Δεν… ακουμπούν τη Ρωσία οι κυρώσεις – Ρεκόρ εσόδων τον Οκτώβριο από εξαγωγές πετρελαίου

Δεν… ακουμπούν τη Ρωσία οι κυρώσεις – Ρεκόρ εσόδων τον Οκτώβριο από εξαγωγές πετρελαίου
This pool image distributed by Sputnik agency shows Russian President Vladimir Putin delivering a speech during the opening ceremony of the northern section of the Moscow Speed Diameter, as well as the sections of the M-12 "East" highway from Moscow to Arzamas and the southern bypass of Arzamas via video conference, in Arzamas, on September 8, 2023. (Photo by Sergei BOBYLYOV / POOL / AFP) Photo: AFP
Ο ρόλος του σκιώδους στόλου πλοίων που μεταφέρουν το εμπόρευμα.

Η Ρωσία έβγαλε περισσότερα χρήματα από τις εξαγωγές πετρελαίου τον Οκτώβριο από ό,τι σε οποιονδήποτε μήνα πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg.

Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο, η Ρωσία είδε 11,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρά έσοδα από το πετρέλαιο. Αυτό είναι περισσότερο από ό,τι έβγαλε η χώρα οποιονδήποτε μήνα πριν εισβάλει στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Τα έσοδα που προέκυψαν τον Οκτώβριο ήταν επίσης τα υψηλότερα από τον Μάιο του 2022, όταν οι τιμές ήταν ασταθείς μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας τον Οκτώβριο αντιπροσώπευαν περίπου το ένα τρίτο των συνολικών καθαρών εσόδων του προϋπολογισμού της χώρας για τον μήνα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg που βασίζονται σε επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι υπέρογκες εισπράξεις της Μόσχας τον Οκτώβριο ήρθαν σχεδόν ένα χρόνο μετά την επιβολή από τις χώρες της G7 ανώτατου ορίου τιμών 60 δολαρίων το βαρέλι. Το πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί στον περιορισμό των εσόδων από το πετρέλαιο που θα πήγαιναν στο πολεμικό ταμείο της Ρωσίας, ενώ παράλληλα θα συνέχιζε η ροή του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου, σύμφωνα με το Insider. Οι περιορισμοί απαγορεύουν επίσης τις ασφαλιστικές και ναυτιλιακές υπηρεσίες για τα πλοία που μεταφέρουν πετρέλαιο που πωλείται πάνω από το ανώτατο όριο τιμών.

Ωστόσο, η Ρωσία κατόρθωσε να πουλήσει το 99% των εξαγωγών πετρελαίου του Οκτωβρίου πάνω από το ανώτατο όριο της τιμής των 60 δολαρίων το βαρέλι, σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg και έρευνα του Ινστιτούτου KSE. Κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, το πετρέλαιο που εξήχθη από τα μεγάλα λιμάνια της Ρωσίας πωλήθηκε κατά μέσο όρο 79,40 δολάρια το βαρέλι.

Οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας έχουν ενισχυθεί από έναν σκιώδη στόλο πλοίων που μεταφέρουν το εμπόρευμα. Πρόκειται για πλοία που δεν έχουν επαρκή ασφάλιση, έχουν απενεργοποιήσει τα συστήματα εντοπισμού τους ή αποκρύπτουν σκόπιμα την ταυτότητά τους.

Οι σκοτεινοί στόλοι μετέφεραν περίπου το 45% των εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας φέτος, σύμφωνα με το Bloomberg.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: