Die Zeit: «Η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά δικτυώνεται για να καταλάβει την ΕΕ»
- 14/04/2019, 10:57
- SHARE
Οι ακροδεξιοί εθνικιστές στην αρχή ήθελαν να καταστρέψουν την ΕΕ. Τώρα ονειρεύονται να την καταλάβουν, γράφει η γερμανική Die Zeit.
Ο Ματέο Σαλβίνι ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για δεκατέσσερα χρόνια, αλλά άρχισαν να τον φοβούνται στις Βρυξέλλες όταν ξεκίνησε να κυβερνά την Ιταλία. Η ιταλική Ακροδεξιά βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο μιας πανευρωπαϊκής εθνικιστικής συμμαχίας ακροδεξιών κομμάτων που έχουν βάλει στόχο να ηγηθούν της Ευρώπης, γράφει η γερμανική εφημερίδα.
«Θα ήταν ένας πολύ καλός προϊστάμενος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», λέει για τον Σαλβίνι ο Γεργκ Μέτεν– ο επικεφαλής υποψήφιος του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος AfD στις προσεχείς ευρωεκλογές. Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ την περασμένη Δευτέρα ο Μέτεν ταξίδεψε ειδικά στο Μιλάνο, προκειμένου να υπογράψει με τον Σαλβίνι στο πολυτελές Hotel Gallia, ένα σύμφωνο: Το AFD και η Λέγκα του Σαλβίνι συγκροτούν συμμαχία των ευρωπαϊκών λαών και των εθνών προκειμένου να συσπειρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ακροδεξιά εθνικιστικά κόμματα στην ΕΕ. «Θέλουμε να γίνουμε η ισχυρότερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε ο Σαλβίνι με αυτοπεποίθηση στο Μιλάνο. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Μέτεν δήλωσε: «Αυτή ήταν η αρχή για κάτι καινούργιο μετά από ένα χρόνο αναμονής: Θα επιδιώξουμε να ενταχθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες πολλά κόμματα».
Από τη Σουηδία ως την Ιταλία και από την Ισπανία έως τη Σλοβακία- σχεδόν παντού στην Ευρώπη, τα αυταρχικά, ξενοφοβικά και ακροδεξιά κόμματα ενισχύθηκαν τα τελευταία χρόνια. Ακόμη και στην Ισπανία, η οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα φαινόταν να αντιστέκεται, ο ακροδεξιός εθνικισμός επιστρέφει. Η Ακροδεξιά αυτοαποκαλείται «κυριαρχική». Ο κύριος στόχος τους είναι να αποκατασταθεί η υποτιθέμενη απώλεια της ανεξαρτησίας των εθνών τους. Βλέπουν ως τον βασικό τους αντίπαλο τις Βρυξέλλες.
Στις ευρωεκλογές του Μαΐου, η Ακροδεξιά θα συνεχίσει να αυξάνεται. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, θα μπορούσε στο μέλλον να διαθέτει πάνω από το ένα τέταρτο των 705 ευρωβουλευτών.
Ήδη εκπροσωπείται σε μεγάλο αριθμό στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Για παράδειγμα, το γαλλικό ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, που τώρα αποκαλείται Εθνικός Συναγερμός (RN), έχει 15 βουλευτές. Η γερμανική AfD σηματοδότησε επίσης την πρώτη μεγάλη επιτυχία στις ευρωπαϊκές εκλογές το 2014: με 7,1% εξασφάλισε επτά ευρωβουλευτές.
Εφαλτήριο η Ευρώπη για την άνοδο της ακροδεξιάς στις διάφορες χώρες
Οι ακροδεξιοί εθνικιστές χρησιμοποίησαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως εφαλτήριο για να αυξήσουν την επιρροή τους στις χώρες τους. Πρώτα ο Ματέο Σαλβίνι πριν από ένα χρόνο εγκατέλειψε το Στρασβούργο. Από τον Ιούνιο του 2018 είναι υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας. Κανένα άλλο ακροδεξιό κόμμα δεν το έχει καταφέρει μέχρι στιγμής σε μία από τις ιδρυτικές χώρες της ΕΕ. Στο Μιλάνο, κατά την παρουσίαση της νέας ακροδεξιάς συμμαχίας, ο Σαλβίνι ήταν επίσης το επίκεντρο της προσοχής. Οι οπαδοί του υποκλίθηκαν μπροστά του, σαν να ήταν μονάρχης.
Στο μέλλον, η Λέγκα του Σαλβίνι έχει μεγάλες πιθανότητες να γίνει το ισχυρότερο κόμμα. Αλλά ο Σαλβίνι θέλει περισσότερα. Κάθε φορά που ταξιδεύει στην Ευρώπη, προσπαθεί να κάνει ένα δίκτυο. Στη Βαρσοβία συνάντησε τον Γιάροσλαβ Κατσίνσκι. Στη συνέχεια, ο Σαλβίνι μίλησε για τον «άξονα Ιταλίας-Πολωνίας». Στο Μιλάνο υποδέχτηκε τον Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος ονόμασε τον Σαλβίνι «ήρωά μου» επειδή έχει «πετύχει» στη Μεσόγειο, ό, τι έκανε ο Ορμπάν στην Ουγγαρία: έκλεισε ερμητικά τα σύνορα για τους μετανάστες. Την περασμένη εβδομάδα, ο Σαλβίνι συναντήθηκε με την Μαρίν Λεπέν στο Παρίσι.
Τι ενώνει τους ακροδεξιούς στην Ευρώπη; «Να μην γίνει η Ευρώπη …Ευραραβία» είναι το σλόγκαν της AfD. Θα μπορούσε επίσης να είναι το σλόγκαν της Λέγκα του Σαλβίνι ή του πολωνικού PiS.
Οι εθνικιστές αγωνίζονται ενάντια στην υποτιθέμενη απειλή του εξισλαμισμού της χριστιανικής Δύσης. Αλλά και άλλων «εχθρών». Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Βίτολντ Βατσικόφτσκι είπε κάποτε ότι οι εθνικιστές είναι επίσης ενάντια σε «έναν κόσμο ποδηλατών και χορτοφάγων», εναντίον των ποσοστώσεων για τις γυναίκες, τους γάμους ομοφυλοφίλων. Κατά και των «παγκοσμιοποιητών» των Βρυξελλών και της λεγόμενης Ευρωσοβιετίας «EUdSSR».
Στη Βουδαπέστη, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν παρουσίασε το εκλογικό πρόγραμμα του κόμματός του, Fidesz. Επτά σημεία που μπορούν να συνοψιστούν στα εξής: Να σταματήσει τη μετανάστευση, κατηγορώντας την ΕΕ ότι ακολουθεί ένα «πρόγραμμα ευρωπαϊκής ανταλλαγής πληθυσμών». Ο Ορμπάν δεν διστάζει να επιτίθεται στους «γραφειοκράτες των Βρυξελλών» ότι είναι μαρξιστές ή σοσιαλιστές. Ευρωσοβιετία… Ένα πρόγραμμα που έχει ελάχιστα κοινά με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο έχει παγώσει προσωρινά τη συμμετοχή του Fidesz.