Delphi Economic Forum: Οι προκλήσεις για την προσέλκυση ροών ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα
- 03/03/2019, 12:14
- SHARE
Παρά τη θετική πορεία της οικονομίας, οι επενδυτές συναντούν ακόμη σημαντικά εμπόδια στην υλοποίηση επενδύσεων στη χώρα μας.
Για τις προκλήσεις όσον αφορά στην προσέλκυση ροών ξένων κεφαλαίων στη χώρα μας συζήτησαν στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, ο Πρόεδρος του ΔΣ της Global Investments Holdings, Mehmet Kutman, ο Partner της CVC Capital Partners, Άλεξ Φωτακίδης, ο Managing Partner της Alantra, Γιώργος Λόνγκος, ο Πρόεδρος του ΔΣ και CEO της Enterprise Greece Γρηγόρης Στεργιούλης.
Τη συζήτηση συντόνισε η Διευθύνουσα Σύμβουλος Κεντρικής και Νότιας Ανατολικής Ευρώπης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, Charlotte Ruhe.
Ο κ. Kutman αναφέρθηκε στις επενδύσεις της Global Investments Holdings στην Ελλάδα, δηλώνοντας ότι στο μέλλον είναι πολύ πρόθυμοι για περισσότερες επενδύσεις, ιδίως όσον αφορά τα λιμάνια, καθώς εξάλλου η εταιρεία έχει το 25% της αγοράς κρουαζιέρας στη Μεσόγειο. Χαρακτήρισε την Ελλάδα τυχερή από μία άποψη γιατί έχει όπως είπε και το παράδειγμα της πατρίδας του της Τουρκίας. Σημείωσε ότι ο τραπεζικός τομέας στην Τουρκία είναι τεράστιος πραγματικά, πολύ μεγαλύτερος από τον ελληνικό, αλλά οι τράπεζες τώρα έχουν πρόβλημα άρα τα πραγματικά χρήματα έρχονται εκτός χώρας. Συμπέρανε λοιπόν ότι και όποιος θέλει να έρθει στην Ελλάδα να επενδύσει, πρέπει να φέρει και τα χρήματα του μαζί γιατί δε θα βρει χρηματοδότηση από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Χαρακτήρισε δε τις ιδιωτικοποιήσεις μία πολύ δύσκολη διαδικασία σε όλες τις χώρες του κόσμου και τόνισε ότι για να μπορούν να προχωρήσουν “απαιτείται πολύ σταθερή κυβέρνηση, ισχυρή κυβέρνηση με ισχυρή εντολή”.
Ο κ. Φωτακίδης ανέφερε ότι η CVC Capital Partners δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2016 ιδίως στον τομέα της υγείας, καθώς είδε μία ευκαιρία στον τομέα των νοσοκομείων. Mετά το Metropolitan και το Ιασώ, στο τέλος του 2018 εξαγόρασε τον μεγαλύτερο Όμιλο της χώρας, το Υγεία, επομένως συνολικά διαθέτει πέντε νοσοκομεία με 350 εκ. ευρώ έσοδα και 600 εκ. ευρώ καθαρή αξία. “Επενδύσαμε πάνω από 300 εκ. ευρώ και είμαστε ικανοποιημένοι με την επένδυση” δήλωσε. Εκτίμησε ότι υπάρχουν τρεις-τέσσερις τομείς στην Ελλάδα όπου υπάρχει ευκαιρία, όπως ο τομέας της υγείας, οι φαρμακευτικές, οι ΑΠΕ, οι κρουαζιέρες και ο τουρισμός. Χαρακτήρισε περίπλοκες τις διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα για τους ξένους θεσμικούς επενδυτές, λέγοντας πως είναι δύσκολο πχ για τη CVC Capital Partners να μπει σε αυτή τη διαδικασία καθώς “είναι σαν ένα μαύρο κουτί και δε συμμετέχουμε εκτός αν έχουμε μία βεβαιότητα ότι θα τα καταφέρουμε”. Όσον αφορά τις ΣΔΙΤ όμως εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει τεράστια δυνατότητα υποστήριξης της δημόσιας διοίκησης για τη βελτίωση της υγείας. Όσον αφορά στη φορολογία, διηγήθηκε ότι επιχειρηματίας του έλεγε ότι πληρώνει το 70% των εσόδων του, πράγμα που χαρακτήρισε αδιανόητο.
Ο κ. Λόνγκος της Alantra διηγήθηκε πως πριν από μερικούς μήνες παρείχε συμβουλές για εξαγορά και ο διευθύνων σύμβουλος ρώτησε εάν βρεθούμε στα δικαστήρια πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να λυθεί η υπόθεση. Οι νομικοί σύμβουλοι του είπαν πέντε- έξι χρόνια, ίσως επτά και ο διευθύνων σύμβουλος ήταν σοκαρισμένος. “Εν τέλει”, είπε, “δημιουργήσαμε διάφορους μηχανισμούς για την κατανομή του κινδύνου και είχαμε ένα έγγραφο 130-140 σελίδων”. Επισήμανε ότι το νομοθετικό πλαίσιο, οι καθυστερήσεις της δικαιοσύνης, είναι τεράστιο εμπόδιο για τους επενδυτές για αυτό ενώ το ανθρώπινο κεφάλαιο υπάρχει, ο καιρός στην Ελλάδα είναι εξαιρετικός, οι αξιολογήσεις είναι καλές πλέον, δε βλέπουμε ακόμη επενδύσεις. Σημείωσε ότι οι ελληνικές εταιρείες είναι σχετικά μικρές, καθώς οι πραγματικά μεγάλες είναι τέσσερις- πέντε και δήλωσε ότι δε μπορεί να φανταστεί ένα Αμερικανό επενδυτή να έρθει στην Ελλάδα για να αγοράσει ένα περιουσιακό στοιχείο που θα του αποδώσει 100 εκατομμύρια ευρώ, καταλήγοντας ότι χρειάζεται η συγχώνευση και συνένωση. Επεσήμανε επίσης ότι η Ελλάδα ανακτά σιγά-σιγά την ανταγωνιστικότητα της, αλλά αυτό έγινε μειώνοντας το εργασιακό κόστος και η φορολόγηση και η μείωση εργασιακού κόστους ώθησε αξιόλογους ανθρώπους εκτός χώρας.
Ο κ. Στεργιούλης του Enterprise Greece επεσήμανε ότι υπάρχουν δύο ζητήματα: Πρώτον, εάν η ελληνική κοινωνία πιστεύει πραγματικά στις επενδύσεις και δεύτερον εάν οι ξένοι μας εμπιστεύονται. Διηγήθηκε πως πριν λίγα χρόνια ήταν πρόεδρος ελληνικής πετρελαϊκής εταιρείας και επισκεπτόταν μία ξένη χώρα. Πήρε ταξί και μιλούσε στο κινητό και ο ταξιτζής σταμάτησε και του είπε “σας παρακαλώ, θέλω να με πληρώσετε από τώρα”. Σχολίασε λοιπόν ότι αυτό είναι το brand της χώρας. “Πρέπει να πιστεύουμε στις επενδύσεις και οι άλλοι να πιστεύουν σε εμάς” δήλωσε. Ανέφερε ότι εφέτος σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ με πάνω από 3 δισ. ευρώ επενδύσεις και εξαγωγές πάνω από 30 δισ. ευρώ, τόνισε όμως ότι δεν είμαστε ευτυχές γιατί η χώρα έχει άλλες δυνατότητες. Χαρακτήρισε αναπτυσσόμενη αγορά αυτή του τουρισμού, σημειώνοντας ότι υπάρχει μεγάλη μετατόπιση επιθυμιών των επισκεπτών, καθώς η προτίμηση για τα 5σταερα και 6στερα αυξάνει σε Κρήτη, Μύκονο, Πελοπόννησο. Επόμενος σημαντικός τομέας, είπε, είναι οι κοινοπραξίες στη γεωργία. “Η Ελλάδα βρίσκεται στη γωνία και θα υπήρχαν επιπλοκές από μείωση φόρων, διότι με τα πλεονάσματα που πρέπει να επιτευχθούν, δεν είναι εύκολο να μιλάμε για μείωση φορολογίας” είπε. “Λαϊκισμός σημαίνει εύκολες απαντήσεις. Εάν νομίζουμε ότι μία μείωση 2-3% του φορολογικού συντελεστή θα λύσει τα προβλήματα, κάνουμε λάθος” πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι οι επενδυτές δεν επιλέγουν μία χώρα για φορολογικούς λόγους, αλλά επειδή το στάτους της χώρας εγγυάται μία μακρόχρονη απόδοση των επενδύσεων τους. “Χρειαζόμαστε επενδυτές που θα παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στη χώρα” δήλωσε επίσης.