Διαφοροποίηση: Γιατί είναι σημαντική στις επενδύσεις;

Διαφοροποίηση: Γιατί είναι σημαντική στις επενδύσεις;
Photo: pixabay.com
Σίγουρα θα έχετε ακούσει πολλές φορές τη φράση «μη βάζεις όλα τα αυγά σε ένα καλάθι»…

Του Χρήστου Τσούνη

Όπως ακριβώς δε θα βάζαμε όλα τα αυγά σε ένα καλάθι, έτσι δεν πρέπει να βάζουμε και όλα μας τα χρήματα σε μια επένδυση. Η διαφοροποίηση, ή diversification όπως θα το ακούσετε συχνά, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κανόνες για τη δημιουργία ενός σταθερού και αποδοτικού χαρτοφυλακίου. Πρόκειται για μια στρατηγική η οποία βοηθά στη μείωση του κινδύνου, προστατεύοντας μας από τα σκαμπανεβάσματα της αγοράς. Πάμε όμως να το δούμε πιο αναλυτικά.

Τι είναι η Διαφοροποίηση;

Είναι πιο απλό απ’ ότι ακούγεται. Ουσιαστικά, πρόκειται για τη διαδικασία κατά την οποία “μοιράζουμε” τις επενδύσεις μας σε διάφορες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, με στόχο τη μείωση του συνολικού κινδύνου. Όταν διαφοροποιούμε το χαρτοφυλάκιό μας, διασφαλίζουμε ότι δεν θα εξαρτάται από την απόδοση ενός μόνο asset.

Αν για παράδειγμα επενδύσουμε όλα μας τα χρήματα σε μια μετοχή, οι πιθανότητες να πέσει η αξία του χαρτοφυλακίου μας, είναι ίσες με το να πέσει αυτή η μια μετοχή. Επενδύοντας όμως σε περισσότες μετοχές, οι πιθανότητες αυτές μειώνονται. Με τον τρόπο αυτό, το χαρτοφυλάκιο μας επηρεάζεται λιγότερο από τις διακυμάνσεις της αγοράς. Είναι απλό, φτάνει να σκεφτούμε πως η αρνητική απόδοση ενός asset, αντισταθμίζεται από τη θετική απόδοση ενός άλλου.

Επιπλέον, η διαφοροποίηση μπορεί μακροπρόθεσμα να συμβάλει στην αύξηση της συνολικής απόδοσης του χαρτοφυλακίου μας. Επενδύοντας σε διαφορετικούς τομείς και κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, είναι πιο εύκολο να πετύχουμε διάφορες ευκαιρίες που προκύπτουν σε διάφορες αγορές.

Τέλος, σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, το να έχουμε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο θα μας βοηθήσει να έχουμε λιγότερο άγχος. Σκεφτείτε για παράδειγμα να είχαμε όλα μας τα χρήματα σε τραπεζικές μετοχές τη στιγμή που ο τραπεζικός κλάδος κατέρρεε…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρόποι Διαφοροποίησης

Εννοείται πως μπορούμε να πετύχουμε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο με διάφορους τρόπους. Είναι λοιπόν σημαντικό να τους γνωρίζουμε και να επιλέξουμε αυτόν που ταιριάζει καλύτερα στο επενδυτικό μας στυλ.

Αρχικά, μπορούμε να έχουμε διαφοροποίηση ως προς τα είδη των επενδύσεων. Για παράδειγμα, μπορούμε να επενδύουμε σε μετοχές, ομόλογα, ακίνητα κλπ.

Μπορούμε επίσης να επενδύουμε σε διαφορετικούς κλάδους, όπως είναι ο κλάδος της τεχνολογίας, της υγείας, της ενέργειας κλπ.

Ενώ μπορούμε να διαφοροποιηθούμε ακόμα και γεωγραφικά! Δηλαδή να επενδύουμε στις οικονομίες διάφορων χωρών οι οποίες πιστεύουμε πως πρόκειται να αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια.

Ακόμα και η διαφορά ανάμεσα σε βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επενδύσεις, αποτελεί μια μορφή χρονικής διαφοροποίησης. Ο λόγος είναι ότι οι αγορές κινούνται τελείως διαφορετικά σε διάστημα ημερών και διαφορετικά σε διάστημα ετών.

Extra tips

• Επιλέγουμε τα assets που θα επενδύσουμε, σύφμωνα με τους στόχους που έχουμε και το προφίλ κινδύνου που μας ταιριάζει.
• Η επένδυση σε ένα ETF που ακολουθεί τον S&P500 (πχ VUAA), μπορεί να παρέχει την ιδανική διαφοροποίηση, ειδικά για έναν αρχάριο επενδυτή.
• Αποφεύγουμε την υπερβολική διαφοροποίηση, καθώς αυτό μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα και πολύ χαμηλές αποδόσεις.

Είναι λοιπόν σημαντικό, να διαφοροποιούμε το χαρτοφυλάκιο μας και να επενδύουμε σε κάθε asset τόσο όσο πρέπει, σύμφωνα πάντα με την στρατηγική μας.

Βρείτε τον Χρήστο στο YouTube και στο Instagram εδώ:https://www.youtube.com/tsounischrishttps://www.instagram.com/tsounischrisofficial/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: