Η διαγραφή του ελληνικού χρέους διχάζει τους Ευρωπαίους
- 21/01/2015, 13:55
- SHARE
«Οι Έλληνες πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», δήλωσε ο επικεφαλής του ΕΛΚ στην ευρωβουλή - Αντίθετη άποψη έχει κορυφαίο στέλεχος της Goldman Sachs.
«Δεν τίθεται θέμα διαγραφής ελληνικού χρέους, οι Έλληνες πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους» τονίζει ο επικεφαλής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ομπερεστεράιχισε Νάχριχτεν», προσθέτοντας πως «η Ευρώπη δεν είναι ένωση μεταφοράς κεφαλαίων. Ο καθένας πρέπει να μπορεί να σταθεί στα πόδια του».
Απαντώντας σε ερώτηση εάν ανησυχεί για μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, απαντά πως όποιος και να κερδίσει τις εκλογές στην Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τους κανόνες του παιχνιδιού, ενώ επισημαίνει ότι οι Έλληνες εκλέγουν μια νέα Βουλή και όχι ένα νέο κράτος και άρα θα πρέπει να γίνουν σεβαστές όλες οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έως τώρα η Αθήνα.
Όπως αναφέρει ο Μάνφρεντ Βέμπερ, δεν αναμένει μια αναζωπύρωση της κρίσης του ευρώ, «γιατί έχουμε καταστήσει το ευρώ ικανό να αντιστέκεται σε κρίσεις».
Διαγραφή χρέους ζητά ανώτατο στέλεχος της Goldmann Sachs
Ίσως πρέπει να γίνει ακόμη μία διαγραφή χρέους της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, επισημαίνει, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», ο Γερμανός οικονομολόγος, Ντιρκ Σούμαχερ εκ των κορυφαίων στελεχών της αμερικανικής Goldmann Sachs.
Χρειάζονται σίγουρα εξαιρετικά μεγάλες προσπάθειες για να βρει η χώρα και πάλι την πορεία της, αλλά η ίδια δεν έχει άμεσα ανάγκη τεράστιας αναχρηματοδότησης, σημειώνει, προσθέτοντας πως, εάν η Ελλάδα αναπτυσσόταν με υψηλό ρυθμό τα επόμενα χρόνια, θα μπορούσε μάλιστα να σταθεροποιηθεί το ύψος του χρέους.
Σε σχέση με μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ο Ντιρκ Σούμαχερ παρατηρεί πως αυτή θα συνδεόταν με πολλούς κινδύνους για όλους τους εμπλεκόμενους και τονίζει πως εάν η Ελλάδα κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα είναι καλύτερα να παραμείνει στο ευρώ.
Κατά την άποψή του, με μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν τα επιτόκια για τις άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, διότι θα έχει δημιουργηθεί ένα προηγούμενο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