Το δίδαγμα από τη διαρροή γυμνών φωτογραφιών στο διαδίκτυο
- 08/09/2014, 18:45
- SHARE
Η γυμνή φωτογραφία που έβγαλες στο τηλέφωνό σου -και έσβησες- είναι ακόμα κάπου εδώ τριγύρω.
Του Jose Pagliery
Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα, βάσει του πώς τα σύγχρονα τηλέφωνα, οι ταμπλέτες και οι φορητοί υπολογιστές αποθηκεύουν τα δεδομένα τους. Εκ κατασκευής, οι φωτογραφίες και τα έγγραφα δεν κατοικούν μόνο στη συσκευή σας.
Τακτικά, «αντιγράφονται στο cloud». Αυτό σημαίνει ότι σιωπηρά αντιγράφονται σε ένα διακομιστή της εταιρείας. Η εκνευριστική σας selfie ζει σε μισή ντουζίνα μηχανές στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.
Γι’ αυτό μπορείτε να έχετε τόσο εύκολα πρόσβαση στις ίδιες φωτογραφίες στο τηλέφωνο, το προσωπικό σας λάπτοπ και τον υπολογιστή του γραφείου. Αυτό όμως σημαίνει ότι τα δεδομένα δεν βρίσκονται πλέον στα χέρια σας.
Υπηρεσίες cloud, όπως το iCloud, το Google Drive και το OneDrive λειτουργούν έτσι. Αυτό σημαίνει ότι το iPhone παίρνει ό,τι στοιχεία του δίνετε και τα αποθηκεύει αυτόματα στους διακομιστές της Apple, ενώ το Android κάνει ακριβώς το ίδιο με τα κέντρα δεδομένων της Google.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Εταιρείες κλείνουν συμφωνίες για να διαχειριστούν την πλημμύρα των δεδομένων. Έτσι, τα προσωπικά σας έγγραφα καταλήγουν σε διακομιστές σε εταιρείες με τις οποίες δεν είχατε ποτέ καμία επαφή, όπως η Cisco, η IBM, η Verizon και άλλες ανά τον κόσμο.
Το δίδαγμα: αν δεν ακολουθείς προσεκτικά βήματα, τα αρχεία σου δεν γεννιούνται ούτε πεθαίνουν με τη συσκευή με την οποία τα δημιούργησες.
Αν σβήσετε ένα αρχείο απ’ το τηλέφωνό σας, το αρχείο ζει στο cloud. Κι ακόμα κι αν μπείτε στην υπηρεσία cloud και σβήστε κι από εκεί το αρχείο, η ενοχλητική αλήθεια είναι ότι η εταιρεία θα έχει ήδη αντιγράψει τα αρχεία σας σε έναν άλλον διακομιστή στον οποίο δεν έχετε πρόσβαση.
Η Apple γνωστοποίησε πρόσφατα ότι οι γυμνές φωτογραφίες των celebrities υποκλάπηκαν από χάκερ εισερχόμενοι μέσα στους λογαριασμούς iCloud του κατόχου.
Και μην νομίσετε ότι αυτό συμβαίνει μόνο με celebrities. Όλοι έχουν κάτι που αξίζει να παραβιαστεί. Στο cloud αποθηκεύονται και έγγραφα, όπως ευαίσθητα επιχειρηματικά σχέδια και λίστες με κωδικούς. Όταν το 2013 χάκερ υπέκλεψαν τους κωδικούς για το λογαριασμό Twitter του Associated Press και έγραψαν για εκρήξεις στο White House, ο Dow Jones έπεσε πάνω από 150 μονάδες μέσα σ’ ένα λεπτό.
Αυτό δεν σημαίνει ότι το cloud είναι κακό. Πρόκειται για έναν θαυμάσιο τρόπο διατήρησης ημερολογίου, διαμοιρασμού φωτογραφιών με φίλους, ή συνεργασίας με συναδέλφους για ένα πρότζεκτ. Αλλά χρησιμοποιήστε το με τους δικούς σας όρους. Ελέγξτε τις ρυθμίσεις και βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τι αποθηκεύετε εκεί.
Διαβάστε ακόμη:
Μήπως το smartphone σου θέλει να σε σκοτώσει;