Διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – θεσμών σε κλίμα καχυποψίας
- 04/04/2016, 11:19
- SHARE
Ξεκινούν πάλι οι συζητήσεις στον απόηχο των πρόσφατων αποκαλύψεων του wikileaks.
Αρχίζουν πάλι στις 4 το απόγευμα, σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, στον απόηχο των πρόσφατων αποκαλύψεων του wikileaks.
Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, αντικείμενο αυτού του γύρου της διαπραγμάτευσης παραμένουν το φορολογικό, το ασφαλιστικό, οι αποκρατικοποιήσεις και τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ.
Από το κυβερνητικό επιτελείο, διαμηνύουν σε όλους τους τόνους, πως επιδίωξή τους είναι να υπάρξει συμφωνία «μία κι έξω» και «μέχρι τις 22 Απριλίου να έχουν κλείσει τα πάντα».
Το σύνολο των μέτρων φτάνει τα 5,4 δις. ευρώ, με δεδομένο ότι Αθήνα και δανειστές έχουν συμφωνήσει 3,5% πλεόνασμα για το 2018. Μένει να οριστικοποιηθεί το τελικό μείγμα μέτρων στις συζητήσεις που θα ξεκινήσουν από εβδομάδα.
Όσον αφορά τις αποκαλύψεις του WikiLeaks, o Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίζεται αποφασισμένος, στο ραντεβού της Δευτέρας, να ζητήσει εξηγήσεις από τη Ντέλια Βελκουλέσκου για όσα συζήτησε με τον προϊστάμενό της, Πολ Τόμσεν για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Με τη Ντέλια Βελκουλέσκου, όμως, δεν είναι εκνευρισμένοι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην… Ευρώπη. Όπως μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο του Alpha, την Κυριακή (03.04.2016) στο ξενοδοχείο Χίλτον όπου μένουν τα στελέχη του κουαρτέτου, ήταν συνεχείς οι συσκέψεις στην αίθουσα όπου συνήθως γίνονται οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι Θεσμοί αισθάνονται πως μετά τη δημοσιοποίηση του διαλόγου Τόμσεν – Βελκουλέσκου έχουν βρεθεί σε δυσχερή θέση.
Η Ντέλια Βελκουλέσκου έχει μπει στη… γωνία, μιας και η Κομισιόν είχε συμφωνήσει με την Αθήνα αλλά το ΔΝΤ ήταν εκείνο που έβαζε εμπόδια στο κλείσιμο της αξιολόγησης.
Δεν είναι όμως μόνο η Βελκουλέσκου σε δύσκολη θέση αλλά και ο Πολ Τόμσεν, ο οποίος έχει γίνει πλέον persona non grata για την Αθήνα, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να θέτει, ουσιαστικά, θέμα αποπομπής του με την επιστολή του στην γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Κομισιόν: Να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα η αξιολόγηση
Τη βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ολοκληρωθεί επιτυχώς και όσο το δυνατόν συντομότερα η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, υπογράμμισε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος Τύπου, Μαργαρίτης Σχοινάς.
«Δουλεύουμε αφοσιωμένα, με καλή πίστη και πυρετωδώς, για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το συντομότερο δυνατόν και για την επίτευξη όλων των στόχων» ανέφερε ο κ. Σχοινάς, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή παραμένει προσηλωμένη στους όρους της συμφωνίας του περασμένου Αυγούστου. Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για να εφαρμοστεί πλήρως και πιστά η συμφωνία του Αυγούστου, βασισμένη σε μία δίκαιη αξιολόγηση. Πρόσθεσε, δε, ότι στόχος είναι να βοηθηθεί η ελληνική οικονομία, προκειμένου να επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη, σε σταθερά δημόσια οικονομικά και να ενισχυθούν η ανταγωνιστικότητα και η απασχόληση.
Ερωτηθείς εάν η Επιτροπή και το ΔΝΤ έχουν κοινή θέση όσον αφορά την αξιολόγηση, ο κ. Σχοινάς απάντησε ότι οι επικεφαλής των θεσμών βρίσκονται στην Αθήνα με στόχο τη συνέχιση των συνομιλιών και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό. Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα παρακολούθησης στην Ελλάδα, δεν θέλησε να προβεί σε κανένα σχόλιο. Αρκέστηκε να πει ότι «η Επιτροπή δεν σχολιάζει διαρροές».
Τέλος, ο Μ. Σχοινάς σημείωσε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, βρίσκεται στο Βερολίνο, προκειμένου να παραστεί στην επιμνημόσυνη δέσηση για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε.