Δεν αποκλείει εμπλοκή για το ασφαλιστικό ο Κατρούγκαλος
- 16/01/2016, 12:21
- SHARE
Ο υπουργός Εργασίας αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί περαιτέρω μείωση της Εθνικής Σύνταξης.
«Η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί περαιτέρω μείωση της Εθνικής Σύνταξης, ούτε να αυξήσει το όριο των 15 ετών για την χορήγησή της» τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
Ανέφερε ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή, αλλά σημείωσε πως οι Ευρωπαίοι ξέρουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν τους κοροϊδεύει και δεν παίζει πελατειακά παιχνίδια όπως οι προηγούμενη που έκανε όπως ανέφερε «μαϊμού» ενοποίηση των ταμείων. Σημείωσε επίσης πως η Τρόικα γνωρίζει πως η συγκεκριμένη κυβέρνηση ξέρει να λέει «όχι». Πάντως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει εμπλοκή στη διαπραγμάτευση.
Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι όσοι έχουν λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης δεν θα παίρνουν την Εθνική σύνταξη,αλλά ένα προνοιακό επίδομα που θα κυμαίνεται στα 360 ευρώ.Επιβειβαίωσε,επίσης,ότι πρόθεσή του είναι να μπει «κόφτης» στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών πάνω από ένα όριο , ώστε το άθροισμα ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών «να μην είναι εξοντωτικό».
Τόνισε εκ νέου πως το καθεστώς που προβλέπεται για τους αγρότες θα ισχύσει και για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες.Υποστήριξε πως το σύστημα είναι δίκαιο υπέρ των φτωχών και των αδυνάτων,ενώ παράλληλα δίνει την δυνατότητα σε αυτόν που έχει την εργασία του να παραμείνει και να πάρει μεγαλύτερη σύνταξη.Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε πως είναι στη διάθεση του προέδρου της ΝΔ εαν ζητήσει ενημέρωση για το ασφαλιστικό.
«Το νομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί, χωρίς απώλειες»
Σε άλλη συνέντευξη του στην εφημερίδα «Αγορά», ο κ. Κατρούγκαλος εκφράζει τη βεβαιότητα ότι το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό θα υπερψηφιστεί, χωρίς απώλειες, από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Παράλληλα, θεωρεί πιθανή την υπερψήφιση του νομοσχεδίου και από βουλευτές της αντιπολίτευσης, μετά τις διορθωτικές κινήσεις που θα γίνουν ως την ημέρα της ψήφισής του.
Υπερασπίζοντας το νομοσχέδιο, ο κ. Κατρούγκαλος υπογραμμίζει ότι αποτελεί μία προσπάθεια «μίας ταξικά μεροληπτικής αρχιτεκτονικής υπέρ των αδύναμων και των μεσαίων εισοδημάτων, ώστε να πάρουν αξιοπρεπή σύνταξη και οι μακροχρόνια άνεργοι και όσοι δεν είχαν σταθερή και μόνιμη εργασία» και τονίζει ότι, παράλληλα, δίνονται κίνητρα στους ασφαλισμένους να παραμείνουν στην εργασία τους και να μην βγουν πρόωρα σε σύνταξη.
Όσον αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, ο υπουργός Εργασίας αναφέρει ότι τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο ευνοούν το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ τον χρόνο και επισημαίνει ότι υπάρχει συμφωνία με τους φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών να συσταθεί μια κοινή επιτροπή που θα υπολογίσει το άθροισμα ασφαλιστικής και φορολογικής επιβάρυνσης, «ώστε να μην καταλήγει σε δημευτικά αποτελέσματα».
Ακόμη, απαντώντας στις κριτικές που υποστηρίζουν ότι με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, το 80% των νέων συντάξεων θα έχει μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 15%, κάνει λόγο για «καθαρή αλχημεία» και «συστηματική και έντονη προσπάθεια παραπληροφόρησης», ώστε να δημιουργηθούν «ψευδείς εντυπώσεις».