Δεν αλλάζει τη στάση του για το δημοψήφισμα ο Μεϊμαράκης
- 08/07/2014, 14:49
- SHARE
Άλλο οι ανακοινώσεις και άλλο τα κείμενα των προτάσεων υποστηρίζει ο Πρόεδρος της Βουλής – Αιφνιδιάστηκε η κυβέρνηση από τη στάση του.
Την πρόθεση του να κινηθεί θεσμικά όσον αφορά στην πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, επανέλαβε ο πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
«Είναι άλλο το θέμα των ανακοινώσεων που γίνονται από τα κόμματα για την πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος και άλλο τα κείμενα των προτάσεων που τελικά θα κατατεθούν στη Βουλή», επισημαίνει και επαναλαμβάνει ότι «επί των κειμένων αυτών θα κινηθεί απολύτως θεσμικά».
Δηλαδή, θα απευθυνθεί στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, προκειμένου να λάβει γνωμοδότηση για το αν μπορούν να συναθροιστούν οι υπογραφές. Σε κάθε περίπτωση το αν θα ανοίξει η Ολομέλεια ή όχι για το ζήτημα αυτό, έγκειται στην απόφαση της Κυβέρνησης, αν και ο ίδιος έχει την προσωπική πολιτική άποψη ότι εφόσον οι προτάσεις κριθούν ομοειδείς και ταυτόσημες και μπορεί να συναθροιστούν οι υπογραφές, τότε το θέμα θα ήταν καλύτερο να συζητηθεί το συντομότερο, αντί για τον Οκτώβριο.
«Γιατί να αφήσουμε να σέρνεται αυτή η υπόθεση ως τον Οκτώβριο; Προσωπικά βλέπω ότι αυτή η εκκρεμότητα πρέπει να κλείσει τώρα. Αυτή είναι η προσωπική πολιτική προσωπική μου άποψη και δεν έχει μεταβληθεί» δηλώνει ο κ. Μεϊμαράκης και προσθέτει ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν πρέπει να έχει τέτοιες εκκρεμότητες η Βουλή.
Εξάλλου ο πρόεδρος της Βουλής επισημαίνει ότι, με βάση το Σύνταγμα (άρθρο 44), «δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά».
Η στάση Μεϊμαράκη αιφνιδίασε την κυβέρνηση
Η «προσωπική πολιτική άποψη» που εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να αθροιστούν οι υπογραφές των βουλευτών που ζητούν, με χωριστές προτάσεις, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να μην εφαρμοστεί το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», περιέπλεξε την κατάσταση, η οποία από πολλές πλευρές συναρτάται με την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας.
«Η κυβέρνηση δεν έχει τίποτε να φοβηθεί», είπε ο κ. Μεϊμαράκης που εκτιμά ότι ο ορισμός της συζήτησης θα αποκλιμακώσει την ένταση, αφού το αίτημα θα απορριφθεί αφού δεν θα συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι που απαιτείται για να αποφασιστεί η διενέργεια του δημοψηφίσματος.
Επιπλέον, όπως έλεγαν συνεργάτες του Προέδρου της Βουλής, η κατάθεση διαφορετικών αιτημάτων αποτρέπει τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανέλαβε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία για να δείξει ότι μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για τους βουλευτές της αντιπολίτευσης και περισσότερο τους ανεξάρτητους, ενόψει της προεδρικής εκλογής.
Πάντως η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε σε μια στιγμή που υπήρχε προβληματισμός αν με τον αγώνα δρόμου που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατάφερνε, μετά τους ΑΝ.ΕΛ. και μια μικρή ομάδα ανεξαρτήτων βουλευτών που είχε προσεταιρισθεί, να συγκεντρώσει τις 120 υπογραφές για να προκαλέσει την σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής ώστε να συζητηθεί το αίτημά του.
Η διαφοροποίηση του ΚΚΕ, το οποίο επιμένει να «κατεβάσει» τη δική του πρόταση δημοψηφίσματος, ζητώντας να καταργηθεί όλη η νομοθεσία για την απελευθέρωση της ενέργειας από το 1990, καθιστούσε, εκ των πραγμάτων, δύσκολη την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας των «120», όπως επεδίωκε η αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να στηριχθεί στις υπογραφές της Χρυσής Αυγής, προσδοκώντας ανταπόκριση από τους βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. και από την πολυπληθή όσο και ετερόκλητη ομάδα των ανεξαρτήτων, ορισμένοι από τους ίδιους ήταν αμφίθυμοι.
Βούλτεψη: Οι απόψεις περί δημοψηφίσματος δεν αθροίζονται
Αυτές οι απόψεις περί δημοψηφίσματος που έχουν διατυπωθεί είναι βέβαιο ότι δεν αθροίζονται μεταξύ τους, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.
«Οπότε, κάθε περαιτέρω συζήτηση δεν έχει κανένα ουσιαστικό νόημα» πρόσθεσε.
Διαβάστε ακόμη:
Αισιοδοξία για το δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ» στον ΣΥΡΙΖΑ