Διεκδικεί 50.000 ευρώ από τη Google, με το γάντι!
- 28/07/2013, 17:30
- SHARE
Ο 17χρονος Χάρης Ιωάννου είναι ο Έλληνας φιναλίστ στο διαγωνισμό Google Science Fair.
Τον ανακαλύψαμε τον Οκτώβριο του 2012, όταν κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για Νέους Επιστήμονες, όντας ο μοναδικός μαθητής Λυκείου ανάμεσα σε φοιτητές Πολυτεχνείων.
Τον θαυμάσαμε επίσης στη σκηνή του TEDxAthens 2012, όταν εντυπωσίασε τον διευθυντή του Creative Labs της Google Στιβ Βρανάκης, ο οποίος ενδιαφέρθηκε να μάθει περισσότερα για την εφεύρεσή του.
Στο διάλειμμα της ίδια εκδήλωσης, παρακολουθήσαμε τον διευθυντή του εργαστηρίου Bits and Atoms του ΜΙΤ, Ανδρέα Μέρσιν, να ακούει με προσοχή τον 17χρονο Χάρη Ιωάννου να αναλύει τον τρόπο κατασκευής και με το ζόρι κρατιόταν να μην… τον απαγάγει για το ΜΙΤ.
Πριν από λίγο καιρό συμπεριελήφθη ανάμεσα στους 15 φιναλίστ του διαγωνισμού Google Science Fair Competition με τίτλο «90 τρόποι για να αλλάξετε τον κόσμο».
«Από μικρός είχα την περιέργεια για το πώς δουλεύουν τα πάντα. Διέλυα τα παιχνίδια μου και ό,τι άλλο μού έκανε εντύπωση» λέει για τα παιδικά του χρόνια.
Βέβαια, πολλά παιδιά εξερευνούν τον κόσμο με αυτόν τον τρόπο, μόνο που ο Χάρης πήγε ένα βήμα μπροστά και ήδη στα εννέα του χρόνια είχε στήσει ένα εργαστήριο στο γκαράζ του σπιτιού του, όπου πειραματιζόταν και συναρμολογούσε αυτοσχέδιες κατασκευές.
Στα δεκαπέντε του, παρατηρώντας τη γιαγιά του να προσπαθεί να πιάσει το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης και να μην τα καταφέρνει, είχε την ιδέα να φτιάξει έναν μηχανισμό που να βοηθά τους ανθρώπους με προβλήματα στην κίνηση των χεριών.
Δύο χρόνια αργότερα, είχε έτοιμο ένα λειτουργικό ρομποτικό χέρι, στο οποίο οι αισθητήρες πίεσης μεταφέρουν την πληροφορία σε έναν επεξεργαστή, ο οποίος τρέχει έναν αλγόριθμο (δικής του επινόησης) που κινεί τον σερβομηχανισμό μιμούμενος όλες τις κινήσεις της ανθρώπινης παλάμης.
Η συσκευή κόστισε λιγότερα από 400 ευρώ και ζυγίζει 350 γραμμάρια (το σχέδιο είναι να ελαφρύνει). «Επειδή οι γονείς μου δεν μου εμπιστεύονταν εργαλεία που θα μπορούσαν να γίνουν επικίνδυνα, αναγκάστηκα να αυτοσχεδιάσω και σε αυτόν τον τομέα. Έπρεπε κάθε φορά να επινοώ μια λύση».
Ο διαγωνισμός της Google (www.GoogleScienceFair.com) προσφέρει στον νικητή μια υποτροφία ύψους 50.000 δολαρίων για σπουδές της επιλογής του, ένα 10ήμερο ταξίδι στα νησιά Γκαλαπάγκος με την αποστολή του National Geographic, επίσκεψη σε έναν από τους συμμετέχοντες οργανισμούς (LEGO, CERN ή Google) και 10.000 δολάρια επιχορήγηση στο σχολείο του.
«Το να κερδίσω την πρώτη θέση θα με βοηθήσει να συνεχίσω να αναπτύσσω συσκευές που θα κάνουν τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη και ευκολότερη. Σκοπός μου είναι να τελειοποιήσω και να παράγω μαζικά το προϊόν ώστε να βοηθήσει όσο γίνεται περισσότερο κόσμο» τονίζει ο ίδιος.
Φωτογραφία: Παντελής Σαίτας