Deloitte: Ποιοι θα είναι το αποτύπωμα των μη κρατικών πανεπιστημίων στην ελληνική οικονομία
- 10/04/2025, 17:15
- SHARE

Τα μεγέθη και τα δεδομένα που θα επηρεάσουν σε βάθος πενταετίας την ελληνική οικονομία από την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων ανέπτυξε η «Μελέτη Επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία του Νόμου 5094/2024 για την εγκατάσταση & λειτουργία στην Ελλάδα Παραρτημάτων αλλοδαπών Πανεπιστημίων (Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης – ΝΠΠΕ)» που εκπόνησε η διεθνής εταιρεία συμβούλων Deloitte για λογαριασμό του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών & Οικονομικών Μελετών (ΙΔΟΜ).
Αναλυτικότερα, από τη μελέτη εκτιμήθηκε ότι, σε βάθος πέντε ετών, θα λειτουργούν 18 μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, με τον αριθμό των φοιτητών να εκτιμάται ότι θα αγγίξει τους 58.800, εκ των οποίων οι 16.400 θα προέρχονται από το εξωτερικό (28% του φοιτητικού πληθυσμού στη βάση και παραδειγμάτων του εξωτερικού).
Ιδιαίτερα όσον αφορά στους διεθνείς φοιτητές, η μελέτη αναφέρει ότι μόνο η εγγύς αγορά χωρών προέλευσης διεθνών φοιτητών εντός μίας ακτίνας πτήσης τριών ωρών από την Ελλάδα αριθμεί 700.000 φοιτητές.
Σχετικά με τα οικονομικά μεγέθη, η μελέτη αναφέρει ότι η εγκατάσταση και λειτουργία των ΝΠΠΕ στην Ελλάδα σωρευτικά αναμένεται να οδηγήσει σε 10,2 δισ. ευρώ σε όρους παραγόμενου προϊόντος, 1,9 δισ. ευρώ εισροές σε κρατικά έσοδα και σε 73.500 θέσεις εργασίας (FTEs), πάντα σε βάθος πενταετίας.
Στο ίδιο εύρος χρόνου, η ετήσια συνεισφορά στο ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει στο 0,7% (2.1 δισ. ευρώ), ενώ στη 10ετία και εφόσον το σύνολο των φοιτητών ανέλθει στις 100.000, η συνεισφορά στο ΑΕΠ δύναται να αγγίξει σταδιακά το 1,5% (5,1 δισ. ευρώ).
Όσον αφορά στα επιπλέον αναπτυξιακά οφέλη, αναμένεται, αρχικά, «σημαντική βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών από την αποτροπή εκροής Ελλήνων για σπουδές στο εξωτερικό και την προσέλκυση διεθνών φοιτητών», καθώς εκτιμάται δυνητική αποτροπή εκροής έως 1,2 δισ. ευρώ ανά έτος από τους 40.000 Έλληνες που σπουδάζουν στο εξωτερικό και δυνητική εισροή έως 286 εκατ. ευρώ το 5ο έτος από την προσέλκυση 16.400 αλλοδαπών φοιτητών και των επισκεπτών τους.
Επιπλέον, αναμένονται τα μη κρατικά πανεπιστήμια να συμβάλλουν στην ανάσχεση της διαρροής επιστημονικού δυναμικού (brain drain), την ευκαιρία επαναπατρισμού ακαδημαϊκών και στην ενίσχυση ανθρωπίνου δυναμικού, καθώς επίσης και στην προώθηση της πολυ-πολιτισμικότητας, στην ανάπτυξη «ευγενούς άμιλλας» με δημόσια πανεπιστήμια, οδηγώντας στη βελτίωση της ποιότητας των δημοσίων πανεπιστημίων, καθώς και στην ενίσχυση των επενδύσεων σε έρευνα και καινοτομία, δημιουργώντας ένα πιο δυναμικό και ανταγωνιστικό ακαδημαϊκό και ευρύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον.
«Η εν λόγω ιστορική μεταρρύθμιση (σ.σ. για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων), δημιουργεί στην οικονομία έναν καινούργιο δυναμικό κλάδο που σε συνδυασμό με τη γεωγραφική θέση της χώρας, την ιστορία της, το περιβάλλον της και τον πολιτισμό της μπορεί να αποτελέσει τον σημαντικότερο πυλώνα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε σχετικά ο Τάσος Αβραντίνης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών – ΙΔΟΜ.
Από την πλευρά του, ο Σωτήρης Μπατζιάς, Partner του Τμήματος Strategy & Transactions της Deloitte Ελλάδος σημείωσε: «Οι διεθνείς πρακτικές δείχνουν ότι χώρες που επένδυσαν έγκαιρα στη μη κρατική εκπαίδευση κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν ισχυρό πόλο καινοτομίας και αναπτυξιακής προοπτικής. Η Ελλάδα έχει πλέον την ευκαιρία να δημιουργήσει έναν επιπλέον αναπτυξιακό πόλο, αναγνωρίζοντας και στηρίζοντας το ευρύ οικοσύστημα γύρω από την εκπαίδευση, περιορίζοντας τη διαρροή ταλέντου, επανεντάσσοντας ακαδημαϊκούς στην εγχώρια εκπαιδευτική κοινότητα και ενισχύοντας εν γένει την απασχόληση υψηλής εξειδίκευσης σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας. Η εκπαίδευση αναμένεται να συμπληρώσει/διαφοροποιήσει επιπλέον το εγχώριο παραγωγικό μοντέλο, δημιουργώντας ισχυρές προϋποθέσεις για ένα ιδιαίτερα σημαντικό αναπτυξιακό αποτύπωμα».