Deutsche Bank: Παγκόσμιος πρωταθλητής σε απόδοση το ελληνικό Χρηματιστήριο το α’ τρίμηνο 

Deutsche Bank: Παγκόσμιος πρωταθλητής σε απόδοση το ελληνικό Χρηματιστήριο το α’ τρίμηνο 
Με έντονη ανοδική τάση οι δείκτες των μετοχών του χρηματιστηρίου Αθηνών μετά τις προηγούμενες πτωτικές συνεδριάσεις, Τρίτη 3 Μαρτίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εξαιρετικές οι επιδόσεις των ελληνικών μετοχών…

Στις υψηλότερες θέσεις του πίνακα των αποδόσεων των στοιχείων ενεργητικού που εξετάζει η Deutsche Bank τοποθετείται το Χρηματιστήριο Αθηνών για το α’ τρίμηνο του 2025, με απόδοση 14,8% – ποσοστό που το κατατάσσει στην πρώτη θέση μεταξύ των χρηματιστηρίων μετοχών παγκοσμίως.

Γενικότερα, σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, το πρώτο τρίμηνο (Q1) ήταν μια περίοδος μεγάλης αναταραχής για τις αγορές, με τον S&P 500 να καταγράφει τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση του από το 2022. Ο βασικός παράγοντας πίσω από την πτώση ήταν ένα επιθετικό κύμα δασμών, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε μέτρα που ξεπερνούν κατά πολύ την πολιτική της πρώτης του θητείας, με τους αντίστοιχους δασμούς (reciprocal tariffs) να παραμένουν στον ορίζοντα για τις 2 Απριλίου.

Παράλληλα, η κυκλοφορία του μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης της DeepSeek προκάλεσε ερωτήματα για τις αποτιμήσεις των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, με αποτέλεσμα οι “Magnificent 7” να κλείσουν το τρίμηνο σε bear market territory.

Ωστόσο, δεν ήταν όλα αρνητικά. Οι ευρωπαϊκές μετοχές υπεραπέδωσαν σημαντικά, χάρη σε μια μεγάλη μετατόπιση της δημοσιονομικής πολιτικής προς την αύξηση των αμυντικών δαπανών. Μάλιστα, το πρώτο τρίμηνο κατέγραψε τη μεγαλύτερη διαφορά απόδοσης μεταξύ του STOXX 600 και του S&P 500 της τελευταίας δεκαετίας.

Παρ’ όλα αυτά, η γενική αίσθηση στις αγορές ήταν αποστροφή προς τον κίνδυνο (risk-off), και καθώς η συζήτηση μετατοπίστηκε όλο και περισσότερο προς το σενάριο στασιμοπληθωρισμού (stagflation), η τιμή του χρυσού σημείωσε τη μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση από το 1986.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια περιουσιακά στοιχεία κατέγραψαν τα μεγαλύτερα κέρδη στο Q1;

  • Χρυσός: Με την ανησυχία για τον πληθωρισμό να αυξάνεται, η τιμή του χρυσού εκτοξεύτηκε σε ιστορικό υψηλό των $3.124/ουγγιά, με τριμηνιαία άνοδο +19,0%, τη μεγαλύτερη από το 1986.
  • Ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου (US Treasuries): Η αποστροφή προς τον κίνδυνο και οι αυξανόμενες προσδοκίες για ύφεση ενίσχυσαν τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, τα οποία κατέγραψαν συνολική απόδοση +2,9% στο τρίμηνο. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώθηκε κατά -36 μονάδες βάσης, κλείνοντας στο 4,21%.

Ποια στοιχεία ενεργητικού κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες στο Q1;

  • Αμερικανικές μετοχές: Ο S&P 500 υποχώρησε κατά -4,3%, σημειώνοντας τη χειρότερη τριμηνιαία του απόδοση από το τρίτο τρίμηνο του 2022. Οι απώλειες ήταν ιδιαίτερα έντονες για τους Magnificent 7, οι οποίοι σημείωσαν πτώση -16,0%.
  • Δολάριο ΗΠΑ: Με τους επενδυτές να αποχωρούν από τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία, το δολάριο δυσκολεύτηκε στο πρώτο τρίμηνο. Ο δείκτης δολαρίου (Dollar Index) αποδυναμώθηκε κατά -3,9%, ενώ το ευρώ ενισχύθηκε κατά +4,5% έναντι του δολαρίου, αγγίζοντας τα $1,08 – η μεγαλύτερη τριμηνιαία του άνοδος από το τέταρτο τρίμηνο του 2022.
  • Κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης: Η προοπτική αυξημένων κρατικών δαπανών οδήγησε σε ρευστοποιήσεις στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα. Τα γερμανικά bunds υποχώρησαν κατά -1,8%, με την απόδοση του 10ετούς να αυξάνεται κατά +37 μονάδες βάσης, κλείνοντας στο 2,74%.
  • Κρυπτονομίσματα: Η αποστροφή προς τον κίνδυνο είχε αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές κρυπτονομισμάτων. Το Bitcoin υποχώρησε κατά -12,1%, κλείνοντας το τρίμηνο στα $82.421.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: