ΔΕΘ – Φορολογική «ανάσα» 1 δισ. ευρώ: Ποιοι κερδίζουν από τις νέες παρεμβάσεις

ΔΕΘ – Φορολογική «ανάσα» 1 δισ. ευρώ: Ποιοι κερδίζουν από τις νέες παρεμβάσεις
(Ξένη Δημοσίευση) O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντάει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης", στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, Θεσσαλονίκη, Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022. Άνοιξε χθες τις πύλες της η 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η οποία θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η «φορολογική ατζέντα» περιλαμβάνει μειώσεις, επιδοτήσεις και νέα κίνητρα, με στόχο την οικονομική ανάκαμψη και τη στήριξη της αγοράς ακινήτων.

Το οικονομικό πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει δέκα φορολογικές παρεμβάσεις, με έμφαση στην ανακούφιση ιδιοκτητών και ενοικιαστών, επιδοτήσεις για ανακαίνιση κατοικιών, περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις και αλλαγές στα τεκμήρια των ελεύθερων επαγγελματιών. Οι ελαφρύνσεις επεκτείνονται σε φορολογικά κίνητρα για νέες οικογένειες και πολύτεκνους, καθώς και μεγαλύτερες εκπτώσεις για συνεπείς φορολογούμενους.

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των μέτρων εκτιμάται σε περίπου 1 δισ. ευρώ και στοχεύει σε συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων:

  • Κίνητρα για κλειστά ακίνητα και Airbnb: Τριετής απαλλαγή από το φόρο ενοικίων για όσους ιδιοκτήτες αφήσουν τη βραχυχρόνια μίσθωση και περάσουν στη μακροχρόνια, προσφέροντας ανακούφιση στο στεγαστικό πρόβλημα. Παράλληλα, «παγώνει» η έκδοση νέων αδειών Airbnb σε κορεσμένες περιοχές.
  • ΦΠΑ στα ακίνητα: Η αναστολή του 24% ΦΠΑ στα ακίνητα παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, ενισχύοντας τις επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων.
  • Αλλαγές στα τεκμήρια για τους αυτοαπασχολούμενους: Προβλέπονται προσαρμογές στο κριτήριο του τζίρου και του κόστους μισθοδοσίας που επιβαρύνουν το τεκμαρτό εισόδημα. Εξετάζεται επίσης να λαμβάνεται υπόψη το οικογενειακό εισόδημα για τη μείωση των τεκμηρίων.
  • Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος: Το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες καταργείται από το 2025, ενισχύοντας την οικονομική τους ευχέρεια.
  • Μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης: Μεσοσταθμική μείωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης από το 2025, διορθώνοντας στρεβλώσεις που επιβαρύνουν υπέρμετρα πολίτες με χαμηλά εισοδήματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
  • Επιδότηση ανακαινίσεων κατοικιών: Η επιδότηση για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» αυξάνεται στο 60%, με ανώτατο όριο δαπανών τα 15.000 ευρώ, δίνοντας κίνητρα για τη διάθεση κλειστών κατοικιών σε μακροχρόνια μίσθωση.
  • Κίνητρα για συνεπείς φορολογούμενους: Η έκπτωση φόρου για όσους εξοφλούν εφάπαξ τις φορολογικές τους υποχρεώσεις αυξάνεται από 3% σε 5%.
  • Φορολογικά κίνητρα για πολύτεκνους και νέες οικογένειες: Νέες φοροαπαλλαγές για τις πολύτεκνες οικογένειες και για τα νέα ζευγάρια, συμπεριλαμβανομένων εκπτώσεων για βρεφικά είδη και βασικές οικογενειακές δαπάνες.
  • Μειώσεις επιτοκίων για μελλοντικές οφειλές: Μείωση κατά 50% στο επιτόκιο για την εξόφληση μελλοντικών οφειλών προς το Δημόσιο.
  • Κίνητρα για επιχειρηματικές συγχωνεύσεις: Αυξημένα φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση εξαγορών και συγχωνεύσεων επιχειρήσεων, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της αγοράς και της ανταγωνιστικότητας.

Το πακέτο αυτό, σύμφωνα με την ΕΡΤ, αναμένεται να φέρει θετικές εξελίξεις στην οικονομία, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει να δημιουργήσει ένα πιο δίκαιο και φιλικό φορολογικό περιβάλλον για όλους τους πολίτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: