ΔΕΘ: Μικρό καλάθι παροχών, επανατοποθέτηση και «σήμα» Βρυξελλών

ΔΕΘ: Μικρό καλάθι παροχών, επανατοποθέτηση και «σήμα» Βρυξελλών
(Ξένη Δημοσίευση) O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται σε συνέντευξη Τύπου, στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης", στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, Θεσσαλονίκη, Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022. Άνοιξε χθες τις πύλες της η 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η οποία θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παράθυρο, δημοσιονομικός χώρος 500 εκατ. ευρώ. Στοχευμένα μέτρα για νοικοκυριά και ευάλωτους. Μείζον το φορολογικό για τις επιχειρήσεις.

Με στοχευμένα μέτρα για ευάλωτες ομάδες όπως οι συνταξιούχοι, οι πολύτεκνοι, οι νέοι αλλά και για δυσαρεστημένους ψηφοφόρους, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, προετοιμάζει την ατζέντα της ΔΕΘ η κυβέρνηση επιδιώκοντας επανατοποθέτηση εν μέσω διαταραχών στο πολιτικό σκηνικό στο πλαίσιο των αλλαγών που δρομολογούν οι εσωκομματικές διεργασίες στην αντιπολίτευση.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην κεντρική ομιλία του κατά τα εγκαίνια της ΔΕΘ το Σάββατο θα έχουν κοινωνικό πρόσημο εστιάζοντας σε προβλήματα καθημερινότητας των πολιτών και σε μέτρα για την διαχείρισή τους. Όπως επανειλημμένα έχει αναφερθεί οι εξαγγελίες θα αφορούν “μικρό καλάθι” μέτρων με επίκεντρο το στεγαστικό, που συνδέεται με το δημογραφικό λόγω της αδυναμίας πρόσβασης νέων ζευγαριών, φοιτητών, επαγγελματιών κ.ο.κ. σε προσιτή στέγη. Σημειώνεται ότι για το 2025 ο πήχης για την αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών έχει τεθεί από τις Βρυξέλλες στα 3 δισ. ευρώ. Υπάρχουν ωστόσο προσδοκίες για αύξηση του δημοσιονομικού χώρου στα 3,5 δισ. ευρώ. Το επιπλέον πακέτο 500 εκατ. ευρώ, για το οποίο αναμένεται σχετική έγκριση, θα “κλειδώσει” παροχές, όπως μια πιθανολογούμενη μεγαλύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το επόμενο έτος.

Στο πλαίσιο των παραπάνω προωθείται μείωση της φορολογίας των ενοικίων, πιο αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb και αναπροσαρμογή του μοντέλου χορήγησης επιδομάτων προς το δικαιότερο καλύπτοντας περισσότερες οικογένειες ενώ μεταξύ άλλων αναμένεται οι τρίτεκνες οικογένειες να απολαμβάνουν τα προνόμια των πολύτεκνων. Συμπληρωματικά, διευρύνεται η περίμετρος για δικαιούχους στα προγράμματα “Σπίτι μου” και “Ανακαινίζω-Ενοικιάζω”.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει ότι έπεται αύξηση συντάξεων από το νέο έτος, νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, αναπροσαρμογές στα επιδόματα ανεργίας αλλά και έκτακτο Χριστουγεννιάτικο επίδομα για τους πιο ευάλωτους και για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, το οποίο χρηματοδοτείται με τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ειδικό βάρος έχει επίσης η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για μισθωτούς κατά 0,5% και πιθανόν μεγαλύτερη, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η ελάφρυνση των φορολογικών βαρών για τους ελεύθερους επαγγελματίες μετά τη θέσπιση τεκμαρτού μοντέλου φορολόγησης.

Εξάλλου, όπως υπενθυμίζει ο Ιωάννης Μασούτης, πρόεδρος της ΚΕΕΕ, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει παραδεχτεί αδικίες και λάθη στο σημερινό καθεστώς φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, οπότε και αναμένονται γενναίες διορθωτικές κινήσεις από την κυβέρνηση. Μεταφέροντας τις προσδοκίες του επιχειρηματικού κόσμου ενόψει των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στην 88η ΔΕΘ υπογραμμίζει μεταξύ άλλων τα περιθώρια βελτίωσης του φορολογικού καθεστώτος για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, με την τεχνολογία να αποτελεί πολύτιμο εργαλείο της κυβέρνησης στη μάχη εναντίον της φοροδιαφυγής. Ο κ. Μασούτης υπενθυμίζει τη δέσμευση του πρωθυπουργού για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025, για προώθηση κινήτρων με σκοπό τη συγχώνευση επιχειρήσεων και ειδικά κίνητρα για επενδύσεις στη βιώσιμη παραγωγή και λειτουργία (ανακύκλωση, αγορά οχημάτων φιλικών προς το περιβάλλον κ.α.).

Θετικό μέτρο κρίνεται η περαιτέρω μείωση των εισφορών των εργαζομένων, το οποίο εφαρμόστηκε στο παρελθόν με θετικά αποτελέσματα ενώ οι επιχειρηματίες αναμένουν από την κυβέρνηση και αποφάσεις για τη μείωση του συντελεστή φορολογίας τους.

Τονίζεται επίσης το μεγάλο “αγκάθι” των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που σε μεγάλο βαθμό αποτελεί απόρροια της δεκαετούς δοκιμασίας των επιχειρήσεων κατά την εποχή των μνημονίων, χωρίς να αντιμετωπίζεται επιτυχώς με το σημερινό πλαίσιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΕΦΚΑ. Σε εκκρεμότητα είναι επίσης η πρόβλεψη για απαλλαγή από το καθεστώς ΦΠΑ σε επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 25.000 ετησίως.

Αναμένεται ακόμη ειδική μέριμνα για επιχειρήσεις της Περιφέρειας καθώς και ο εξορθολογισμός του ΕΝΦΙΑ.

Ειδικά για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις ζητείται η προώθηση μέτρων στήριξης όπως σε ειδικά θέματα του αναπτυξιακού νόμου, χρηματοδότηση και φορολογικά κίνητρα. Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Συμεών Διαμαντίδης, στις επαφές του με στελέχη της κυβέρνησης ενόψει ΔΕΘ έχει θέσει το θέμα των εξειδικευμένων προγραμμάτων στήριξης της εξωστρέφειας, με επιδότηση του κόστους μεταφοράς σε αγορές τρίτων χωρών ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις που έχουν ξεκινήσει ή επιθυμούν να ξεκινήσουν εμπορικές επαφές να αποστέλλουν προϊόντα τους σε ανταγωνιστικό κόστος για να κερδίσουν το μερίδιο αγοράς που τους αναλογεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: