Δεν είναι μόνο ελληνικό… φαινόμενο: Ο φόβος της ακριβής στέγης κατακλύζει τη Gen Z στις ΗΠΑ

Δεν είναι μόνο ελληνικό… φαινόμενο: Ο φόβος της ακριβής στέγης κατακλύζει τη Gen Z στις ΗΠΑ
Photo: pixabay.com
Τι προκύπτει από την Έκθεση Money Matters.

Όσον αφορά στις οικονομικές τους προοπτικές, πολλοί νέοι ενήλικες στις ΗΠΑ φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να τρομοκρατούνται.

Αυτό προκύπτει σύμφωνα με την Έκθεση Money Matters, μια τεκμηριωμένη εξέταση των αμερικανικών οικονομικών ανησυχιών που δημοσιεύθηκε την περασμένη Πέμπτη από την εφαρμογή αποταμίευσης και επένδυσης Acorns. Για τις ανάγκες της έκθεσης, η Acorns ρώτησε πάνω από 5.000 Αμερικανούς καταναλωτές σχετικά με τις στάσεις και τις ανησυχίες τους – και τα αποτελέσματα είναι συγκλονιστικά.

Σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ανησυχεί πραγματικά πως η κατάσταση των οικονομικών τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε έλλειψη στέγης. Συγκεκριμένα, περίπου το ένα τρίτο της Gen Z και των millennials ανησυχούν μήπως μείνουν άστεγοι, σε σύγκριση με μόλις 11% των boomers.

Η έλλειψη στέγης είναι ένα ακραίο σενάριο, αλλά δεν είναι και εντελώς απίθανο. Τον Δεκέμβριο του 2023, ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός των αστέγων στις ΗΠΑ σημείωσε αύξηση 12% σε ετήσια βάση, αγγίζοντας ιστορικό υψηλό. Τα αίτια ποικίλλουν – από τα απίστευτα υψηλά ενοίκια μέχρι τους στάσιμους μισθούς και τη διακοπή χορήγησης των επιδομάτων που δίδονταν επί πανδημίας.

Πριν από έξι μήνες, 653.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ καταγράφονταν ως άστεγοι, που είναι το μεγαλύτερο νούμερο από τότε που η χώρα άρχισε να συγκεντρώνει ετήσια στοιχεία το 2007.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι κύριοι ένοχοι πίσω από την έκρηξη των αστέγων είναι «η έλλειψη οικονομικά προσιτών κατοικιών και το υψηλό κόστος στέγασης που έχουν αφήσει πολλούς Αμερικανούς να αδυνατούν να αποταμιεύσουν και άρα και να αποκτήσουν στέγη, σημειώνει ο Jeff Olivet, εκτελεστικός διευθυντής του Δι-υπηρεσιακού Συμβουλίου για την Έλλειψη Στέγης στις ΗΠΑ.

Αυτό ευθυγραμμίζεται με τα ευρήματα στην έκθεση της Acorns για τους εργαζομένους σε όλες τις κατηγορίες εισοδήματος: οι τρεις μεγαλύτερες οικονομικές ανησυχίες είναι το κόστος ζωής, ο πληθωρισμός και το χρέος.

Πολύ πριν από την πανδημία, οι ΗΠΑ κατακλύζονταν από ελλείψεις σε προσιτές κατοικίες, παντού, από τις μικρές αγροτικές πόλεις μέχρι τα επιχειρημστικά κέντρα των πόλεων, όπου βρίσκονται οι περισσότερες υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Τα πράγματα δεν βελτιώθηκαν από το τέλος της πανδημίας.

Όπως έγραψε η Alena Botros του Fortune, «από την άνθηση των κατοικιών που τροφοδοτήθηκε από την πανδημία, με τις τιμές των κατοικιών και τα ενοίκια να αυξάνονται σημαντικά και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, η μονοκατοικία έχει γίνει πολύ λιγότερο προσβάσιμη». Πράγματι, τα ενοίκια εξακολουθούν να ξεπερνούν τους μισθούς σε 44 από τις 50 κορυφαίες μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ.

Ακόμη και για εκείνους που εργάζονται επικερδώς, οι ανησυχίες ως προς τις εξελίξεις στο εξωτερικό των ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο δύσκολο να αγνοηθούν. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες είπαν ότι μακροοικονομικά γεγονότα – όπως ο πόλεμος και οι συγκρούσεις – θα μπορούσαν να θέσουν σε περαιτέρω κίνδυνο τα οικονομικά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com