Διακοπές χωρίς κινητό τηλέφωνο; Γίνεται!
- 28/07/2013, 14:30
- SHARE
Αφήστε στην άκρη το smartphone όταν ταξιδεύετε, δεν σας κάνει καλό.
Της Αν Φίσερ
Αν δουλεύατε στην PwC, θα μπορούσατε να πάτε διακοπές χωρίς τηλέφωνο. Η γνωστή εταιρεία συμβούλων έχει οικοδομήσει μία κουλτούρα που ενθαρρύνει τις διακοπές χωρίς κινητό τηλέφωνο. Ιδού ο τρόπος!
Η Μισέλ Λη, σύμβουλος φορολογικών θεμάτων στην PwC στη Νέα Υόρκη, έχει φτιάξει μία λίστα με τις 100 χώρες που θέλει να επισκεφθεί μέχρι τα 60 της. Μέχρι τώρα, έχει πάει διακοπές σε 65 από αυτές – συμπεριλαμβανομένου και ενός ταξιδιού στα Νησιά Γκαλαπάγκος και στο Μάτσου Πίτσου. Το φετινό της σχέδιο είναι να περάσει μία ολόκληρη εβδομάδα στο Μπαλί κάνοντας μαθήματα ιστιοσανίδας.
Το καλύτερο απ’ όλα; Αγνοεί παντελώς το smartphone της όταν ταξιδεύει. «Συχνά επιλέγω προορισμούς που έχουν πολύ κακό σήμα και δεν πιάνει το κινητό», λέει η Λη. «Μου αρέσει να πηγαίνω μακριά, πολύ μακριά, τόσο πνευματικά όσο και σωματικά».
Ολοένα και λιγότεροι από εμάς καταφέρνουν να κάνουν κάτι τέτοιο. Σκεφθείτε: το 2012, 52% των εργαζόμενων στην Αμερική πήραν μαζί τους δουλειά κατά τη διάρκεια των διακοπών, σύμφωνα με μία έρευνα 1.094 εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που διεξήγαγαν οι εταιρείες TeamViewer και Harris Interactive. Φέτος, αυτό το νούμερο σκαρφάλωσε στο 61%. Από αυτούς, περίπου 40% ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια των διακοπών τους διάβαζαν email σχετικά με τη δουλειά, ενώ 54% απαντούσαν σε μηνύματα και τηλέφωνα από το γραφείο.
Όχι μόνο το κινητό αλλά και το email βλάπτει τις διακοπές
Πριν από πέντε χρόνια, η διοίκηση της PwC αποφάσισε ότι οι τότε 30.000 (και σήμερα 37.000) εργαζόμενοι θα επέστρεφαν από τις διακοπές τους πιο ανανεωμένοι και παραγωγικοί αν αποχωρίζονταν εντελώς τη δουλειά τους. «Είχαμε έναν εξαιρετικά υπερδραστήριο φθινόπωρο και υπήρχε η ανησυχία ότι θα «καίγαμε» εντελώς τους εργαζομένους μας αν περνούσαμε κατευθείαν στην εξαιρετικά κουραστική περίοδο της άνοιξης χωρίς διάλειμμα», θυμάται η Τζένιφερ Άλλυν, διευθυντικό στέλεχος της PwC. «Έτσι, στις διακοπές του Δεκεμβρίου δώσαμε σε όλους 10 συνεχόμενες μέρες άδεια και τους ενθαρρύναμε να «αποσυνδέσουν» όλα τα καλώδια και να αφήσουν πίσω τους κινητά τηλέφωνα και λάπτοπ. Πολλοί εργαζόμενοι μας είπαν ότι ήταν οι πρώτες διακοπές τους χωρίς την οποιαδήποτε σύνδεση με τη δουλειά τους.
Το πείραμα ήταν τόσο αποτελεσματικό ως προς την «επαναφόρτιση» των πνευματικών μπαταριών των εργαζομένων που τελικά οι «διακοπές δίχως καλώδια» έγιναν κομμάτι της εταιρικής κουλτούρας της PwC. Ένας λόγος για τον οποίο αποδίδει τόσο καλά το μέτρο είναι ότι ολόκληρες ομάδες και τμήματα παίρνουν άδεια ταυτόχρονα, ανάμεσα σε μεγάλα projects, και έτσι κανένας δεν μένει πίσω στο γραφείο προσπαθώντας να επικοινωνήσει με ένα συνάδελφο αραγμένο σε μία παραλία.
