Δεν τελειώσαμε με τον κορωνοϊό. Έρευνα αποκαλύπτει πως νέα προβλήματα υγείας μπορεί να προκύψουν πολύ καιρό μετά τη νόσηση

Δεν τελειώσαμε με τον κορωνοϊό. Έρευνα αποκαλύπτει πως νέα προβλήματα υγείας μπορεί να προκύψουν πολύ καιρό μετά τη νόσηση
A photo shows Novel Coronavirus Risk Assessment Kit in Shinjuku Ward, Tokyo on April 20, 2020, amid an outbreak of the new coronavirus COVID-19. This test kit can detect new coronavirus by testing the sample collected from the nasopharynx with the PCR method using a special collecting rod at home. This test kit can detect new coronavirus by testing the sample collected from the nasopharynx with the polymerase chain reaction (PCR) method using a special collecting rod at home. This kit has been sold by Genesis Healthcare, which conducts genetic testing, for ¥ 14,900 (about $ 138). If people hand in the sample contained in the biological Hazard (biohazard) bag to the post put at Genesis Healthcare office in Shibuya Ward, Tokyo, the people will be able to make sure of the results by online within 3 days. The World Health Organization (WHO) declared COVID-19 a pandemic, globally widespread on March 11th. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Norikazu Tateishi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP) Photo: AFP
Ο COVID μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση νέων προβλημάτων υγείας χρόνια μετά τη μόλυνση, σύμφωνα με μελέτη με τη συμμετοχή 130.000 ασθενών.

Της Carolyn Barber

Στις ΗΠΑ, ενώ δυσκολεύονται να συντονίσουν σημαντικές δοκιμές για πιθανές μακροχρόνιες θεραπείες για τον COVID, οι ερευνητές συνεχίζουν να υπολογίζουν τη ζημιά. Τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η εμβέλεια της νόσου είναι μεγάλη και εξακολουθεί να αυξάνεται.

Τρία χρόνια μετά τις αρχικές τους μολύνσεις με τον COVID-19, οι ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί κάποτε με τον ιό παραμένουν με «σημαντικά αυξημένο» κίνδυνο θανάτου ή επιδείνωσης της υγείας τους από μακροχρόνιες επιπλοκές του COVID-19, σύμφωνα με μια εργασία που δημοσιεύτηκε στις 30 Μαΐου στο Nature Medicine.

Ακόμη και μεταξύ εκείνων των οποίων τα αρχικά κρούσματα δεν απαιτούσαν παραμονή στο νοσοκομείο, η απειλή του μακροχρόνιου COVID και συναφών ζητημάτων παρέμενε υπαρκτή, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Και σωρευτικά, στα τρία χρόνια, ο μακροχρόνιος COVID έχει ως αποτέλεσμα 91 προσαρμοσμένα με αναπηρία έτη ζωής (DALY) ανά 1.000 άτομα—τα DALY είναι ένα μέτρο των ετών που χάνονται λόγω κακής υγείας ή πρόωρου θανάτου. Πρόκειται για υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης σε σχέση με καρδιοπάθειες ή καρκίνο.

«Οι άνθρωποι αναπτύσσουν νέα ασθένεια ως αποτέλεσμα μιας λοίμωξης που είχαν πριν από τρία χρόνια», λέει ο Δρ. Ziyad Al-Aly, κλινικός επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Το γεγονός αυτό αμφισβητεί την ιδέα ότι αυτοί οι ιοί είναι κατά κάποιο τρόπο αυτόνομοι ή ότι μετά την οξεία πρώτη φάση, γίνονται ασήμαντοι».

