ΔΕΘ: Τα 4 μέτρα στήριξης των αγροτών που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

ΔΕΘ: Τα 4 μέτρα στήριξης των αγροτών που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε στη ΔΕΘ τέσσερα νέα μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών, εστιάζοντας σε φορολογικές ελαφρύνσεις, ρύθμιση κόκκινων δανείων και επενδύσεις στη θερμοκηπιακή καλλιέργεια.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τέσσερα σημαντικά μέτρα στήριξης των αγροτών κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), με στόχο τη βελτίωση των οικονομικών τους συνθηκών και την προώθηση της αγροτικής παραγωγής.

Αρχικά, προχώρησε στη μονιμοποίηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, ξεκινώντας από το 2025. Τα ποσά θα επιστρέφονται με δίκαιο και αναλογικό τρόπο, προσφέροντας σταθερότητα στον αγροτικό τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιπλέον, θα θεσμοθετηθεί ένα ευέλικτο σύστημα διαχείρισης των κόκκινων δανείων για τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς. Με βάση τις δυνατότητές τους, θα μειώνονται οι τόκοι και θα καταργείται μέρος του κεφαλαίου, ενώ σε βάθος χρόνου η αποπληρωμή θα γίνεται με αναχρηματοδότηση και οριστική διευθέτηση.

Το τρίτο μέτρο αφορά ένα πρόγραμμα ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ για την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην επικράτεια, ενισχύοντας την παραγωγή σε αυτόν τον τομέα.

Τέλος, το σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής αδρανών δημόσιων γαιών που ανήκουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα επιτρέψει σε επενδυτές να καλλιεργούν εξαγωγικά αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής αξίας, κατασκευάζοντας μεγάλης κλίμακας θερμοκήπια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: