«Δεν υπάρχει υπερτουρισμός, αλλά ανικανότητα των κυβερνήσεων να διαχειριστούν τους επισκέπτες», υποστηρίζουν ειδικοί
- 18/10/2024, 20:00
- SHARE
Πολυσύχναστες παραλίες. Ακριβό ενοίκιο. Τουριστικά αξιοθέατα γεμάτα από κόσμο. Όταν πρόκειται για τον υπερτουρισμό, δεν φταίνε οι ταξιδιώτες, δήλωσε ο Randy Durband, Διευθύνων Σύμβουλος του Global Sustainable Tourism Council.
Αντίθετα, το πρόβλημα είναι η «έλλειψη διαχείρισης», είπε τη Δευτέρα στο “Squawk Box Asia”.
«Είμαι στον τομέα του τουρισμού εδώ και 40 χρόνια, εργαζόμενος σε επιτροπές και ενώσεις σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Ασία», είπε. «Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο παραδοσιακά δεν θεωρούσαν ότι είχαν ρόλο στη διαχείριση».
Από το μάρκετινγκ στη διαχείριση
Οι οργανισμοί προώθησης προορισμών «πρέπει να αλλάξουν το ‘Μ’ από μάρκετινγκ σε διαχείριση», είπε ο Durband στο CNBC πριν από τη συνέντευξη.
Πρόσθεσε ότι αυτή η αλλαγή έχει αρχίσει, αλλά είναι ακόμα στα πρώτα της στάδια.
«Αυτή είναι η μεγάλη αφύπνιση που πρέπει να συμβεί, η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει — ο τουρισμός είναι ένας τομέας που χρειάζεται διαχείριση», είπε. «Υπάρχουν τρόποι να χειριστείς, να ελέγξεις, να προσθέσεις δυνατότητες … για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα».
Αναφέρθηκε σε αρκετά παραδείγματα περιοχών όπου αυτό ήδη εφαρμόζεται καλά.
«Βλέπουμε καλή διαχείριση προστατευόμενων περιοχών και εθνικών πάρκων», είπε. «Αλλά χρειάζεται να γίνουν πολλά για να δημιουργηθεί η συνείδηση του τι πρέπει να γίνει σε κυβερνητικό επίπεδο».
«Δάσκαλοι» στη διαχείριση πλήθους
Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για την Κίνα, είπε.
«Οι Κινέζοι είναι δάσκαλοι στο να προσθέτουν δυναμικότητα και να διαχειρίζονται τις ροές», είπε ο Durband. Έφερε ως παράδειγμα τον Μεγάλο Βούδα του Leshan.
«Όλοι έρχονται για τον Βούδα, αλλά η δημοτική κυβέρνηση δημιούργησε έναν τεράστιο πόλο έλξης δίπλα του … που διασπείρει τους επισκέπτες», είπε, αναφερόμενος στην περιοχή που πλέον περιλαμβάνει ανεπτυγμένο πάρκο και μια σπηλιά γεμάτη με τεράστια σκαλιστά αγάλματα.
Πρόσθεσε ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι δημιούργησαν επίσης ένα κέντρο ελέγχου με οθόνες βίντεο που παρακολουθούν τους επισκέπτες σε διάφορες τοποθεσίες. Σχετικά με τις στενές σκάλες που οδηγούν στον Βούδα: «Ξέρουν πριν οι σκάλες γίνουν επικίνδυνα γεμάτες», είπε στο CNBC Travel μετά τη συνέντευξη.
«Πιστεύω ότι πολλά εμβληματικά πολιτιστικά μνημεία σε όλο τον κόσμο, όπου το πρόβλημα του υπερσυνωστισμού είναι έντονο, θα επωφελούνταν από συμπληρωματικούς και ιδανικά προκαταρκτικούς χώρους, που προετοιμάζουν τον επισκέπτη με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αισθάνεται την ανάγκη να παραμένει για πολύ στο κύριο αξιοθέατο», ανέφερε.
Ωστόσο, είπε ότι όλα τα δημοφιλή αξιοθέατα χρειάζονται τεχνολογία για να «παρακολουθούν τις ροές των επισκεπτών».
Διαχείριση των τουριστικών «ροών»
Η διαχείριση των ροών επισκεπτών είναι μια στρατηγική που κερδίζει έδαφος για να μετριάσει το πρόβλημα του υπερτουρισμού. Αντί να περιορίζονται τα επίπεδα τουρισμού, η προσέγγιση βασίζεται στον έλεγχο της συγκέντρωσης των επισκεπτών — είτε εποχιακά είτε κατά τη διάρκεια μιας ημέρας.
Ενώ δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, όπως το Walt Disney World, εφαρμόζουν αυτήν την τακτική εδώ και χρόνια, η ιδέα αρχίζει πλέον να υιοθετείται και από τις τοπικές κυβερνήσεις.
Αλλά η πόλη επικεντρώνεται στη «ροή», δήλωσε ένας εκπρόσωπος στο CNBC Travel την περασμένη εβδομάδα.
«Η μέτρηση της επιτυχίας του τουρισμού στη Βαρκελώνη δεν μπορεί να βασίζεται στον όγκο των επισκεπτών, αλλά στη διαχείριση της ροής των ανθρώπων, ώστε να μην υπερβεί τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά όρια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Δημοτικού Συμβουλίου της Βαρκελώνης.
Ο Durband ανέφερε ότι η διαχείριση των ροών επισκεπτών θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη στη Βαρκελώνη. Σε αντίθεση με άλλες μεγάλες πόλεις, οι επισκέπτες τείνουν να συγκεντρώνονται στις ίδιες περιοχές που προτιμούν οι κάτοικοι, γεγονός που αυξάνει τις τριβές μεταξύ των δύο ομάδων.
«Όλοι θέλουν να πάνε στην ίδια μικρή περιοχή της Παλιάς Πόλης, οπότε η διασπορά θα απαιτούσε μια αρκετά σημαντική στρατηγική για να γίνει αυτό πραγματικότητα», είπε.
Ωστόσο, ανέφερε ότι είναι «απολύτως» δυνατό.
«Η ζήτηση δεν πρόκειται να μειωθεί», είπε, αναφερόμενος στα 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους που κατοικούν πλέον στον πλανήτη και στην αυξανόμενη μεσαία τάξη στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. «Άρα η χωρητικότητα πρέπει να αυξηθεί, και οι προσεγγίσεις διαχείρισης για τη διασπορά των επισκεπτών πρέπει να βελτιωθούν δραματικά».