«Όλο αυτό απαιτεί καλό σχεδιασμό και επικοινωνία εκ των προτέρων», σημειώνει η Λη. «Αλλά με λίγη προσπάθεια, σχεδόν κάθε ομάδα είναι σε θέση να πετύχει κάτι τέτοιο».
Τα τρία βήματα που η ίδια συστήνει για «διακοπές δίχως καλώδια» είναι τα εξής:
1. Εμπλέξτε και τους πελάτες στο θέμα των αδειών
«Με τους μεγάλους πελάτες, σημειώνουμε τις περιόδους των δικών τους αδειών καθώς και τις δικές μας σε ένα μεγάλο ημερολόγιο, το οποίο στέλνουμε σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», αναφέρει η Λη. «Με αυτόν τον τρόπο, ο καθένας γνωρίζει εξαρχής ποιος θα είναι διαθέσιμος πότε». Επίσης, η ίδια στέλνει υπενθυμίσεις σε πελάτες και άλλους εργαζομένους της PwC που εμπλέκονται σε συγκεκριμένα projects προτού πάει διακοπές. «Οι άνθρωποι τείνουν να ξεχνούν την ημερομηνία αναχώρησής σου, κι έτσι οι υπενθυμίσεις τους δίνουν την ευκαιρία να σου θέσουν ερωτήσεις και προβληματισμούς πριν φύγεις.»
2. Προβλέψτε προβλήματα που μπορεί να προκύψουν και σχεδιάστε λύσεις
«Καθόμαστε κάτω σαν ομάδα και μελετάμε τις λεπτομέρειες διαφορετικών σεναρίων», λέει η Λη. «Και αναρωτιόμαστε ‘αν γίνει αυτό ή εκείνο, ποιος θα σπεύσει να διαχειριστεί το ζήτημα; Σε ποιόν μπορεί να απευθυνθεί ο πελάτης μας αν εμείς δεν είμαστε εκεί»; Οι καθημερινές εργασίες ανατίθενται σε άλλη ομάδα, η οποία έχει ήδη ενημερωθεί από πριν, ενώ οι αποφάσεις που αφορούν το διευθυντικό επίπεδο λαμβάνονται από κάποιον συνάδελφο της Λη – τον οποίο θα καλύψουν ύστερα η Λη και η ομάδα της όταν πάει αυτός διακοπές.
3. Αν δεν λειτουργήσει η ιδέα σωστά την πρώτη φορά, ξαναδοκιμάστε
Για να προωθήσετε ομαλά ένα σύστημα «διακοπών δίχως καλώδια», «απαιτείται, ειλικρινά, πολλή δουλειά από πριν. Εγώ δεν είχα πάντα το χρόνο για να την κάνω, και έτσι υπήρξαν στην αρχή κάποια προβλήματα», παραδέχεται η Λη. «Αλλά κι αν παρουσιαστούν και σε σας μερικά προβληματάκια, μην απογοητευτείτε. Απλώς ενσωματώστε ό,τι θα έχετε διδαχθεί στο σχέδιο για τις διακοπές της επόμενης χρονιάς».
Και μία συμβουλή από την Τζένιφερ Άλλυν: «Θυμηθείτε ότι κανένας, τελικά, δεν είναι αναντικατάστατος». Η έρευνα της TeamViewer κατέδειξε ότι αν και ένα ποσοστό άνω του 50% των εργαζομένων ανέμενε να εμπλακεί σε κάποια δραστηριότητα σχετική με τη δουλειά του κατά τη διάρκεια των διακοπών, μόνο ένας στους πέντε (20%) ανέφερε ότι το αφεντικό του τού είχε ζητήσει κάτι τέτοιο.
Όπως λέει η Άλλυν, «ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς που κάνουμε στις διακοπές μας επιβάλλεται από εμάς τους ίδιους. Απαιτείται μεγάλη αυτοπειθαρχία για να βγάλουμε τη δουλειά από το μυαλό μας». Τον επόμενο μήνα, η Άλλυν θα πάει διακοπές στην Κένυα και την Τανζανία για σαφάρι. «Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρω μαζί μου το κινητό μου τηλέφωνο, ώστε να μην νοιώθω τον πειρασμό να το χρησιμοποιήσω».