ΔΕΘ: Αλλάζουν όλα στην ασφάλιση κατοικιών, οχημάτων και επιχειρήσεων

ΔΕΘ: Αλλάζουν όλα στην ασφάλιση κατοικιών, οχημάτων και επιχειρήσεων
Photo: pixabay.com
Μεταφέρεται πλέον μέρος της ευθύνης στους ιδιοκτήτες, με στόχο την υποχρεωτική ασφάλιση περιουσιών ιδιαίτερα όσον αφορά επιχειρήσεις και ακριβή ακίνητη περιουσία.

Στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ανακοινώθηκαν σημαντικές αλλαγές που αφορούν την ασφάλιση των κατοικιών και των επιχειρήσεων, με στόχο την προστασία από φυσικές καταστροφές και την προσαρμογή στις σύγχρονες κλιματικές προκλήσεις. Αυτές οι παρεμβάσεις εστιάζουν στην ανάγκη ενίσχυσης της ατομικής και συλλογικής ευθύνης για την προστασία των περιουσιών από φυσικά φαινόμενα που αυξάνονται λόγω της κλιματικής κρίσης.

Κύριες Παρεμβάσεις στην Ασφάλιση Κατοικιών και Επιχειρήσεων:

Έκπτωση ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένες κατοικίες:

  • Οι ιδιοκτήτες κατοικιών με αξία έως 500.000 ευρώ που θα ασφαλίσουν τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές θα δικαιούνται έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ.
  • Για κατοικίες μεγαλύτερης αξίας, η έκπτωση διατηρείται στο 10%, αλλά αν οι ιδιοκτήτες δεν ασφαλίσουν τα ακίνητά τους, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς από φυσικές καταστροφές.

Υποχρεωτική ασφάλιση για επιχειρήσεις:

  • Από το 2025, όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ θα είναι υποχρεωμένες να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές.
  • Η ασφάλιση αυτή θα αποτελεί προϋπόθεση για την προστασία των επιχειρηματικών εγκαταστάσεων και της συνέχισης της λειτουργίας τους σε περίπτωση φυσικών φαινομένων.

Ασφάλιση οχημάτων κατά φυσικών καταστροφών:

  • Στο ίδιο χρονικό διάστημα, η υποχρέωση ασφάλισης κατά φυσικών καταστροφών επεκτείνεται και στα οχήματα, τόσο ιδιωτικής όσο και επαγγελματικής χρήσης, κατά την ανανέωση των ασφαλιστικών συμβολαίων.

Αυτές οι αλλαγές αντανακλούν την προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταφέρει ένα μέρος της ευθύνης για την προστασία των περιουσιών στους ιδιοκτήτες, προσαρμόζοντας παράλληλα τις υποχρεώσεις ασφαλιστικής κάλυψης στις σύγχρονες ανάγκες που απορρέουν από την κλιματική κρίση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: