ΔΕΘ: Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για νέους γονείς και στεγαστικό

ΔΕΘ: Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για νέους γονείς και στεγαστικό
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της 88ης ΔΕΘ, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 07 Σεπτεμβρίου 2024. Την 88η ΔΕΘ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 7-15 Σεπτεμβρίου με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία, εγκαινίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γερμανός αντικαγκελάριος, Ρόμπερτ Χάμπεκ. Η φετινή ΔΕΘ, οι πύλες της οποίας άνοιξαν στις 10 το πρωί σήμερα, συγκεντρώνει περισσότερους από 1300 άμεσους και έμμεσους εκθέτες, καλύπτοντας όλους τους διαθέσιμους χώρους του εκθεσιακού κέντρου (32.000 τμ). Αυξημένες είναι και οι επίσημες κρατικές συμμετοχές (25 έναντι 18 πέρυσι), ενώ μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται χώρες που συμμετέχουν στη διοργάνωση για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να λύσει δύο από τα σημαντικότερα κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν εκατομμύρια πολίτες σε όλη τη χώρα.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2024 επικεντρώθηκε σε μια σειρά από μέτρα που στοχεύουν στην ενίσχυση των νέων οικογενειών και την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, δύο ζητήματα κρίσιμης σημασίας για την ελληνική κοινωνία. Στο πλαίσιο της στρατηγικής του για μια «δικαιότερη και πιο παραγωγική Ελλάδα», η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στη στήριξη της νέας γενιάς και στην ανακούφιση από το αυξημένο κόστος στέγασης. Αυτές οι παρεμβάσεις αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την ενίσχυση της οικογένειας και την τόνωση της αγοράς ακινήτων.

Μέτρα για το στεγαστικό:

Δεύτερο Πρόγραμμα «Σπίτι Μου»:

  • Έναρξη του δεύτερου κύκλου του προγράμματος με ύψος 2 δισ. ευρώ, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.
  • Στόχος να ωφεληθούν 15.000 νέοι και νέα ζευγάρια με ηλικιακό όριο τα 50 έτη, διευρύνοντας έτσι την περίμετρο των δικαιούχων.
  • Τα επιτόκια των δανείων θα είναι στο μισό του εμπορικού επιτοκίου, διευκολύνοντας την αγορά κατοικίας.

Δάνεια για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών:

  • Παροχή δανείων ύψους έως 20.000 ευρώ, με μηδενικό επιτόκιο, για την ενεργειακή αναβάθμιση περίπου 20.000 παλαιών κατοικιών.

Κίνητρα για την αξιοποίηση κλειστών διαμερισμάτων:

  • Όποιος ιδιοκτήτης νοικιάζει ένα κλειστό διαμέρισμα θα απαλλάσσεται από τον φόρο ενοικίου για τρία χρόνια.
  • Μετατροπή βραχυχρόνιων μισθώσεων σε μακροχρόνιες θα προσφέρει επίσης απαλλαγές από φορολογικές επιβαρύνσεις.

Φορολογικά κίνητρα και αντικίνητρα για ακίνητη περιουσία:

  • Έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ για κατοικίες έως 500.000 ευρώ που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές.
  • Για ακίνητα μεγαλύτερης αξίας, διατηρείται η έκπτωση του 10% αν ασφαλιστούν, διαφορετικά δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος για φυσικές καταστροφές.

Μέτρα για τους νέους γονείς:

Αύξηση επιδομάτων:

  • Ενίσχυση με επιπλέον 20 εκατομμύρια ευρώ των επιδομάτων για νέους γονείς, με περισσότερα vouchers από κάθε άλλη φορά.
  • Παροχή 173.000 vouchers για παιδικούς σταθμούς και δημιουργία 20.000 νέων θέσεων σε παιδικούς σταθμούς.

Φορολογικά κίνητρα για επιχειρήσεις:

  • Εργοδότες που προσφέρουν παροχές έως 5.000 ευρώ ετησίως για νέους γονείς θα απαλλάσσονται από φορολογία για αυτά τα ποσά. Το ποσό αυξάνεται για κάθε νέο μέλος της οικογένειας.

Εξίσωση δικαιωμάτων τριτέκνων και πολυτέκνων:

  • Τα δικαιώματα των τριτέκνων συγκλίνουν πλέον με αυτά των πολυτέκνων, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, περιλαμβάνοντας διορισμούς στο δημόσιο, εισαγωγή σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και συμμετοχή σε προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.

Υποστήριξη μητρότητας και υγείας:

  • Κατάργηση του φόρου 15% στην ασφάλιση υγείας για παιδιά έως 18 ετών.
  • Δωρεάν έλεγχος γονιμότητας για γυναίκες ηλικίας 30-35 ετών.
  • Απλοποίηση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: