Δεν χρειάζεται να δουλεύετε 50 ώρες την εβδομάδα για να πετύχετε
- 14/02/2016, 19:00
- SHARE
Πολλοί ισχυρίζονται ότι το να έχεις ένα μέτρο στις ώρες εργασίας σου μπορεί να είναι και συγκριτικό πλεονέκτημα.
της Λάουρα Βάντερκαμ
Είναι κοινός νους: αν θες να πετύχεις, δούλεψε σκληρά. Πολλοί υποθέτουν ότι η σκληρή δουλειά σημαίνει και ατελείωτες ώρες εργασίας. Διάσημοι εργασιομανείς όπως ο Μπιλ Γκέιτς και η Μάρθα Στιούαρτ συμβάλλον σ’ αυτή την αντίληψη, και σε συγκεκριμένους κλάδους όπως ο χρηματοπιστωτικός τα παράπονα για τις νύχτες δουλειάς δίχως τέλος είναι ο κανόνας. Το γεγονός ότι η Goldman Sachs έθεσε ως όριο τις 17 ώρες ημερήσιας εργασίας για τους ασκούμενούς της σημαίνει ότι κάποιοι εργάζονταν περισσότερο.
Κι όμως, είναι δυνατόν να είναι κάποιος επιτυχής δουλεύοντας παράλληλα νορμάλ ώρες. Κάποιοι, μάλιστα, που εργάζονται λογικές ώρες λένε ότι τα ωράριά τους δεν είναι έτσι φτιαγμένα μόνο για τη διατήρηση της προσωπικής τους ζωής. Θεωρούν, δηλαδή, ότι το όριο στις ώρες εργασίας τους είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα – κάτι που τους βοηθάει να είναι επιτυχείς.
Η ιδέα αυτή είναι λιγότερο ριζοσπαστική απ’ όσο ακούγεται. Καταρχήν, λίγοι άνθρωποι εργάζονται ακραίες ώρες, ακόμα κι αν νομίζουν ότι το κάνουν. Μια μελέτη που σύγκρινε τις εκτιμώμενες ώρες εργασίας των ανθρώπων (αυτές που νομίζουν ότι εργάζονται) με τις πραγματικές ώρες που δούλεψαν ανακάλυψε ότι αυτοί που ισχυρίζονται ότι εργάζονταν πάνω από 75 ώρες την εβδομάδα υπερέβαλλαν κατά περίπου 25 ώρες.
Επίσης, η 40ωρη εργασία την εβδομάδα δεν σημαίνει ωράριο 9 με 5. Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν διαλείμματα για να φάνε, για καφέ, και για άλλες δραστηριότητες. Μπορεί να εργάζεσαι το βράδυ και τα σαββατοκύριακα, και πάλι να μην ξεπερνάς τις 40 ώρες δουλειάς την εβδομάδα.
Σε κάθε περίπτωση, το να δουλεύεις 40 ώρες την εβδομάδα προσφέρει χρόνο για να κάνεις πολλά στο επαγγελματικό πεδίο, αν ο χρόνος αυτός κατανέμεται έξυπνα.
Η οικογένεια είναι συχνά ο λόγος που κάποιοι επιλέγουν να περιορίζουν το χρόνο εργασίας τους, αλλά κάθε ενδιαφέρον πέραν της δουλειάς μπορεί να επιτελέσει την ίδια λειτουργία. «Αν θες ισορροπία μεταξύ δουλειάς και ζωής, πρέπει να έχεις ζωή» λέει ο Γιον Γκίλον, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Roost. Ο ίδιος πηγαίνει συχνά σε συναυλίες με την κοπέλα του, ενώ κάνει και σκι και γιόγκα. Για να βρει χρόνο, ο Γκίλον έχει αναπτύξει αποτελεσματικές τεχνικές διαχείρισης του χρόνο. «Κλείνω γρήγορα» λέει. Όταν βρίσκει κάποιον που τον καλύπτει, τον προσλαμβάνει απ’ την πρώτη συνάντηση. Όταν συναντά επενδυτές, ζητά να καταλήξουν άμεσα σε μια απόφαση.
Όσο για το κλειδί; «Είμαι μάλλον ο πιο χαζός στην ομάδα μου, και γι’ αυτό μπορώ και εργάζομαι κανονικές ώρες» επισημαίνει σαρκαστικά. «Βρίσκω ανθρώπους που κάνουν τα πράγματα καλύτερα από μένα».