ΔΕΘ: «Κλειδώνουν» τα μέτρα στήριξης για στέγαση και οι κοινωνικές παροχές – Οι 4 άξονες

ΔΕΘ: «Κλειδώνουν» τα μέτρα στήριξης για στέγαση και οι κοινωνικές παροχές – Οι 4 άξονες
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζει τους άξονες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και τα μέτρα για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση. Τιμώμενη χώρα για φέτος είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), ενώ συμμετέχουν κι άλλες 18 χώρες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η κυβέρνηση προετοιμάζει μια σειρά σημαντικών παρεμβάσεων στη στέγαση, τα επιδόματα και τις συντάξεις.

Η επόμενη εβδομάδα αναμένεται να είναι καθοριστική για την οριστικοποίηση των αποφάσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίες θα ανακοινωθούν από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στις 7 Σεπτεμβρίου. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εργάζεται εντατικά, εξετάζοντας όλες τις πιθανές δημοσιονομικές λύσεις, με στόχο την υλοποίηση παρεμβάσεων που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών, χωρίς να διακινδυνεύσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Η κυβέρνηση εστιάζει στη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου για την παροχή κοινωνικών ενισχύσεων, προκειμένου να στηριχθούν τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες του υψηλού κόστους ζωής. Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα επικεντρωθούν σε θέματα στέγασης, δημογραφικού, ενίσχυσης της δημόσιας υγείας και παιδείας, καθώς και στην υποστήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Στέγαση και δημογραφικό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει ένα νέο πρόγραμμα στέγασης, το «Σπίτι μου ΙΙ», το οποίο θα επεκτείνει τα όρια ένταξης για τη στήριξη περισσότερων δικαιούχων. Παράλληλα, θα ανακοινωθούν μέτρα για τη μείωση των επιτοκίων σε στεγαστικά δάνεια και περιορισμοί στις βραχυχρόνιες μισθώσεις για την αύξηση της προσφοράς ακινήτων.

Στο μέτωπο του δημογραφικού, η κυβέρνηση σκοπεύει να αναδιαρθρώσει τα επιδόματα και να ενισχύσει τη στήριξη των νέων οικογενειών, με αυξήσεις στα επιδόματα παιδιού και επεκτάσεις στην κάλυψη ιατρικής περίθαλψης για παιδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ασφαλιστικό και εργασιακό

Σημαντικές παρεμβάσεις αναμένονται και στο ασφαλιστικό και εργασιακό τομέα, με αυξήσεις στις συντάξεις, βελτιώσεις στα επιδόματα ανεργίας και μη συνταξιοδοτικές παροχές, καθώς και ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων και της απασχόλησης νέων και γυναικών.

Έκτακτο Επίδομα

Τέλος, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο χορήγησης έκτακτου επιδόματος σε πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες, εκμεταλλευόμενη την καλή πορεία των εσόδων. Το ποσό αναμένεται να προέλθει από τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων.

Η επόμενη εβδομάδα θα κρίνει την τελική μορφή των μέτρων, τα οποία θα αποτελέσουν τον βασικό πυλώνα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: