Deutsche Bank: Αυτοί είναι οι 3 παράγοντες που θα βάλουν «φρένο» στις αγορές – και σχεδόν το έκαναν

Deutsche Bank: Αυτοί είναι οι 3 παράγοντες που θα βάλουν «φρένο» στις αγορές – και σχεδόν το έκαναν
Forex trade market concept with digital indicators, graphs, financial diagram at night Kuala Lumpur city background. Double exposure Photo: Shutterstock
Το 2024 υπήρξε μια πολύ ισχυρή χρονιά για τα στοιχεία ενεργητικού υψηλού κινδύνου, αλλά…

Στους αρνητικούς καταλύτες που θα βάλουν φρένο στο ράλι των αγορών αναφέρεται με νέα έκθεσή της η Deutsche Bank.

Όπως αναφέρει η γερμανική τράπεζα, το 2024 υπήρξε μια πολύ ισχυρή χρονιά για τα στοιχεία ενεργητικού υψηλού κινδύνου. Ωστόσο, ενώ οι αγορές μπορεί να φαίνονται ανθεκτικές αυτή τη στιγμή, αξίζει να θυμηθούμε ότι φέτος έχουν υπάρξει αρκετές αναταράξεις. Κάθε φορά, όμως, η αιτία της πτώσης υποχωρούσε, είτε επρόκειτο για γεωπολιτικές εντάσεις, αδύναμα οικονομικά δεδομένα ή κινδύνους πληθωρισμού. Έτσι, οι αγορές ανέκαμπταν γρήγορα και το αφήγημα άλλαζε.

Σύμφωνα με τον οίκο, το σημείο-κλειδί είναι ότι οι αγορές εξακολουθούν να είναι ευάλωτες σε αρκετούς κινδύνους, απλώς κανένας από αυτούς δεν υλοποιήθηκε φέτος. Επομένως, δεδομένου του πώς αντέδρασαν σε διάφορα σοκ μέσα στο 2024, είναι ξεκάθαρο ότι οποιοσδήποτε από αυτούς τους παράγοντες θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα πτώση. Και καθώς οι αποτιμήσεις είναι τώρα υψηλότερες σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια, αυτό σημαίνει ότι η δυνατότητα για περαιτέρω κέρδη είναι πλέον περιορισμένη.

Κίνδυνος #1: Οικονομική ύφεση

Η μεγαλύτερη πτώση του 2024 σημειώθηκε το καλοκαίρι, με αφορμή μια απογοητευτική έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ στις αρχές Αυγούστου. Τα μη αγροτικά μισθολόγια υπολείπονταν των προσδοκιών, η ανεργία αυξήθηκε, και υπήρχαν ανησυχίες ότι η Fed είχε καταστήσει επί μακρόν την πολιτική της υπερβολικά αυστηρή. Επιπλέον, αρκετές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων είχαν ενισχύσει τη διστακτικότητα σχετικά με το ράλι στις τεχνολογικές μετοχές, ενώ η αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας είχε προκαλέσει προβλήματα στο carry trade του yen. Το αποτέλεσμα ήταν μια μεγάλη πτώση, με τον S&P 500 να χάνει -8,5% από την κορυφή του και τα spreads των ομολόγων υψηλής απόδοσης των ΗΠΑ να διευρύνονται κατά +84 μονάδες βάσης.

Ευτυχώς, εκείνος ο μήνας σημάδεψε τα χειρότερα δεδομένα των ΗΠΑ, τα οποία στη συνέχεια άρχισαν να βελτιώνονται. Αλλά το γεγονός ότι υπήρξε μια σημαντική πτώση, παρόλο που τα δεδομένα δεν υποδείκνυαν ύφεση, γεννά το ερώτημα πόσο σοβαρή θα μπορούσε να είναι μια πτώση αν τα δεδομένα αρχίσουν να δείχνουν πραγματική ύφεση ή συρρίκνωση. Οι υφέσεις, άλλωστε, είναι από τα χειρότερα δυνατά σενάρια για τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου.

