Διαδικτυακή Ημερίδα ενόψει της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
- 20/11/2020, 16:17
- SHARE
Με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Πρόληψης και Θεραπείας της Βίας και Προώθησης της Ισότητας των δύο φύλλων «ΒΙΑ STOP» θα υλοποιηθεί, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών στις 25 Νοεμβρίου, η Διαδικτυακή Ημερίδα με τίτλο «Ενδοοικογενειακή Βία: Διαχείριση περιστατικών και προκλήσεις». Καταξιωμένοι ομιλητές και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων θα αναπτύξουν βάσει ερευνών την ολοένα και αυξανόμενη αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, που η παγκόσμια υγειονομική κρίση επιδεινώνει. Η ημερίδα θα διεξαχθεί online στην πλατφόρμα Go to Meeting την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, στις 19.00.
Παράλληλα με την Διαδικτυακή Ημερίδα του Ινστιτούτου θα ξεκινήσει και η υλοποίηση της εκστρατείας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των Ελληνίδων με τίτλο «I Stand With Her» στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Στόχος αυτής της ενέργειας είναι η παρότρυνση των γυναικών να σταθούν δίπλα στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας και να ενημερωθούν για τα ανησυχητικά δεδομένα που παραθέτουν οι ειδικοί, ιδιαίτερα την περίοδο του υποχρεωτικού εγκλεισμού στο σπίτι λόγω της πανδημίας του COVID-19.
Είναι χαρακτηριστικό πως κατά την συγκεκριμένη περίοδο την άνοιξη του 2020 καταγράφηκε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τον περασμένο Μάιο. Συγκεκριμένα, οι κλήσεις για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σχεδόν τετραπλασιάστηκαν συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα, ενώ σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα περισσότερα θύματα βίας ήταν σύζυγοι ή σύντροφοι (στο 61% των περιστατικών). Μέχρι στιγμής, κατά το έτος 2020, έχουν πραγματοποιηθεί 580 συνεδρίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και νομικής συμβουλευτικής στο φορέα, ενώ το πρόγραμμα θεραπείας δραστών παρακολουθούν 23 δράστες ενδοοικογενειακής βίας, άνδρες και γυναίκες.
Παράλληλα, η Ελληνική Αστυνομία, στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2020 κατέγραψε 1.441 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, από τα οποία 84% αφορούσε γυναίκες θύματα βίας, ενώ μόλις 15% των περιστατικών είχαν γυναίκες ως δράστες.
Στον ρόλο του συντονιστή των συζητήσεων κατά τη διάρκεια της Διαδικτυακής Ημερίδας θα βρίσκεται ο Δρ. Σπύρος Κουτσούκης, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Βία-ΣΤΟΠ Καβάλας, με ομιλητές τους:
κα Θεοδώρα Μανιώτη- Αντεισαγγελέα Ηρακλείου,
Δρ. Παύλο Παυλίδη- Ιατροδικαστή και Αναπληρωτή Καθηγητή ΔΠΘ, Ανθυπαστυνόμο
κα Κυριακή Χατζηγεωργίου – Ειδικό Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας,
κ. Παναγιώτη Σαμαρά- Παιδοψυχολόγο,
κα Ευγενία Ειρήνη Αυγίτσου – Δικηγόρο του Βία-ΣΤΟΠ,
κα Ελένη Φώτου- Δικαστική Ψυχολόγο του Βία-ΣΤΟΠ.
Η ενδοοικογενειακή βία ως πράξη & η αντιμετώπισή της
Ενδοοικογενειακή βία θεωρείται η τέλεση κάθε αξιόποινης πράξης, σε βάρος μέλους της οικογένειας και απαγορεύεται ρητά (Ν. 3500, Εφημερίς της Κυβερνήσεως, 2006). Συγκεκριμένα, οι συνήθεις μορφές βίας είναι η σωματική, η λεκτική, η ψυχολογική/ συναισθηματική, σεξουαλική, κοινωνική, πνευματική, ενώ ένα θύμα μπορεί αναζητήσει και να του χορηγηθούν από κοινωνικούς φορείς, νομική βοήθεια και συμβουλευτική, ιατρική βοήθεια, ψυχολογική υποστήριξη, βραχεία φιλοξενία, κοινωνική φροντίδα καθώς και σχέδιο εξόδου από το βίαιο περιβάλλον στο οποίο ζει. Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών & η παγκόσμια διάσταση του προβλήματος Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών με σκοπό να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Μία μάστιγα με τρομακτικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα στοιχεία κατατεθειμένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Βάσει των δεδομένων που έχουν συλλεχθεί από την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα, κατά μέσον όρο 82 γυναίκες ανά τον κόσμο δολοφονούνται καθημερινά από τον σύντροφό τους ή από κάποιον συγγενή τους καθώς «το σπίτι είναι το πιθανότερο μέρος διάπραξης εγκλήματος εις βάρος μιας γυναίκας».