Δένδιας: «Δεν θα μείνει απροστάτευτη η οικογενειακή κατοικία»
- 25/10/2014, 18:32
- SHARE
Τι θα περιλαμβάνει το νέο πτωχευτικό δίκαιο των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην Ημερησία διαβεβαιώνει ότι δεν θα μείνει απροστάτευτη η οικογενειακή κατοικία με τη λήξη της διάταξης για την αναστολή των πλειστηριασμών.
«Ορθό είναι να υπάρξουν, με δίκαιο και σωστό τρόπο, κριτήρια που θα αποτρέπουν την καταχρηστική εφαρμογή από τυχόν ‘μπαταξήδες’, οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα. Άλλωστε ακόμη και η υπάρχουσα διάταξη – υπερεκτιμημένη ως προς την πραγματική χρησιμότητά της αφού ελάχιστοι την έχουν χρησιμοποιήσει – για τους πλειστηριασμούς θέτει οικονομικά κριτήρια και όρια. Αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω από τώρα είναι ότι δεν θα μείνει απροστάτευτη η οικογενειακή κατοικία» τόνισε.
Παράλληλα, οι υπουργός προανήγγειλε ότι για πρώτη φορά θα θεσμοθετηθεί στην Ελλάδα πτωχευτικό δίκαιο για τα φυσικά πρόσωπα, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, παράλληλα με το νέο πτωχευτικό δίκαιο για τους εμπόρους και τις επιχειρήσεις.
«Δεν βρισκόμαστε ακόμη στο τελικό στάδιο της σύνταξης του νομοσχεδίου, αλλά επιθυμούμε να μην καθυστερήσει, ώστε το συντομότερο δυνατόν να υπάρξει ένα συνολικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους από την Πολιτεία. Με το νομοσχέδιο αυτό θα παρέχεται η δυνατότητα και στο φυσικό πρόσωπο να προσφεύγει στις προστατευτικές του διατάξεις έναντι των πιστωτών του», εξήγησε.
Όσον αφορά το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο κ. Δένδιας αναφέρει ότι έχει γίνει μία συστηματική εργασία και έχει εκπονηθεί ένα σχέδιο ολιστικής αντιμετώπισης, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία με τελικό στόχο το jump start των επιχειρήσεων που είναι βιώσιμες.
«Η λύση που προωθούμε είναι δημοσιονομικά ουδέτερη και δεν επηρεάζει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, οι οποίες άλλωστε θα έχουν τη δυνατότητα να εισπράξουν μεγάλο ποσοστό οφειλών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίες προηγουμένως θα ήταν αδύνατο να εισπραχθούν», προσθέτει ο κ. Δένδιας και διευκρινίζει σχετικά με τα κόκκινα δάνεια:
«Υπολογίζουμε το συνολικό μέγεθος του ιδιωτικού χρέους (εξυπηρετούμενο και μη) προς τις Τράπεζες στα 215 δισ. ευρώ. Το μη εξυπηρετούμενο χρέος προς τις τράπεζες ανέρχεται στα 86 δισ. ( 50 δις επιχειρηματικά και 36 δισ. ιδιωτών). Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ανέρχονται στα 21 δισ. ευρώ και προς τα Ασφαλιστικά ταμεία στα 12 δισ. ευρώ. Όλα αυτά χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι προσαυξήσεις».
Πηγή: news247.gr