Με περισσότερους από 130.000 ασθενείς, η μελέτη είναι μακράν η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής για την παρακολούθηση της προόδου του ιού σε μια πλήρη περίοδο τριών ετών. Βασίζεται σε μελέτες του Al-Aly και άλλων που διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς είχαν αυξημένο κίνδυνο για μακροχρόνιες παθήσεις που σχετίζονται με τον COVID-19, όπως διαβήτη, προβλήματα στους πνεύμονες, κόπωση, θρόμβους αίματος και γαστρεντερικές και μυοσκελετικές διαταραχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα τρία χρόνια, ο Al-Aly λέει στο Fortune, οι κύριες επιπλοκές μεταξύ εκείνων με ήπια αρχικά κρούσματα COVID βρέθηκαν στο νευρολογικό, στο γαστρεντερικό και στο αναπνευστικό σύστημα. Ο επίμονος κίνδυνος μεταξύ εκείνων που είχαν νοσηλευτεί, εντωμεταξύ, επεκτάθηκε σε επτά συστήματα οργάνων και περιελάμβανε σοβαρές παθήσεις όπως εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές προσβολές, καρδιακή ανεπάρκεια, ακόμη και τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

«Τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά καθώς δεν εντοπίστηκαν νέα δυσμενή προβλήματα υγείας τον τρίτο χρόνο μετά τη μόλυνση», λέει ο Akiko Iwasaki, διευθυντής του Κέντρου Λοιμώξεων και Ανοσίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale. Αλλά ο Iwasaki, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, προειδοποίησε ότι ορισμένες ασθένειες μετά από οξεία μόλυνση μπορεί να εμφανιστούν χρόνια αργότερα: «Θα χρειαστεί να διατηρήσουμε αυτόν τον τύπο μακροπρόθεσμων μελετών παρακολούθησης για εκτεταμένες περιόδους».

Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι εκείνοι των οποίων τα αρχικά κρούσματα COVID απαιτούσαν νοσηλεία αντιμετώπισαν τις μεγαλύτερες προκλήσεις κατά τη διάρκεια της τριετούς μελέτης – μια ζοφερή υπενθύμιση ότι παρεμβάσεις όπως οι εμβολιασμοί και τα αντιιικά φάρμακα είναι κρίσιμες, λέει ο Al-Aly.

«Το πρόβλημα στους νοσηλευόμενους είναι πιο έντονο», λέει ο ερευνητής. «Έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και μεγαλύτερο ορίζοντα κινδύνου, με επιβάρυνση ασθενειών που είναι πολύ υψηλότερη σε σχέση με τα άτομα που δε μολύνθηκαν και υψηλότερη σε σχέση με τα άτομα που δε νοσηλεύτηκαν. Η πρόληψη της νοσηλείας είναι πολύ σημαντική».

Ο κίνδυνος νέων μακροχρόνιων επιπλοκών του COVID μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου τόσο για τους νοσηλευόμενους όσο και για τους μη νοσηλευόμενους ασθενείς, διαπίστωσε η μελέτη. «Αυτά είναι τα καλά νέα», λέει ο Al-Aly. Ο κίνδυνος θανάτου, εντωμεταξύ, έγινε «ασήμαντος» μετά τον πρώτο χρόνο μεταξύ εκείνων που δεν χρειάστηκε να πάνε σε νοσοκομείο – δηλαδή, στους περισσότερους από εμάς που έχουμε μολυνθεί ποτέ από τον COVID.

Για εκείνους των οποίων τα κρούσματα απαιτούσαν νοσηλεία, ωστόσο, η απειλή θανάτου «παρέμεινε επίμονα αυξημένη ακόμη και τον τρίτο χρόνο», είπαν οι ερευνητές. Αυτή η ομάδα αντιμετώπισε επίσης πολύ μεγαλύτερη επιβάρυνση της υγείας – περίπου 90 DALY ανά 1.000 άτομα, σε σύγκριση με περίπου 10 DALY ανά 1.000 για τη μη νοσηλευόμενη ομάδα. (Ενδεικτικά, τόσο οι καρδιακές παθήσεις όσο και ο καρκίνος προκαλούν περίπου 50 DALY ανά 1.000 άτομα.).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com