Δέκα χρόνια από το «τελεσίγραφο Σόιμπλε» στην Ελλάδα

Δέκα χρόνια από το «τελεσίγραφο Σόιμπλε» στην Ελλάδα
15 December 2022, Berlin: Wolfgang Schäuble (CDU) speaks in the plenary session of the Bundestag on the occasion of his 50 years as a member of the Bundestag. Photo: Kay Nietfeld/dpa (Photo by KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου για την παλαιότερη κρίση χρέους στην Ελλάδα και την αναβάθμιση από την Moody's.

Ρεπορτάζ της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) που αναδημοσιεύεται στην ιστοσελίδα Tagesschau.de θυμίζει μία ιδιαίτερη πτυχή της ελληνικής κρίσης χρέους: «Δέκα χρόνια συμπληρώθηκαν από το πιο διάσημο τελεσίγραφο της οικονομικής ιστορίας. Τον Φεβρουάριο του 2015 στις Βρυξέλλες, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συζητούσαν για μία ακόμη φορά αν η υπερχρεωμένη Ελλάδα θα πάρει ένα ακόμη δάνειο-γέφυρα και αν θα ενταχθεί στον μηχανισμό διάσωσης του ευρώ, ο τότε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν κατηγορηματικός, υπενθυμίζοντας στον Έλληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη μία προθεσμία: ‘Στις 28 Φεβρουαρίου τα μεσάνυχτα it’s over’. Που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα ελάμβανε περαιτέρω οικονομική βοήθεια, μόνο αν προχωρούσε σε μαζικές περικοπές μέχρι τις 28 Φεβρουάριου του 2015».

Σήμερα ο Γιάνης Βαρουφάκης αφηγείται τη δική του εκδοχή στην ARD και υποστηρίζει ότι «την εποχή εκείνη ο Σόιμπλε είχε πει πολλά, τα οποία δεν συνέβαλαν σε μία συνεννόηση. «Αυτό που είχα αντιληφθεί τότε ήταν ότι πρακτικά απέτυχε η προσπάθειά του να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ με ένα πρόγραμμα περικοπών», λέει. Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο Γιάνης Βαρουφάκης εκτιμά ότι τα προγράμματα λιτότητας κατέστρεψαν την Ελλάδα και ανάκαμψη δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Αντιθέτως: Νέοι άνθρωποι με καλή επαγγελματική κατάρτιση εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα, ενώ την ίδια στιγμή «εισρέει στη χώρα χρήμα, για να χρηματοδοτήσει την κερδοσκοπία σε ακίνητα. Ή σε κρατικά ομόλογα. Δηλαδή για επενδύσεις σε χρέη, όχι στην παραγωγή».

Ο δημοσιογράφος της ARD παρατηρεί: «Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό, αλλά έχει μειωθεί αισθητά και κυμαίνεται στο 160% του ΑΕΠ. Το 2020 ήταν στο 209%. Τον τελευταίο καιρό τα κρατικά ταμεία καταγράφουν πλεονάσματα. Η Ελλάδα κατάφερε να αποπληρώσει πρόωρα μέρος του χρέους. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης του συντηρητικού κόμματος ‘Νέα Δημοκρατία’ το γιορτάζει ως δική του επιτυχία. Όπως λέει ‘έχουμε αφήσει πίσω μας την εποχή της κρίσης. Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς αισθητά υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο’. Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που δεν επωφελούνται από την επιτυχία που εορτάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Διότι τα προγράμματα περικοπών είχαν συνέπειες, για παράδειγμα στο σύστημα υγείας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Σήμα ποιότητας» για την οικονομία

Το ειδησεογραφικό δίκτυο N-TV αναφέρεται στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Moody’s με την ανάκτηση της «επενδυτικής βαθμίδας» (investment grade). Όπως επισημαίνει, πρόκειται για ένα «σήμα ποιότητας» για την ελληνική οικονομία, καθώς «η επενδυτική βαθμίδα αποτελεί ένα σημαντικό κατώφλι στη διαβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τους οίκους αξιολόγησης. Θεσμικοί επενδυτές, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία, επιτρέπεται να επενδύουν μόνο σε ομόλογα που έχουν τουλάχιστον τη συγκεκριμένη αξιολόγηση. Βαθμολογίες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα ονομάζονται και ‘junk’ (σκουπίδια). Αυτή την αξιολόγηση είχε η Ελλάδα από το 2010, στην πορεία της κρίσης χρέους».

Σύμφωνα με το N-TV «η αναβάθμιση αντανακλά την πεποίθηση της Moody’s ότι το κρατικό πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας είναι πλέον πιο ανθεκτικό απέναντι σε πιθανούς κλυδωνισμούς και τα δημόσια οικονομικά βελτιώνονται πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν. Η Moody’s θεωρεί ότι η Ελλάδα θα εξακολουθεί να εμφανίζει πλεονάσματα και να απομειώνει το υψηλό δημόσιο χρέος της, καθώς οι θεσμικές βελτιώσεις αποφέρουν καρπούς και το πολιτικό περιβάλλον παραμένει σταθερό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: DW