Δεν έφεραν κέρδη στα ταμεία οι ενδιάμεσες εκπτώσεις
- 22/11/2019, 15:00
- SHARE
Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις που «έτρεξαν» το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου δεν κατάφεραν, όπως ήλπιζαν οι έμποροι, να φέρουν ζεστό χρήμα στα ταμεία των καταστημάτων τους που από τις αρχές του χρόνου βλέπουν τους τζίρους να ακολουθούν την κατιούσα. Οι περισσότεροι δηλώνουν απογοητευμένοι αφού οι πωλήσεις κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά και πλέον ρίχνουν όλο το βάρος στη Black Friday, αλλά και στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, ποντάροντας στο δώρο που θα λάβουν οι εργαζόμενοι!
Οι Έλληνες βγήκαν επιτέλους βόλτα στα μαγαζιά – αφού μέχρι πρότινος ο καλοκαιρινός καιρός δεν τους παρακινούσε να κάνουν ψώνια – έκαναν έρευνα αγοράς, κατέληξαν σε αυτό που ήθελαν, αλλά δεν αγόρασαν. Η συγκρατημένη καταναλωτική συμπεριφορά τους έχει να κάνει αφενός με τις εκκρεμούσες φορολογικές υποχρεώσεις (ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ, εφορία κλπ), αφετέρου απορρέει από το γεγονός ότι οι καταστηματάρχες βάζουν εκπτώσεις σε επιλεγμένα ήδη, τα οποία συνήθως είναι αυτά με τη χαμηλότερη ζήτηση ή αφορούν προϊόντα σε σπασμένα νούμερα, όταν το αντίστοιχο ποσοστό των εκπτώσεων στις τρέχουσες κολεξιόν δεν ξεπερνά το 20%.
Ο καταναλωτής πλέον, εθισμένος να ψωνίζει αποκλειστικά σε εκπτωτικές περιόδους, «σταμπάρει» το προϊόν που τον ενδιαφέρει και περιμένει για να δράσει τη στιγμή που θεωρεί ευνοϊκότερη για το πορτοφόλι του.
Την αρνητική εικόνα της αγοράς επιβεβαιώνει και η επίσημη έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία ένας στους δύο καταστηματάρχες δήλωσε πως ο τζίρος των φθινοπωρινών εκπτώσεων του 2019 ήταν χειρότερος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2018, ενώ μόλις 1 στις 5 επιχειρήσεις κατέγραψε καλύτερο τζίρο. Σε συντριπτικό ποσοστό 93,4%, οι έμποροι μάλιστα δηλώνουν ότι θέλουν να καταργηθεί ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων, καθώς, όπως υποστηρίζουν, αντί να ενισχύουν την αγορά, την ισοπεδώνουν, εθίζοντας τους καταναλωτές να ψωνίζουν μόνο στις εκπτωτικές περιόδους και τον υπόλοιπο χρόνο οι πωλήσεις να είναι αναιμικές.
Για την αναχαίτιση τέτοιου είδους φαινομένων ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών έχει ζητήσει την άμεση λήψη μέτρων και την κατάργηση του θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων, ο οποίος ουσιαστικά «παγώνει» την αγορά ένα περίπου μήνα πριν από τις χειμερινές εκπτώσεις.
Η φρενίτιδα του Black Friday
Η τελευταία ευκαιρία για να «ρεφάρουν» οι επιχειρήσεις τη χασούρα των προηγούμενων μηνών είναι αναμφίβολα η Black Friday, που πέφτει στις 29 Νοεμβρίου, την οποία περιμένουν πως και πως οι Έλληνες καταναλωτές προκειμένου να αποκτήσουν τα πολύ ακριβά είδη των αγαπημένων τους brands στη χαμηλότερη τιμή της αγοράς. Στρατηγική η οποία είναι βέβαια δίκοπο μαχαίρι για τις επιχειρήσεις που βλέπουν μεν μεγάλη κινητικότητα και αύξηση τζίρων, αλλά με συρρικνωμένα περιθώρια κέρδους, δεδομένου ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι τιμές μπορεί να είναι έως και 70% κάτω από την αρχική αναγραφόμενη.
Ήδη οι μεγάλες αλυσίδες έχουν επιδοθεί σε έναν εκπτωτικό «πόλεμο», βομβαρδίζοντας τις τελευταίες βδομάδες το καταναλωτικό κοινό με διαφημίσεις, αλλά και με newsletter στο προσωπικό τους e-mail που υπόσχονται προϊόντα σε εξευτελιστικές τιμές! Δεν είναι δε λίγες οι εταιρείες που ζητούν από τους καταναλωτές τους να συμπληρώσουν ειδική φόρμα με τα είδη που τους ενδιαφέρουν ώστε να τους ενημερώσουν εγκαίρως για τα ποσοστά των εκπτώσεων. Άλλες πάλι είναι πιο τολμηρές έχοντας ήδη ανακοινώσει τα δυνατά τους χαρτιά, βρισκόμενες ένα βήμα πιο μπροστά από τον ανταγωνισμό.
Εκτός από τις εταιρείες ένδυσης- υπόδησης, που βρίσκονται στην πρώτη θέση από πλευράς κατανάλωσης, τις εταιρείες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, αλλά και τα καλλυντικά, στο παιχνίδι μπαίνουν και οι αλυσίδες σουπερμάρκετ! ΑΒ Βασιλόπουλος, My Market, Γαλαξίας, αλλά και ο, μέχρι πρότινος εσωστρεφής, Σκλαβενίτης προσφέρουν βασικά αγαθά σε προνομιακές τιμές.
Οι Έλληνες από την πλευρά τους δηλώνουν έτοιμοι να ξοδέψουν κατά μέσο όρο 242 ευρώ και να αγοράσουν περίπου 4 προϊόντα, στρατηγική που άλλοτε εφάρμοζαν κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.
Η χαριστική βολή από το παραεμπόριο
Στην ανάγκη για άμεση κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων, εστιάζει ο Θανάσης Μπίρλης, Ιδιοκτήτης της αλυσίδας οπτικών καταστημάτων Οφθαλμός και Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηλιούπολης, εκφράζοντας την άποψη πως δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα για τις επιχειρήσεις, όταν προηγούνται των Black Friday και Cyber Monday, οι οποίες βέβαια ευνοούν κυρίως την αγορά ηλεκτρονικών- ηλεκτρικών ειδών και όχι τόσο τα εμπορικά καταστήματα.
Παρατηρεί πως η φετινή κίνηση, ήταν χειρότερη από την περσυνή με τους καταναλωτές να είναι πολύ προσεκτικοί και συγκρατημένοι ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα ξοδέψουν το υστέρημά τους. « Στα οπτικά ήμασταν 4% κάτω σε σχέση με το 2018. Ο καταναλωτής δεν είδε τις εκπτώσεις που ήθελε και έτσι δεν ψώνισε. Και είναι απολύτως φυσιολογικό δεδομένου ότι στα επώνυμα brands υπάρχουν για τους καταστηματάρχες μικρά περιθώρια κέρδους. Μόνο στα no name και στα on label, τα προϊόντα δηλαδή που φέρουν τη δική τους επωνυμία μπορούν να ρίξουν δραματικά τις τιμές» τονίζει στο fortunegreece.com ο κ. Μπίρλης.
Την κακή απόδοση της αγοράς, την αποδίδει, όχι τόσο στο περιορισμένο εισόδημα των πολιτών και στην υφιστάμενη τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών, αλλά πρωτίστως στο παραεμπόριο, το οποίο χαρακτηρίζει ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που στερεί σημαντικά έσοδα από τις επιχειρήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Υπενθυμίζει πως στη χώρα μας πρόσφατα κατασχέθηκαν 1.250.000 μπλουζάκια polo, μέγεθος που δείχνει το βαθμό παρείσφρησης του παράνομου εμπορίου στην πραγματική οικονομία.
Μάλιστα για τον κλάδο των οπτικών, ο οποίος στην Ελλάδα καταγράφει ετήσιο τζίρο που διαμορφώνεται στα 85 εκατομμύρια ευρώ, υπολογίζεται ότι από τους λαθρέμπορους και τους πλανόδιους πωλητές χάνονται επιπλέον 25 με 30 εκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Μπίρλης δεν κρύβει την ανησυχία του για το θέμα του παραεμπορίου, αφού όπως λέει είναι πολύ δύσκολο να εξαρθρωθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός με πολλά παρακλάδια που δρα εδώ και χρόνια ανεξέλεγκτος.