Deutsche Bank: Ευάλωτο σε διόρθωση το ράλι στις αγορές – Οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι

Deutsche Bank: Ευάλωτο σε διόρθωση το ράλι στις αγορές – Οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι
Photo:
Ο δείκτης φόβου VIX παρουσίασε το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο άλμα του τον τελευταίο χρόνο…

Ευάλωτες σε μια ισχυρή διόρθωση είναι το ράλι που σημειώνεται στις αγορές, καθώς οι αρνητικοί καταλύτες ενόψει γ’ τριμήνου πληθαίνουν, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Deutsche Bank.

Όπως επισημαίνεται, η περασμένη εβδομάδα ήταν απίστευτα δύσκολη για τις αγορές:

Ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street S&P 500 σημείωσε τo χειρότερo τριήμερο συνεδριάσεων μέχρι στιγμής το 2024.

Ο δείκτης φόβου VIX παρουσίασε το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο άλμα εδώ και έναν χρόνο, επιστρέφοντας σε επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί κατά την κατάρρευση της τράπεζας SVB τον Μάρτιο του 2023.

Στην Ευρώπη, ο STOXX 600 είχε τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή του από τον Οκτώβριο.

Οι τιμές του χαλκού είχαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τους από τον Ιούλιο του 2022, οι οποίες συχνά συσχετίζονται με την οικονομική ζήτηση.

Στην ουσία, είχαμε πολύ κακή απόδοση σε πολλές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον, αυτές οι απώλειες σημειώθηκαν παρά:

Τα καλύτερα οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ, τα οποία ώθησαν τον δείκτη GDPNow της Atlanta Fed για το δεύτερο τρίμηνο να «γράψει» από ετήσιο ρυθμό 2,0% σε 2,7% την περασμένη εβδομάδα

Την προσδοκία ότι η Fed θα μειώσει επιτέλους τα επιτόκια μέχρι τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να προεξοφλούν μείωση επιτοκίων μέχρι τότε.

Δεδομένων όλων αυτών, ήταν μια αρκετά δύσκολη στιγμή και οι αγορές θα αντιμετωπίσουν αρκετές προκλήσεις τις επόμενες εβδομάδες.

Προκλήσεις

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, oι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι αγορές τις επόμενες εβδομάδες είναι οι εξής:

Η έκθεση στις μετοχές εξακολουθεί να είναι αυξημένη σύμφωνα με ιστορικά πρότυπα. Όπως έχουν επισημάνει οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας, η μέτρηση της συνολικής θέσης των μετοχών τους βρίσκεται επί του παρόντος στο 95ο εκατοστημόριο.

Επίσης, είμαστε έτοιμοι να μπούμε στο πιο δύσκολο κομμάτι της χρονιάς σε εποχική βάση. Αν και ο Ιούλιος είναι εποχικά ένας από τους καλύτερους μήνες στις αγορές, και οι παγκόσμιες μετοχές και ομόλογα κινήθηκαν υψηλότερα αυτόν τον μήνα, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται τάση προς επιδείνωση καθώς προχωράμε στο τρίτο τρίμηνο, με τον Σεπτέμβριο να καταλήγει ως ένας από τους χειρότερους μήνες για τις αγορές.

Στην πραγματικότητα, ο S&P 500 υποχωρούσε κάθε Σεπτέμβριο από το 2020 και τα τελευταία τρία χρόνια ήταν ο χειρότερος μήνας του έτους για τον δείκτη. Ομοίως, το σύνολο των παγκόσμιων ομολόγων του Bloomberg σημειώνει αρνητική επίδοση κάθε Σεπτέμβριο από το 2017. Ομολογουμένως, αυτό συχνά εξαρτάται από συγκεκριμένα γεγονότα, αλλά η συνέπεια αυτού του μοτίβου είναι αξιοσημείωτη

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, ιστορικά, είναι αποδεδειγμένο πολύ δύσκολο να διατηρηθεί μια τέτοια σταθερή πορεία κερδών μετά από μια «αδυσώπητη» άνοδο.

Επί του παρόντος, ο S&P 500 είναι ανοδικός στις 28 από τις τελευταίες 38 εβδομάδες, κάτι που δεν έχουμε δει από το 1989. Όμως, είναι ασυνήθιστο μια τέτοια παρατεταμένη πορεία κερδών να διατηρείται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.  

Περαιτέρω, η παγκόσμια πολιτική αβεβαιότητα είναι ασυνήθιστα υψηλή αυτή τη στιγμή. Οι αγορές επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο. Αλλά υπάρχει αυξημένη αβεβαιότητα, ιδιαίτερα αφότου ο Πρόεδρος Μπάιντεν έγινε μόλις ο πρώτος νυν Πρόεδρος που αποσύρθηκε μετά τον Λίντον Τζόνσον το 1968.

Αυτό το μοτίβο είναι εμφανές παγκοσμίως, ενώ μέχρι το τέλος του 2025 θα υπάρξουν πολλές εκλογές, μεταξύ άλλων στη Γερμανία, την Ιαπωνία και τον Καναδά. Εν τω μεταξύ στη Γαλλία δεν είναι ακόμη σαφές τι είδους κυβέρνηση μπορεί να σχηματιστεί μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές

Φυσικά, λέει η Deutsche Bank, όσο περισσότερη αβεβαιότητα υπάρχει για διάφορα αποτελέσματα, τόσο πιο πιθανό είναι να υπάρξει αστάθεια στην αγορά. Αντίθετα, όταν ένα αποτέλεσμα είναι ευρέως αναμενόμενο, οι αγορές κινούνται προς την τιμή που είχε εκ των προτέρων και συνήθως γίνονται πιο συγκρατημένες κινήσεις.

Πολλοί κίνδυνοι εξακολουθούν να υπάρχουν, όπως φαίνεται με το μαζικό blackout της περασμένης Παρασκευής.

Εκτός από τους γνωστούς κινδύνους, οι αγορές πλήττονται πάντα από απρόβλεπτους παράγοντες, όπως ξαφνικές αλλαγές πολιτικής, γεωπολιτικά σοκ ή απροσδόκητα κακά δεδομένα. Η Παρασκευή προσέφερε ένα καλό παράδειγμα αυτού.

Ένα πιθανό παράδειγμα, είναι ότι με τις αγορές να τιμολογούν τώρα πλήρως μια μείωση επιτοκίων από τη συνεδρίαση της Fed τον Σεπτέμβριο, αυτό θα αυξήσει την εστίαση στις επερχόμενες ανακοινώσεις του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, καταλήγει η Deutsche Bank.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: