Διαφοροποιούνται δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ και ψηφίζουν «ΝΑΙ»

Διαφοροποιούνται δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ και ψηφίζουν «ΝΑΙ»

Επίσης οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, Καμμένος και Παπαχριστόπουλος ζητούν να αποσυρθεί το δημοψήφισμα.

Ειδικότερα ο Κώστας Δαμαβολίτης τόνισε ότι εξέφρασε τη γνώμη του τόσο στον Πάνο Καμμένο όσο και στην κοινοβουλευτική ομάδα πως το δημοψήφισμα λαμβάνει χαρακτήρα «ευρώ ή δραχμή». Ανέφερε ότι περίμενε κάτι να αλλάξει από πλευράς κυβέρνησης αλλά από τη στιγμή που δεν έγινε κρίνει ότι το ναι είναι η μόνη λύση γιατί διαφορετικά το όχι οδηγεί στη δραχμή.

Παρ’ όλα αυτά δεν προτίθεται να ανεξαρτητοποιηθεί.

Από τη μεριά του ο Βασίλης Κόκκαλης δήλωσε ότι θα ψηφίσει ανοιχτές τράπεζες και θα προκρίνει την ακύρωση του δημοψηφίσματος και την σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Τόνισε πως η κυβέρνηση δεν έχει εντολή ούτε για το κλείσιμο των τραπεζών ούτε για κούρεμα καταθέσεων, παραμένει όμως άγνωστο το εάν είχε ενημερώσει τον Πάνο Καμμένο.

Με δήλωσή του ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Δημήτρης Καμμένος, με δήλωσή του, ζητά «άμεση απόσυρση του δημοψηφίσματος και επανέναρξη διαπραγματεύσεων».

Διαβάστε αναλυτικά τη δήλωση του Δημήτρη Καμμένου:

Το Σάββατο 27 Ιουνίου το Ελληνικό Κοινοβούλιο με βάση τα μέχρι εκείνη τη στιγμή αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης και την ΕΓΓΥΗΣΗ της Ελληνικής Κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξουν capital controls ψήφισε υπερ της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος με βάση το οποίο ο κυρίαρχος ελληνικός λαός θα έπαιρνε την τύχη της διαπραγμάτευσης στα χέρια του και θα αποφάσιζε ο ίδιος για το μέλλον του.

Την παραπάνω απόφαση δημοψηφίσματος ακολούθησαν δυστυχώς δύο πολύ άσχημες εξελίξεις: το κλείσιμο των τραπεζών με την ταυτόχρονη επιβολή capital controls και η μη αποδοχή της παράτασης του προγράμματος από τους δανειστές κάτι που οδήγησε στη λήξη του στις 30 Ιουνίου.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός απέστειλε δύο επιστολές στους θεσμούς στις 30 Ιουνίου όπου αιτείται νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα 29 δις αποδεχόμενος ως βάση συνέχισης διαπραγμάτευσης την τελευταία (βελτιωμένη) πρόταση των θεσμών της 28ης Ιουνίου 2015 και προτείνοντας πλέον συγκεκριμένες βελτιώσεις επ’ αυτής.

Είναι προφανές, ότι με βάση την παραπάνω πρόταση-επιστολή του Πρωθυπουργού ΔΕΝ υφίσταται πλέον κανένα ζήτημα δημοψηφίσματος καθώς σε συνθήκες πόλωσης καλείται πλέον ο ελληνικός λαός να αποφασίσει ΝΑΙ ή ΟΧΙ πάνω σε μια πρόταση των θεσμών που η ίδια η Κυβέρνηση την έχει ήδη αποδεχτεί ως βάση συνέχισης της διαπραγμάτευσης.

Με βαθύ αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό και τους ψηφοφόρους μου, συναισθανόμενος απόλυτα την αβεβαιότητα στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μετά τις παραπάνω εξελίξεις και συντασσόμενος απόλυτα με τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας σύμφωνα με την οποία «Η παρουσία της χώρας στο ευρώ είναι εθνικός μονόδρομος όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά και για εθνικούς λόγους – Ενα δημοψήφισμα έχει νόημα όταν γίνεται σε συνθήκες που δεν προκαλούν διχασμό.»

ΖΗΤΩ

την ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ του δημοψηφίσματος και την ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το αργότερο τις 20 Ιουλίου (ημερομηνία λήξης της προθεσμίας πληρωμής ομολόγου ΕΚΤ ύψους 3,5 δις με συνέπεια άμεση χρεωκοπία με ενεργοποίηση του όρου cross default, σε περίπτωση μη πληρωμής του) που είναι η τελευταία δυνατή ημερομηνία ώστε να αποφεύγει μέγιστα δεινά ο τόπος μας.

Είναι ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ για ΟΛΟΥΣ μας.

Η παραμονή της χώρας στο ευρώ και στην ΕΕ είναι ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ».

Η απάντηση Καμμένου

Έχουμε πόλεμο και δεν κάνουμε εκπτώσεις. Όποιος δεν αντέχει στον πόλεμο φεύγει, φέρεται να δήλωσε ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, ερωτηθείς για τις διαφοροποιήσεις τεσσάρων βουλευτών του κόμματός του σε σχέση με το δημοψήφισμα.