Δεν είναι έκπληξη: Οι μισοί χρήστες κινητών τα χρησιμοποιούν για αυτούς τους λόγους
- 21/02/2017, 21:30
- SHARE
Τα πάντα όμως θα έχουν αλλάξει ως το 2030.
Σχεδόν οι μισοί κάτοχοι κινητών τηλεφώνων – και συγκεκριμένα το 47% – κάνουν περιορισμένη χρήση των συσκευών τους, αφού τις χρησιμοποιούν περισσότερο για την πραγματοποίηση φωνητικών κλήσεων και την ανταλλαγή μηνυμάτων, σύμφωνα με έρευνα διεξήγαγε ο φορέας GSM Association που αποτελείται από τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και άλλους συνεργάτες τεχνολογίας. Ωστόσο, η τάση αυτή φαίνεται να αλλάζει σταδιακά, καθώς αναμένεται ότι έως το 2030 το ποσοστό των χρηστών που χρησιμοποιούν τα κινητά τους μόνο για κλήσεις και SMS, θα περιοριστεί στο 29%. Στη μετάβαση αυτή θα συμβάλουν ιδιαίτερα οι τεχνολογικές εξελίξεις και καινοτομίες στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας, καθώς και η μείωση στο κόστος σχετικών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι χρήστες ακόμη και σε μεγάλες αγορές όπως της Δυτικής Ευρώπης και των ΗΠΑ προτιμούν να αποστέλλουν sms με τον παραδοσιακό τρόπο παρά να κάνουν χρήση των δωρεάν υπηρεσιών ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων.
Στην έρευνα αναφέρεται επίσης ότι οι «Millenials» (όσοι είναι γεννημένοι μεταξύ του 1980 και 2000), δεν αποτελούν τους πιο αφοσιωμένους χρήστες κινητών τηλεφώνων σε σχέση με τις παλαιότερες γενιές. Επιπλέον, μπορεί σε ορισμένες αγορές η κατοχή «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων να είναι σχετικά υψηλή, ωστόσο η εμπλοκή των χρηστών με τις συσκευές τους θεωρείται χαμηλή. Παράλληλα, σε αρκετές αφρικανικές χώρες, η κατοχή smartphones θεωρείται χαμηλή, εντούτοις η χρήση είναι πιο στενή, ιδιαίτερα για την πραγματοποίηση χρηματοπιστωτικών εργασιών.
Όπως αναφέρεται στην έρευνα, στην παρούσα φάση τουλάχιστον το 70% των κατόχων έξυπνων κινητών τηλεφώνων χρησιμοποιούν τις συσκευές τους για να βλέπουν δωρεάν βίντεο μέσω του διαδικτύου, ένας στους δύο παρακολουθεί ζωντανά τηλεοπτικά προγράμματα, ενώ το 70% τα χρησιμοποιούν για να κάνουν έρευνα αγοράς για προϊόντα και υπηρεσίες. Ωστόσο, μόνο οι μισοί χρησιμοποιούν το smartphone τους για να κάνουν παραγγελίες μέσω Ίντερνετ.
Η μελέτη Global Mobile Engagement Index του GSMA, που μετρά και αξιολογεί τη δέσμευση των χωρών για την προώθηση της κινητής συνδεσιμότητας, αποδίδει στη Νότια Κορέα, το Κατάρ και τις ΗΠΑ τη μεγαλύτερη βαθμολογία, ενώ ακολουθούν η Σαουδική Αραβία, η Δανία, η Φιλανδία, η Αυστραλία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Ρουμανία.