάστε πάντα ότι τα σφάλματα οδηγούν στην καινοτομία, σε εφευρέσεις, σε νέες πολιτικές. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας, περισσότερο απ’ ότι μαθαίνουμε από τις επιτυχίες μας.
Διαβάστε περισσότερα: