Διεθνής Αμνηστία: Έκκληση στην FIFA να μην δώσει το Μουντιάλ του 2034 στη Σαουδική Αραβία

Διεθνής Αμνηστία: Έκκληση στην FIFA να μην δώσει το Μουντιάλ του 2034 στη Σαουδική Αραβία
epa10313075 People gather outside 974 Stadium next to a giant replica of the World Cup trophy in Doha, Qatar, 18 November 2022. The FIFA World Cup Qatar 2022 will take place from 20 November to 18 December 2022 in Qatar. EPA/MARTIN DIVISEK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η FIFA πρέπει να σταματήσει τη διαδικασία για την επιλογή της Σαουδικής Αραβίας ως οικοδεσπότη του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2034, εκτός εάν ανακοινωθούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα πριν από την ψηφοφορία του επόμενου μήνα, δήλωσαν η Διεθνής Αμνηστία και η Συμμαχία Αθλητισμού και Δικαιωμάτων (SRA).

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να διεξαχθούν ψηφοφορίες στο συνέδριο της FIFA για την έγκριση των Μουντιάλ του 2030 και του 2034, αν και για το καθένα από αυτά υπάρχει μόνο μία υποψηφιότητα. Μια συνδυασμένη προσφορά του Μαρόκου, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας είναι η μοναδική υποψηφιότητα για το 2030, ενώ η Σαουδική Αραβία είναι ο μοναδικός υποψήφιος για το 2034.

Η Αμνηστία και η SRA δήλωσαν ότι αξιολόγησαν τις στρατηγικές για τα ανθρώπινα δικαιώματα που πρότειναν οι υποψήφιες χώρες και κατέληξαν σε νέα έκθεση ότι καμία από τις δύο προσφορές δεν περιέγραφε επαρκώς πώς θα πληρούν τα πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απαιτεί η FIFA.

Είπαν ότι οι κίνδυνοι ήταν πολύ μεγαλύτεροι στη Σαουδική Αραβία και ότι η διοργάνωση του τουρνουά στη χώρα του Κόλπου θα οδηγούσε σε «σοβαρές και εκτεταμένες» παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Θα υπάρξει ένα πραγματικό και προβλέψιμο ανθρώπινο κόστος από την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2034 στη Σαουδική Αραβία χωρίς να ληφθούν αξιόπιστες εγγυήσεις για μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Στιβ Κόκμπερν, επικεφαλής της Αμνηστίας για τα εργασιακά δικαιώματα και τον αθλητισμό, σε δήλωσή του.

«Οι φίλαθλοι θα αντιμετωπίσουν διακρίσεις, οι μετανάστες εργάτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με την εκμετάλλευση και πολλοί θα πεθάνουν. Η FIFA πρέπει να σταματήσει τη διαδικασία έως ότου θεσπιστεί η κατάλληλη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να αποφευχθεί η επιδείνωση μιας ήδη άσχημης κατάστασης».

Η FIFA υποστηρίζει ότι οι εκθέσεις αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2030 και 2034 θα δημοσιευθούν πριν από το έκτακτο συνέδριό της στις 11 Δεκεμβρίου.

«Η FIFA εφαρμόζει διεξοδικές διαδικασίες υποβολής προσφορών για τις διοργανώσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030 και του 2034», σημείωσε εκπρόσωπος της FIFA.

«(Είναι) σύμφωνη με τις προηγούμενες διαδικασίες για την επιλογή των οικοδεσποτών για το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών του 2023 στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό και τον Καναδά και το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών του 2027 στη Βραζιλία».

Ανησυχία για τις διακρίσεις

Οι οικοδεσπότες του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα οριστούν επίσημα στο συνέδριο της FIFA και η υποψηφιότητα της Σαουδικής Αραβίας είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πετύχει, λόγω της απουσίας άλλων εκδηλώσεων ενδιαφέροντος πριν από την προθεσμία της FIFA στα τέλη του περασμένου έτους.

