Διεργασίες στην κεντροαριστερά: Ο Τσίπρας που επιμένει στο «μαζί», οι αιχμές Δούκα και οι απειλές Ανδρουλάκη

Διεργασίες στην κεντροαριστερά: Ο Τσίπρας που επιμένει στο «μαζί», οι αιχμές Δούκα και οι απειλές Ανδρουλάκη
Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλάει στη Διεθνή Διάσκεψη για την «Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», Αθήνα Τρίτη 18 Ιουνίου 2024. Η Διεθνής Διάσκεψη για την «Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» που συνδιοργανώνουν το «Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα» και το «Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ», πραγματοποιείται με αφορμή τα 6 χρόνια από τη Συμφωνία των Πρεσπών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι ο χώρος της κεντροαριστεράς.

Εντατικές οι ζυμώσεις στην κεντροαριστερά. Η ανάγκη για προοδευτικές συγκλίσεις και συνεργασίες είναι εμφανής σύμφωνα με τους Αλέξη Τσίπρα και ο Χάρη Δούκα, οι οποίοι τονίζουν τη σημασία της ενότητας και της κοινής δράσης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Ωστόσο, οι εσωτερικές διαφωνίες και οι απειλές Ανδρουλάκη για διαγραφές δείχνουν ότι ο δρόμος των συνεργασιών κάθε άλλο παρά εύκολος θα είναι…

Τσίπρας για Κεντροαριστερά: «Νικηφόρα Προοδευτική Συμμαχία με προοπτική διακυβέρνησης»

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας τις εργασίες του διήμερου συνεδρίου του Ινστιτούτου, υπογράμμισε την ανάγκη οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας να αναλάβουν τολμηρές πρωτοβουλίες για να αποκτήσει ξανά η προοδευτική παράταξη προοπτική διακυβέρνησης. Τόνισε πως η πραγματικότητα, τα εκλογικά μαθηματικά και οι πιεστικές ανάγκες της κοινωνίας επιβάλλουν στα πολιτικά κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς να μιλήσουν στον πληθυντικό αριθμό και όχι στον ενικό. Χρειάζεται να δώσουν περισσότερο χώρο στο «μαζί», στην από κοινού αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνίας, δίνοντας ρεαλιστική υπόσταση στην προοπτική μιας νικηφόρας Προοδευτικής Συμμαχίας.

Ο Τσίπρας επισήμανε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποτελεί ένα σημείο καμπής, καθώς οι πολίτες γύρισαν μαζικά την πλάτη στο πολιτικό σύστημα. Αυτό οφείλεται στην εξουδετέρωση της αλήθειας από την καταιγιστική επικράτηση της προπαγάνδας και της επικοινωνίας σε βάρος της ουσίας. Οι ευθύνες για αυτή την εξέλιξη αφορούν όλο το πολιτικό σύστημα, με καθοριστικές, αλλά όχι αποκλειστικές, τις ευθύνες της δεξιάς κυβέρνησης.

Σημείωσε την ανάγκη μέσω της προοπτικής των προοδευτικών δυνάμεων να αποκτήσει εκ νέου το πολιτικό μας σύστημα πολιτική και κοινοβουλευτική ισορροπία. Μια νέα δημοκρατική ισορροπία, που θα ενισχύει το κράτος δικαίου και τη λογοδοσία, τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και τις θεσμικές δικλείδες ασφαλείας απέναντι σε μια ανεξέλεγκτη εκτελεστική εξουσία. Αν αυτή η δημοκρατική ισορροπία δεν αποκατασταθεί, ο κίνδυνος να ενταθεί στην Ελλάδα η ώσμωση Δεξιάς και Ακροδεξιάς που παρακολουθούμε στην υπόλοιπη Ευρώπη, είναι παραπάνω από ορατός. Ο Τσίπρας τόνισε ότι στόχος της προσπάθειας που ξεκινά με το Ινστιτούτο είναι να συνεισφέρει στον αναγκαίο δημόσιο διάλογο και στις προγραμματικές συγκλίσεις, προαπαιτούμενο κάθε πολιτικής σύγκλισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κεντροαριστερά: Έμφαση Δούκα στις «προοδευτικές συγκλίσεις», με αιχμές στον Ανδρουλάκη

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, έστειλε νέα μηνύματα προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την ανάγκη των «προοδευτικών συγκλίσεων», αφήνοντας αιχμές προς τον Νίκο Ανδρουλάκη. Στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα και το Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ, ο κ. Δούκας αναφέρθηκε στη συζήτηση που «βράζει» μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τον πολιτικό χώρο της κεντροαριστεράς.

Ο δήμαρχος Αθηναίων έδωσε έμφαση στις πολιτικές με προοδευτικό πρόσημο, υποστηρίζοντας πως η συνεργασία πρέπει να είναι συνεχής και ουσιαστική και όχι ευκαιριακή. Τόνισε ότι πρέπει να δημιουργούνται προοδευτικές συγκλίσεις, με συγκεκριμένες και αποτελεσματικές πολιτικές που θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών. Επίσης, σημείωσε πως η διαφορετική άποψη είναι πλούτος και όχι τοξικότητα, αφήνοντας αιχμές προς τον Νίκο Ανδρουλάκη για τις πρόσφατες δηλώσεις του σχετικά με την κριτική προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Σήμερα η κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Η κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει το ενδιαφέρον, καθώς αναμένονται έντονες αντιδράσεις μετά την απειλή του Νίκου Ανδρουλάκη ότι όσοι συντηρούν κλίμα τοξικότητας μετά τις συνεδριάσεις των οργάνων θα οδηγηθούν εκτός κόμματος. Ο Νίκος Ανδρουλάκης προειδοποίησε μέσω του ΕΡΤNews ότι θα υπάρξουν διαγραφές για όσους συντηρούν το κλίμα τοξικότητας, με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο να σχολιάζει με τη φράση «Οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν», δείχνοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης εντός του κόμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: