Διαφάνεια στη δημόσια λογιστική: Η νέα εποχή για τους φορείς του Δημοσίου

Διαφάνεια στη δημόσια λογιστική: Η νέα εποχή για τους φορείς του Δημοσίου
Photo: Shutterstock
Από το 2026, πάνω από 1.700 φορείς του Δημοσίου θα υιοθετήσουν σύγχρονα λογιστικά πρότυπα, ανοίγοντας τον δρόμο για ενίσχυση της διαφάνειας και περιορισμό της κακοδιαχείρισης.

Τέλος στις αδιαφανείς πρακτικές διαχείρισης που κυριαρχούν σε εκατοντάδες δημόσιους φορείς βάζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με την εφαρμογή του Λογιστικού Πλαισίου Γενικής Κυβέρνησης (ΛΠΓΚ) από το 2026. Η αλλαγή αφορά περίπου 1.700 φορείς, από Περιφέρειες και Δήμους έως νοσοκομεία και πολιτιστικά κέντρα, καθιστώντας υποχρεωτική την κατάρτιση ισολογισμών και απολογισμών.

Η πρωτοβουλία, που ανακοινώθηκε μέσω εγκυκλίου του υφυπουργού Οικονομικών Θάνου Πετραλιά, έρχεται με στόχο τη θωράκιση της δημόσιας οικονομικής διαχείρισης. Μέχρι σήμερα, μόνο η Κεντρική Διοίκηση και ορισμένοι φορείς εφάρμοζαν τέτοια πρότυπα, αφήνοντας κενά στη διαφάνεια και την εποπτεία, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα εποχή στη διαχείριση

Οι φορείς καλούνται να υιοθετήσουν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, να εφαρμόσουν πλήρη δεδουλευμένη βάση λογιστικής και να χρησιμοποιούν κοινό σχέδιο λογαριασμών με ενιαία ταξινόμηση. Παράλληλα, θα πρέπει να δημιουργήσουν και να διατηρούν εξειδικευμένα μητρώα όπως:

  • Μητρώο Παγίων: Για την παρακολούθηση ενσώματων και άυλων περιουσιακών στοιχείων.
  • Μητρώο Αποθεμάτων: Για ακριβή καταγραφή αξιών και κόστους.
  • Μητρώο Επισφαλών Απαιτήσεων: Για τη διαχείριση απαιτήσεων με αβέβαιη είσπραξη.
  • Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών: Για την παρακολούθηση ταμειακών διαθεσίμων.

Οφέλη και προοπτικές

Η εφαρμογή του ΛΠΓΚ δεν στοχεύει μόνο στη διαφάνεια, αλλά και στη βελτιστοποίηση της διαχείρισης δημόσιων πόρων, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών. Όπως σημειώνεται, η προετοιμασία ξεκινά άμεσα ώστε να τεθούν ισχυρές βάσεις για τη μετάβαση, με «οδηγό» τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Δημοσίου Τομέα (IPSAS).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: