Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: Οι πολίτες συζητούν για το ποια ακριβώς Ευρώπη επιθυμούν

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: Οι πολίτες συζητούν για το ποια ακριβώς Ευρώπη επιθυμούν
epa09508488 European Commissioner for Energy, Kadri Simson (C), delivers her speech about European solutions of the rise of energy prices for businesses and consumers at the European Parliament in Strasbourg, eastern France, 06 October 2021. EPA/Jean-Francois Badias / POOL MAXPPP OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι μια «εντελώς νέα και ανοιχτή διαδικασία διαβουλευτικής δημοκρατίας που απευθύνεται σε όλους τους πολίτες» και τους δίνει την ευκαιρία να εκφράσουν τις προσδοκίες και τις ιδέες τους για την Ευρώπη και να διατυπώσουν προτάσεις που θα συμβάλουν στη διαμόρφωση των μελλοντικών πολιτικών της ΕΕ.

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι Ευρωπαίοι πολίτες και στα 27 κράτη μέλη συζητούν για το ποια ακριβώς Ευρώπη επιθυμούν, καταθέτουν τις απόψεις τους και προτείνουν λύσεις σε μακροπρόθεσμες προκλήσεις της ΕΕ μέσω των τεσσάρων Ομάδων Πολιτών, που έχουν συσταθεί από την αρχή της διαδικασίας, με διαφορετικό η καθεμία αντικείμενο.

Παράλληλα, όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, από άκρη σ΄ άκρη της ΕΕ, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, μορφωτικού επιπέδου ή επαγγελματικών προσόντων, καλούνται να συμμετάσχουν στη διαβούλευση, να μοιραστούν και να ανταλλάξουν απόψεις, ιδέες και θέσεις, αλλά και να διοργανώσουν εκδηλώσεις, τοπικές ή περιφερειακές, μέσω της ψηφιακής πολύγλωσσης πλατφόρμας, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Το κεντρικό σύνθημα-πρόσκληση προς τους Ευρωπαίους πολίτες είναι το «Κάνε τη φωνή σου να ακουστεί» και το «Το μέλλον βρίσκεται στα χέρια σου». Οι προτάσεις των Ευρωπαίων πολιτών θα συγκεντρωθούν και θα παρουσιαστούν στην Ολομέλεια της Διάσκεψης, η οποία με τη σειρά της θα συντάξει τη τελική έκθεση. Η Διάσκεψη αναμένεται να παρουσιάσει τα συμπεράσματά της μέχρι την άνοιξη του 2022.

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και πώς λειτουργεί

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι μια «εντελώς νέα και ανοιχτή διαδικασία διαβουλευτικής δημοκρατίας που απευθύνεται σε όλους τους πολίτες» και τους δίνει την ευκαιρία να εκφράσουν τις προσδοκίες και τις ιδέες τους για την Ευρώπη και να διατυπώσουν προτάσεις που θα συμβάλουν στη διαμόρφωση των μελλοντικών πολιτικών της ΕΕ.

Η απόφαση για τη διοργάνωση της Διάσκεψης ελήφθη από τα τρία θεσμικά όργανα της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και επισημοποιήθηκε με υπογραφή της Κοινής Δήλωσης των τριών οργάνων στις 10 Μαρτίου 2021. Τα τρία θεσμικά όργανα, οι πρόεδροι των οποίων αποτελούν την κοινή προεδρία της Διάσκεψης, έχουν αναλάβει τη δέσμευση να αφουγκραστούν τους Ευρωπαίους πολίτες και να λάβουν υπόψη τους, στο πλαίσιο των επιμέρους αρμοδιοτήτων τους, τις συστάσεις που θα διατυπώσει η Διάσκεψη.

Η Διάσκεψη αναμένεται να καταλήξει στα συμπεράσματά της έως την άνοιξη του 2022.

Η ψηφιακή πολύγλωσση πλατφόρμα

Η Διάσκεψη ξεκίνησε επίσημα τις εργασίες της στις 9 Μαΐου 2021 με τελετή που διοργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Νωρίτερα είχε προηγηθεί η έγκριση του εσωτερικού κανονισμού της Διάσκεψης από το εκτελεστικό συμβούλιο. Στις 19 Απριλίου ετέθη σε λειτουργία ο κορμός της Διάσκεψης, η πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα της Διάσκεψης (https://futureu.europa.eu/). Η πλατφόρμα αυτή είναι ο χώρος στον οποίο οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν διαδικτυακά τις προτάσεις τους, να ανταλλάσσουν ιδέες και να επικοινωνούν μεταξύ τους στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ (και στα ελληνικά). Όλες οι απόψεις, ιδέες, θέσεις κ.λπ. των πολιτών θα συγκεντρώνονται, θα αναλύονται και θα εξετάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της Διάσκεψης. Στην πλατφόρμα αναρτώνται, επίσης, οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν πολίτες και οργανώσεις, καθώς και εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι βασικές ιδέες και συστάσεις που θα προκύψουν από την πλατφόρμα θα τροφοδοτήσουν τις συζητήσεις στις άλλες δύο συνιστώσες της Διάσκεψης, τις Ομάδες Ευρωπαίων πολιτών και την Ολομέλεια.

Οι Ομάδες Ευρωπαίων Πολιτών

Κάθε μία από τις 4 Ομάδες Ευρωπαίων Πολιτών αποτελείται από 200 τυχαία επιλεγμένους πολίτες και από τα 27 κράτη μέλη. Οι ομάδες είναι αντιπροσωπευτικές του πληθυσμού της ΕΕ όσον αφορά τη γεωγραφική προέλευση, το φύλο, την ηλικία και το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο. Οι εργασίες τους πραγματοποιούνται διαδικτυακά και έχουν ξεκινήσει αμέσως μετά το καλοκαίρι. Συζητούν τις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν στην ΕΕ σε συγκεκριμένα θέματα ανά Ομάδα (1η Ομάδα: «Ισχυρότερη οικονομία, κοινωνική δικαιοσύνη, απασχόληση, εκπαίδευση, νεολαία, πολιτισμός, αθλητισμός και ψηφιακός μετασχηματισμός», 2η Ομάδα: «Ευρωπαϊκή δημοκρατία, αξίες, δικαιώματα, κράτος δικαίου, ασφάλεια», 3η Ομάδα: «Κλιματική αλλαγή, περιβάλλον και υγεία» και 4η Ομάδα: «Ο ρόλος της ΕΕ στον κόσμο και μετανάστευση»).

Κάθε Ομάδα συνεδριάζει τουλάχιστον τρεις φορές και είναι ελεύθερη να καθορίσει τις προτεραιότητές της, ενώ οι συστάσεις τους θα παρουσιαστούν κατά την Ολομέλεια της Διάσκεψης.

Περισσότερες πληροφορίες, στα ελληνικά, για το χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων και τα θέματα που έχουν συζητήσει έως σήμερα μπορείτε να βρείτε εδώ και στον παρακάτω σύνδεσμο.

Η Ολομέλεια της Διάσκεψης

Στην Ολομέλεια της Διάσκεψης εξετάζονται και συζητούνται, ανά θεματική ενότητα, οι συστάσεις των εθνικών ομάδων και των Ομάδων Ευρωπαίων πολιτών, καθώς και οι παρατηρήσεις που συγκεντρώνονται από την πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα. Αφού οι συστάσεις αυτές παρουσιαστούν και συζητηθούν με τους πολίτες, η Ολομέλεια θα υποβάλει τις προτάσεις της για τα συμπεράσματα της Διάσκεψης στο εκτελεστικό συμβούλιο. Στη συνέχεια το εκτελεστικό συμβούλιο, σε «πνεύμα πλήρους διαφάνειας και συνεργασίας με την Ολομέλεια», θα συντάξει μία έκθεση.

H ολομέλεια της Διάσκεψης συγκροτείται από 108 εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 54 εκπροσώπους του Συμβουλίου της ΕΕ, 3 εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και 108 εκπροσώπους των εθνικών Κοινοβουλίων με ίσα δικαιώματα, καθώς και από 108 πολίτες. Θα συμμετάσχουν, επίσης, 18 εκπρόσωποι της Επιτροπής των Περιφερειών και 18 εκπρόσωποι της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, 6 εκλεγμένοι εκπρόσωποι των περιφερειακών αρχών και 6 εκλεγμένοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, 12 εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων και 8 εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.

Οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Διάσκεψης, στις οποίες προεδρεύουν οι 3 συμπρόεδροι του εκτελεστικού συμβουλίου, πραγματοποιούνται στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ένωσης και μεταδίδονται ζωντανά μέσω του διαδικτύου. Η εναρκτήρια σύνοδος της Ολομέλειας της Διάσκεψης πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιουνίου 2021 στο Στρασβούργο.

Τι θα προκύψει από τη Διάσκεψη

Όλες οι παραπάνω διαβουλεύσεις και τα συμπεράσματα θα αποτελέσουν τη «βάση προτάσεων πολιτικής που θα μετατραπούν σε απτές μεταρρυθμίσεις». Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν δεσμευθεί να ακούσουν τους πολίτες και να δώσουν συνέχεια στα συμπεράσματα της Διάσκεψης.

Η εκτελεστική επιτροπή, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και από παρατηρητές, θα συντάξει την τελική έκθεση, που αναμένεται την άνοιξη του 2022, βάσει των εγκεκριμένων προτάσεων, σε πλήρη συνεργασία με την Ολομέλεια της Διάσκεψης. Θα υποβληθεί, στη συνέχεια, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο της ΕΕ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα εξετάσουν πώς μπορούν να δώσουν αποτελεσματική συνέχεια στην έκθεση.

Προωθητικό υλικό για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, στα ελληνικά, (αφίσες κ.λπ.), μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ψηφιακής πλατφόρμας ή στην ειδική ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.