Διαφημίσεις στο διαδίκτυο: Μας… ακούν από τα κινητά μας;

Διαφημίσεις στο διαδίκτυο: Μας… ακούν από τα κινητά μας;
This photo taken on February 12, 2023 in Brussels shows reflexions on a smartphone screen of logos of online platforms google, facebook, linkedin, Amazon, Apple store and Tiktok as the European Commission announced last September the world's biggest digital firms, identified as "gatekeepers" by the EU, must comply from March 6, 2024, with strict do's and don'ts under a landmark law, the Digital Markets Act (DMA). The EU has built a powerful legal arsenal to take on the internet giants, including the DMA which seeks to encourage competition in the digital world, and its sister milestone law, the Digital Services Act (DSA). The DSA demands the most popular social networks and websites police content online more aggressively and protect consumers while they shop. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP) Photo: AFP
Επιχείρηση «Ενεργή Ακρόαση»…

Nα γνωρίζουν τι αναζητούν οι πιθανοί πελάτες στο διαδίκτυο θέλουν οι εταιρείες. Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, μπορούν να προβάλουν εξατομικευμένες για κάθε χρήστη.

Αλλά οι άνθρωποι δεν πραγματοποιούν πάντα διαδικτυακές αναζητήσες για όλα όσα θέλουν ή χρειάζονται να αγοράσουν. Τι θα γινόταν αν αυτές οι εταιρείες μπορούσαν να ακούσουν την καθημερινή ζωή των δυνητικών πελατών και να τους στοχεύσουν με βάση αυτό για το οποίο μιλούν;

Σύμφωνα με αναφορά της 404 Media, τα μέσα ενημέρωσης Cox Media Group (CMG) πρότειναν αυτήν την ιδέα σε πιθανούς διαφημιστικούς συνεργάτες.

Το τεχνολογικό ειδησεογραφικό πρακτορείο έλαβε ένα pitch deck τον Νοέμβριο του 2023 από την CMG που περιγράφει λεπτομερώς την υπηρεσία “Ενεργή Ακρόαση” και πώς μπορεί να στοχεύσει διαφημίσεις που βασίζονται σε έξυπνες συσκευές όπως smartphone, έξυπνα ηχεία και έξυπνες τηλεοράσεις.

“Τι θα σήμαινε για την επιχείρησή σας εάν μπορούσατε να στοχεύσετε πιθανούς πελάτες βάσει των καθημερινών τους συνομιλιών;» αναφέρεται. Όχι, δεν είναι επεισόδιο του Black Mirror – είναι Voice Data και η CMG έχει τις δυνατότητες να τα χρησιμοποιήσει προς όφελος της επιχείρησής σας.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόμιμο

Το pitch deck συνεχίζει αναφέροντας πώς είναι νόμιμο για τις εταιρείες να ακούν τους χρήστες και να συλλέγουν αυτά τα δεδομένα.

“Ανατριχιαστικό; Σίγουρα. Ιδανικό για μάρκετινγκ; Σιγά σιγά”, λέει η προσφορά της CMG. “Οι χρήστες του Διαδικτύου εικάζουν εδώ και καιρό ότι εταιρείες μεγάλης τεχνολογίας όπως η Google, η Microsoft, η Amazon και η Meta, η οποία είναι ιδιοκτήτρια του Facebook, τους κρυφακούουν. Και τώρα, έχουμε αποδείξεις ότι η ομάδα μάρκετινγκ της CMG προωθεί αυτού του είδους τις υπηρεσίες σε διαφημιστές”, επισημαίνει η 404 Media και καταλήγει: η CMG έχει διατηρήσει τρέχουσες ή πρώην συνεργασίες και με τις τέσσερις αυτές εταιρείες Big Tech. 

Οι τεχνολογικές εταιρείες αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή

“Η Meta δεν χρησιμοποιεί το μικρόφωνο του τηλεφώνου σας για διαφημίσεις και το έχουμε δημοσιοποιήσει αυτό εδώ και χρόνια”, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Meta στο Mashable. “Έχουμε απευθυνθεί στην CMG για να επιβεβαιώσουν ότι το πρόγραμμά τους δεν βασίζεται σε δεδομένα της Meta.”

Η Meta είπε στο Mashable ότι εξετάζει αν η CMG παραβίασε πιθανώς τους όρους και τις προϋποθέσεις του Facebook. Η εταιρεία δήλωσε ότι θα λάβει μέτρα εάν είναι απαραίτητο. Ένας εκπρόσωπος παρείχε επίσης στο Mashable μια ανάρτηση του 2016 που δημοσίευσε το Facebook σχετικά με το πώς η εταιρεία δεν χρησιμοποιεί τα μικρόφωνα των τηλεφώνων των χρηστών για σκοπούς διαφήμισης.

Η Amazon, η Google και η Microsoft αντέδρασαν επίσης εναντίον οποιασδήποτε συμμετοχής στο πρόγραμμα Active Listening της CMG.

“Η Amazon Ads ποτέ δεν συνεργάστηκε με την CMG σε αυτό το πρόγραμμα και δεν έχει σχέδια να το κάνει”, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Amazon.

“Όλοι οι διαφημιστές πρέπει να συμμορφώνονται με όλους τους εφαρμοστέους νόμους και κανονισμούς καθώς και με τις πολιτικές μας στο Google Ads, και όταν εντοπίζουμε διαφημίσεις ή διαφημιστές που παραβιάζουν αυτές τις πολιτικές, θα λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα”, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Google.

“Ερευνούμε και θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τις πολιτικές μας”, δήλωσε με τη σειρά του ένας εκπρόσωπος της Microsoft.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: