Διεθνές Δικαστήριο: Ακάθεκτο το Ισραήλ για την επίθεση στη Γάζα

Διεθνές Δικαστήριο: Ακάθεκτο το Ισραήλ για την επίθεση στη Γάζα
Israeli soldiers stand atop a tank near the border with the Gaza Strip on May 2, 2024, amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian Hamas movement. (Photo by Menahem KAHANA / AFP) Photo: AFP
Το Ισραήλ υπερασπίστηκε την Παρασκευή τη στρατιωτική αναγκαιότητα της επίθεσής του στη Γάζα.

Το Ισραήλ υπερασπίστηκε την Παρασκευή τη στρατιωτική αναγκαιότητα της επίθεσής του στη Γάζα ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, αφού η Νότια Αφρική ζήτησε από τους δικαστές να το διατάξουν να σταματήσει τις επιχειρήσεις στη Ράφα και να αποχωρήσει πλήρως από το παλαιστινιακό έδαφος.

Ο αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Δικαιοσύνης Γκιλάντ Νόαμ χαρακτήρισε την υπόθεση της Νότιας Αφρικής, η οποία κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση της Σύμβασης για τη Γενοκτονία, «εντελώς αποκομμένη από τα γεγονότα και τις περιστάσεις»

«Η υπόθεση γελοιοποιεί την αποτρόπαια κατηγορία της γενοκτονίας» υποστήριξε ο Νόαμ.

Πριν από την παρουσίαση του Ισραήλ, αρκετές δεκάδες φιλοϊσραηλινοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο, επιδεικνύοντας φωτογραφίες ομήρων που είχαν συλληφθεί από μαχητές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και απαιτώντας την απελευθέρωσή τους.

Την Πέμπτη, ο πρεσβευτής της Νότιας Αφρικής στην Ολλανδία, Βουζιμούζι Μαντονσέλα, ζήτησε από το δικαστήριο να διατάξει το Ισραήλ να «αποσύρει αμέσως, ολοκληρωτικά και άνευ όρων, τον ισραηλινό στρατό από το σύνολο της Λωρίδας της Γάζας».

Η νοτιοαφρικανική νομική ομάδα πλαισίωσε την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση ως μέρος ενός γενοκτονικού σχεδίου που αποσκοπεί στην καταστροφή του παλαιστινιακού λαού.

Σε προηγούμενες αποφάσεις του, το δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα του Ισραήλ για απόρριψη της υπόθεσης και το διέταξε να αποτρέψει πράξεις γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων, ενώ απέφυγε να το διατάξει να σταματήσει την επίθεση.

Περισσότεροι από 35.300 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί κατά την επτάμηνη επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσαν την Πέμπτη αξιωματούχοι υγείας στον θύλακα.

Ο πόλεμος ξεκίνησε όταν μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και απαγάγοντας άλλους 253.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com