Μια σημαντική αιτία ανησυχίας ήταν το κατά πόσον τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα θα υφίστανται διακρίσεις στο Βασίλειο, όπου οι άνθρωποι μπορούν να καταδικαστούν σε θάνατο εάν αποδειχθεί ότι έχουν εμπλακεί σε σεξουαλικές πράξεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Ο Χαμάντ Αλμπαλάουι, επικεφαλής της μονάδας υποψηφιότητας της Σαουδικής Αραβίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο, δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι οι ΛΟΑΤΚΙ φίλαθλοι είναι ευπρόσδεκτοι και ότι η ιδιωτική τους ζωή θα γίνει σεβαστή, επισημαίνοντας τα εκατομμύρια των φιλάθλων που ταξίδεψαν στη χώρα για αθλητικές εκδηλώσεις τα τελευταία χρόνια.

«Δεσμευόμαστε να καλλιεργήσουμε ένα αγωνιστικό περιβάλλον χωρίς διακρίσεις και προσπαθούμε να εξαλείψουμε τις διακρίσεις που βασίζονται σε προστατευόμενα χαρακτηριστικά», ανέφερε η Σαουδική Αραβία στο βιβλίο υποψηφιότητας για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

«Σε συνεργασία με τους κυβερνητικούς μας εταίρους, θα επαληθεύσουμε ότι οι νόμοι μας ευθυγραμμίζονται με τις διεθνείς μας δεσμεύσεις και θα εφαρμόσουμε τις απαραίτητες βελτιώσεις».

Οι μετανάστες εργάτες

Στο βιβλίο προσφορών της Σαουδικής Αραβίας αναφέρεται ότι θα κατασκευαστούν ή θα ανακαινιστούν 15 γήπεδα για το Παγκόσμιο Κύπελλο, με την κατασκευή να ολοκληρώνεται έως το 2032, ενώ περισσότερα από 185.000 επιπλέον δωμάτια ξενοδοχείων θα κατασκευαστούν πριν από το τουρνουά.

Ο Cockburn δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία θα χρειαστεί τεράστιο αριθμό μεταναστών εργατών για να υλοποιήσει τις φιλοδοξίες της για το Παγκόσμιο Κύπελλο σε μια χώρα που δεν έχει θεσπίσει ελάχιστο μισθό για τους μη πολίτες ούτε έχει θεσπίσει μέτρα για την πρόληψη των θανάτων των εργαζομένων.

Το ζήτημα είναι παρόμοιο με τους θανάτους εργαζομένων στο γειτονικό Κατάρ, το οποίο φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 και έχτισε νέα στάδια με τη βοήθεια μεταναστών εργατών.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian ανέφερε ότι τουλάχιστον 6.500 μετανάστες εργάτες -πολλοί από τους οποίους εργάζονταν σε έργα του Παγκοσμίου Κυπέλλου- πέθαναν στο Κατάρ αφότου κέρδισε το δικαίωμα να διοργανώσει τη διοργάνωση, αλλά ο αριθμός αυτός αμφισβητήθηκε από το κράτος του Κόλπου.

«Είμαστε αφοσιωμένοι στην τήρηση των δεσμεύσεών μας όσον αφορά την καταναγκαστική εργασία, την παιδική εργασία, την απαγόρευση των διακρίσεων και την επαγγελματική ασφάλεια και υγεία. Θα προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι οι εταίροι μας τηρούν αυτά τα πρότυπα», ανέφερε η Σαουδική Αραβία στο βιβλίο προσφορών της.

Η έκθεση της Αμνηστίας ανέφερε επίσης ότι η καταστολή της ελευθερίας του λόγου αποτελεί λόγο ανησυχίας, με τον Κόκμπερν να λέει ότι δεν υπάρχει σοβαρή δέσμευση για μεταρρυθμίσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com