Deutsche Bank: Απίθανη η επιστροφή του φόβου για Grexit τις επόμενες εβδομάδες

Deutsche Bank: Απίθανη η επιστροφή του φόβου για Grexit τις επόμενες εβδομάδες
The headquarters of Deutsche Bank are pictured in Frankfurt in this October 29, 2013 file picture. German banking regulator Bafin has demanded documents from Deutsche Bank as part of a probe into suspected manipulation of benchmark gold and silver prices by banks, the Financial Times reported, citing sources. Picture taken October 29, 2013. REUTERS/Ralph Orlowski/Files (GERMANY - Tags: BUSINESS)

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν έχουν πιθανότατα διάθεση να ανοίξουν εκ νέου το Κουτί της Πανδώρας του Grexit».

Ως απίθανο αξιολογεί τον κίνδυνο επιστροφής του φόβου της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη για τις επόμενες εβδομάδες η Deutsche Bank, εκτιμά ωστόσο ότι, λόγω των διαφορών μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών, θα χρειαστεί ακόμη χρόνος για τη συμφωνία με τους Θεσμούς.

«H EKT δεν μπορεί να χαλαρώσει. Κρίνουμε ως απίθανη την επιστροφή του φόβου για Grexit τις επόμενες εβδομάδες. Οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν έχουν πιθανότατα διάθεση να ανοίξουν εκ νέου το Κουτί της Πανδώρας του Grexit, δεδομένης της συνεχιζόμενης προσφυγικής κρίσης και του επικείμενου δημοψηφίσματος για το Brexit», αναφέρει σε εκθεσή της η γερμανική τράπεζα, ενώ επισημαίνει ότι «οι συνεχιζόμενες διαφωνίες μεταξύ της Ελλάδας, του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων πιστωτών υποδεικνύουν ότι απομένει ακόμη δρόμος μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία».

Στην ίδια έκθεση, η DB αναφέρεται στα προβλήματα π.χ. της Ισπανίας, τα οποία αποδίδει σε πολιτικό αδιέξοδο και της Ιταλίας, όπου εξακολουθεί να υπάρχει ανησυχία για το τραπεζικό σύστημα. «Η ΕΚΤ δεν είναι αδύναμη, αλλά δεν μπορεί να επιλύσει δομικά ζητήματα», τονίζεται και επισημαίνεται ότι τα υψηλά ποσοστά νεανικής ανεργίας στη ζώνη του ευρώ δεν αποτελούν καλό οιωνό για την μελλοντική παραγωγικότητα. «Η απάντηση θα έπρεπε να είναι διαρθρωτικές αλλαγές και περισσότερη συνοχή, αλλά δεν αναμένουμε αξιοσημείωτη πρόοδο σε κανέναν από τους δύο τομείς», προειδοποιεί η τράπεζα και εξηγεί ότι αυτό συνεπάγεται ότι η Ευρωζώνη θα είναι πιο ευάλωτη σε σοκ και εξαρτημένη από τη νομισματική πολιτική».