Κοιτάζοντας μπροστά, ένα πρόβλημα για το 2025 είναι ότι ο πήχης για την ανάπτυξη είναι πλέον πολύ υψηλότερος. Στην αρχή του 2024, η πρόβλεψη του Bloomberg ήταν ανάπτυξη +1,3% για τις ΗΠΑ. Όμως, το 2025, η πρόβλεψη είναι ήδη πάνω από 2%. Αυτό καθιστά πιο δύσκολη την πιθανότητα θετικής έκπληξης, ακριβώς επειδή η ανάπτυξη έχει ήδη ξεπεράσει τις προσδοκίες το 2023 και το 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνδυνος #2: Εντεινόμενες γεωπολιτικές εντάσεις

Τον Απρίλιο σημειώθηκε μια ακόμη πτώση λόγω κλιμάκωσης γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Εκείνη την περίοδο, οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα του έτους, με το Brent να ξεπερνά τα $92 το βαρέλι ενδοσυνεδριακά. Σύντομα μετά, το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση με drones και πυραύλους κατά του Ισραήλ. Τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου επλήγησαν, με τον S&P 500 να σημειώνει πτώση -5,5% και τα spreads ομολόγων να διευρύνονται κατά +37 μονάδες βάσης.

Σε αυτή την περίπτωση, οι γεωπολιτικές εντάσεις υποχώρησαν και δεν υπήρξε κλιμάκωση, με αποτέλεσμα την πτώση των τιμών του πετρελαίου και την ανάκαμψη των αγορών. Ωστόσο, πρόσφατα παρατηρήθηκε πόσο ευαίσθητες παραμένουν οι αγορές σε γεωπολιτικά ζητήματα. Την περασμένη εβδομάδα, προειδοποιήσεις για κλιμάκωση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας προκάλεσαν σημαντική αρνητική αντίδραση, με τον δείκτη DAX να χάνει σχεδόν -2% ενδοσυνεδριακά, ενώ οι επενδυτές στράφηκαν σε ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός και τα κρατικά ομόλογα.

Αν υπάρξει νέα σύγκρουση ή σημαντική κλιμάκωση, οι αγορές μπορούν να αντιδράσουν εξαιρετικά αρνητικά, όπως φάνηκε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, επισημαίνει η γερμανική τράπεζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνδυνος #3: Ένα σοκ πληθωρισμού

Στις αρχές του 2024 υπήρχαν φόβοι ότι ο πληθωρισμός γινόταν πιο επίμονος. Πράγματι, ο βασικός ΔΤΚ των ΗΠΑ ήταν στο +0,4% για τρεις συνεχόμενους μήνες, ανεβάζοντας τον τριμηνιαίο ετήσιο ρυθμό στο +4,5%. Οι επενδυτές ανέβαλαν τις προσδοκίες για μείωση επιτοκίων από τη Fed, και τον Απρίλιο η απόδοση του 2ετούς ομολόγου είχε κλείσει πάνω από το 5%.

Ευτυχώς για τις αγορές, ο πληθωρισμός υποχώρησε το δεύτερο τρίμηνο, ανοίγοντας τον δρόμο για τη Fed να μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά στον κύκλο αυτό τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, εάν ο πληθωρισμός είχε παραμείνει σε υψηλότερα επίπεδα, θα είχαμε βιώσει καταστάσεις όπως το 2022, όταν τόσο οι μετοχές όσο και τα ομόλογα δέχτηκαν πιέσεις καθώς οι κεντρικές τράπεζες εφάρμοσαν πολύ πιο επιθετική πολιτική.

Καθώς πλησιάζουμε το 2025, ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον στόχο, και οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο βασικός και συνολικός δείκτης PCE θα παραμείνουν πάνω από 2% το 2025 και το 2026. Αν αυτές οι προβλέψεις επαληθευτούν, αυτό σημαίνει ότι ο πληθωρισμός θα έχει παραμείνει πάνω από τον στόχο για περισσότερα από πέντε χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: