«Διαδικασία» σε συνεργασία με τους εταίρους η έξοδος από το Μνημόνιο

«Διαδικασία» σε συνεργασία με τους εταίρους η έξοδος από το Μνημόνιο

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο δηλώνει ο πρωθυπουργός - Σημαντικό να παραμείνει η Ελλάδα στις χρηματαγορές, λέει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ.

Ξεκίνησε η συζήτηση για την επόμενη ημέρα, για τη μετά το μνημόνιο εποχή, δήλωσε σήμερα από το Μιλάνο ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, λέγοντας πως η Ελλάδα κατάφερε μία τεράστια αλλαγή στα ελλείμματα και στις μεταρρυθμίσεις, η οποία αναγνωρίζεται από όλους.

«Κανείς δεν έχει αντίρρηση για την επιτυχία της χώρας μέχρι τώρα. Και αν προσέξατε τις τελευταίες επίσημες δηλώσεις κανείς δεν αμφισβητεί ότι η Ελλάδα έχει πλέον από εδώ και πέρα τα θεμελιώδη μεγέθη και τις προοπτικές να προχωρήσει. Η συζήτηση γίνεται για το πώς θα προχωρήσουμε με τον πιο ασφαλή τρόπο. Η συζήτηση αυτή γίνεται με τρόπο συστηματικό με όλους. Έχει εξηγηθεί από την πλευρά της Ελλάδας ότι δεν χρειαζόμαστε νέο μνημόνιο. Όπως αποτελεί στοιχείο των διαπραγματεύσεων μία πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης που θα προστάτευε τη χώρα από πιθανές αναταράξεις στις αγορές σε μία στιγμή που η παγκόσμια οικονομία παρουσιάζει στοιχεία κάμψης. Σε κάθε περίπτωση όλοι συμφωνούμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

«Συνεπώς υπάρχει συμφωνία για την επόμενη μέρα και προχωρεί μια σοβαρή συζήτηση με τους εταίρους και τους δανειστές μας για την πρώτη μεταβατική φάση. Έτσι, με σοβαρότητα, συνεχή διάλογο και στενή συνεργασία προχωράμε να ρυθμίσουμε όλες τις λεπτομέρειες της επόμενης μέρας», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε πως «το μόνο που προκαλεί ανησυχία είναι το πολιτικό ρίσκο: Το ότι δηλαδή τα ελλείμματα μπορεί να επανέλθουν, ότι οι μεταρρυθμίσεις υπάρχει ο κίνδυνος να ανατραπούν».

«Οι αγορές βέβαια, καμία φορά αντιδρούν με υπερβολή. Κι όταν οι ανησυχίες οδηγούν σε υπερβολές, τοτε η αλήθεια αποκαθιστά, αργά ή γρήγορα, την υπερβολή. Και τα πράγματα ισορροπούν πάλι. Το βλέπουμε και σήμερα», είπε ο κ. Σαμαράς και επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ για «στοιχειώδη έλλειψη σοβαρότητας».

«Εγώ επιμένω: όλες οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις πρέπει να βοηθήσουν για τη μετάβαση στη μετά το Μνημόνιο εποχή. Δεν πρέπει το πολιτικό ρίσκο που ορισμένοι προκαλουν να θέσει σε κίνδυνο την πορεία της χώρας», είπε ο κ. Σαμαράς και κατέληξε πως «η Ελλάδα θα προχωρήσει. Τόσες θυσίες δεν θα πάνε χαμένες. Τέτοιες επιτυχίες, που η ίδια η Ευρώπη τις θεωρεί “χωρις προηγούμενο”, δεν μπορούν να ακυρωθούν. Και η έξοδός μας από την κρίση, θα είναι πολύ πιο γρήγορη και ασφαλής για τον ελληνικό λαό, αν είμαστε ενωμένοι, ιδιαίτερα τους επόμενους μήνες. Τα θεμελιώδη τα έχουμε, τις προοπτικές τις έχουμε, αρκεί να δείξουμε σε όλους ότι έχουμε την υπευθυνότητα και την ωριμότητα και κυρίως τη σοβαρότητα, να πάμε τη χώρα μπροστά. Η Ελλάδα το χρειάζεται. Και πάνω απ’ όλα ο ελληνικός λαός το απαιτεί».

Στις προθέσεις και στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το οικονομικό μέλλον της χώρας, αναφέθηκε ακόμη η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφίας Βούλτεψη, προς τη διαδικτυακή έκδοση της ιταλικής οικονομικής εφημερίδας Il Sole 24 Ore. «Αυτό που αποφασίσαμε είναι να ξεκινήσουμε τη διαδικασία εξόδου από το Μνημόνιο, γεγονός που δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική κατάσταση ούτε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Δε θα πρόκειται για ένα διαζύγιο, αλλά για μία διαδικασία η οποία θα γίνει σε συμφωνία με τους εταίρους», τόνισε η κ. Βούλτεψη.

Για το ίδιο ζήτημα ερωτήθηκε σήμερα και η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Μαριάνε Κοτέ, η οποία δήλωσε πως  μετά την έκθεση της τρόικας, το Eurogroup θα διαβουλευθεί για τα επόμενα βήματα.

«Η Ελλάδα έχει επιτύχει αξιοσημείωτη πρόοδο, η οποία αποτυπώνεται στους βελτιωμένους οικονομικούς δείκτες», είπε η κα. Κοτέ, και πρόσθεσε πως παραμένει πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές, επισημαίνοντας ότι για την εμπιστοσύνη των αγορών είναι σημαντική η συνέχιση του μεταρρυθμιστικού έργου και η εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων.

Μηταράκης: Προετοιμάζουμε τη μετα-Μνημονιακή εποχή
«Το καθήκον μας είναι να επικοινωνήσουμε στις αγορές ότι έχει έρθει το φυσικό τέλος του Μνημονίου και ότι προετοιμάζουμε τη μετάβαση στη μετά-Μνημονιακή εποχή όχι με βεβιασμένες, μονομερείς ενέργειες αλλά σε πλήρη συνεννόηση με τους θεσμικούς μας εταίρους. Συνομιλούμε με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να καταστεί σαφές ότι η Ελλάδα η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει κανένα ρίσκο αναχρηματοδότησης στο επόμενο διάστημα».

Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg.

Ο υφυπουργός είπε ακόμη ότι το δίλημμα «άρση λιτότητας για τον λαό ή συνέχεια του προγράμματος για τις αγορές» ουσιαστικά δεν υπάρχει. Είναι πλασματικό. Αυτό τεκμηριώνεται από τον ισοσκελισμένο Προϋπολογισμό του 2015 που συγκλίνει με το πρόγραμμα και συμπεριλαμβάνει φοροελαφρύνσεις.

Σημείωσε ότι οι βασικοί οικονομικοί δείκτες της Ελλάδος βελτιώνονται και μάλιστα ότι η χώρα έχει λάβει εύσημα για το σκέλος των μεταρρυθμίσεων που έχουν υλοποιηθεί καθώς και ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις, διατηρώντας τα πρωτογενή πλεονάσματα.

«Έχουμε εθνικές εκλογές το 2016 και η άποψη της κυβέρνησης είναι ότι από την παρούσα βουλή μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας» επισήμανε ο κ. Μηταράκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