Διεθνείς αντιδράσεις από την ακύρωση της προβολής ταινίας της Sony

Διεθνείς αντιδράσεις από την ακύρωση της προβολής ταινίας της Sony

Από την Ιαπωνία έως τις ΗΠΑ αυξάνονται οι φωνές κατά των χάκερ που εμπόδισαν την προβολή της ταινίας The Interview.

Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα καταδίκασαν την κυβερνοεπίθεση εναντίον της Sony Pictures, για την οποία οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Βόρεια Κορέα, και δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν στις διεθνείς προσπάθειες κατά του ηλεκτρονικού εγκλήματος, όπως ζητήθηκε από την Ουάσινγκτον.

Η κυβέρνηση της Κίνας, της μοναδικής μείζονος συμμάχου της Βόρειας Κορέας, δεν έχει απαντήσει ακόμη στην αμερικανική έκκληση, αλλά μια κρατική εφημερίδα κατήγγειλε την ταινία της Sony γύρω από μια φανταστική συνωμοσία για τη δολοφονία του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτηρίζοντάς την ανόητη και αλαζονική.

Η εφημερίδα “Global Times”, μια ταμπλόιντ έκδοση που διευθύνεται από τη “Λαϊκή Ημερησία”, το επίσημο όργανο του Κινεζικου Κομουνιστικού Κόμματος, έγραψε σε κύριο άρθρο της που δημοσιεύεται σήμερα πως κάθε πολιτισμένη χώρα είναι αντίθετη σε επιθέσεις χάκερ ή σε τρομοκρατικές απειλές.

“Όμως μια ταινία όπως ‘Η συνέντευξη’… δεν έχει τίποτε που να κάνει υπερήφανο το Χόλιγουντ ή την αμερικανική κοινωνία”, τονίζει στην αγγλόφωνη έκδοση, η οποία απευθύνεται σ’ ένα παγκόσμιο μάλλον παρά εγχώριο κοινό. “Οι Αμερικανοί πιστεύουν πως μπορούν να περιγελούν τους ηγέτες άλλων χωρών μόνο και μόνο επειδή είναι ελεύθεροι να επικρίνουν ή να περιγελούν τους δικούς τους ηγέτες. Λίγο ενδιαφέρει τι πιστεύει η αμερικανική κοινωνία για τη Βόρεια Κορέα και τον Κιμ Γιονγκ-Ουν. Ο Κιμ παραμένει ο αρχηγός της χώρας. Η κακόβουλη γελοιοποίησή του είναι απλώς αποτέλεσμα ανόητης πολιτιστικής αλαζονείας”, εκτιμά η “Global Times”.

Η Sony απέσυρε την ταινία αφού χάκερ εισέβαλαν στο δίκτυο των ηλεκτρονικών υπολογιστών της και διέρρευσαν στο Ίντερνετ χιλιάδες έγγραφα και ακυκλοφόρητες ταινίες.

Το FBI ανακοίνωσε πως για το καταστροφικό αυτό πλήγμα ευθύνεται η Βόρεια Κορέα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως η Βόρεια Κορέα φαίνεται πως έδρασε μόνη της, αλλά η Ουάσινγκτον ζήτησε βοήθεια από την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Νότια Κορέα και τη Ρωσία για την αντιμετώπιση παρόμοιων επιθέσεων.

Στο Τόκιο, η Ιαπωνία “καταδίκασε έντονα” την κυβερνοεπίθεση, αλλά εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών πρόσθεσε πως είναι απίθανο να έχει οποιαδήποτε άμεση επίπτωση στις συνομιλίες με την Πιονγιάνγκ σχετικά με την τύχη γιαπωνέζων πολιτών που είχαν απαχθεί πριν από δεκαετίες από πράκτορες της Πιονγιάνγκ.

“Συνεχίζουμε να ζητούμε η Βόρεια Κορέα να διεξαγάγει γρήγορα την έρευνά της (για τους απαχθέντες) και να δοθεί σύντομα στην Ιαπωνία μια αναφορά για τα αποτελέσματα της έρευνας”, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε δήλωσε πως η Ιαπωνία θα συντονιστεί στενά με τη διεθνή κοινωνία, των ΗΠΑ περιλαμβανομένων, σχετικά με τη δράση που θα αναληφθεί εναντίον των κυβερνοεπιθέσεων, αλλά πρόσθεσε: “Αυτή τη στιγμή, δεν θέλουμε να προδικάσουμε περαιτέρω ενέργειες”.

Η Νότια Κορέα, η οποία είχε κατηγορήσει τη Βόρεια για μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων εναντίον τραπεζών και ραδιοτηλεοπτικών μέσων της το 2013, δήλωσε πως τέτοιες επιθέσεις δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές.

“Η Νότια Κορέα θα συνεχίσει να μοιράζεται πληροφορίες σχετικές με την κυβερνοεπίθεση εναντίον της Sony Pictures”, ανέφερε σε δήλωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. “Θα συνεχίσουμε επίσης να συνεργαζόμαστε διεθνώς για να ενισχύσουμε την αποτροπή και την απάντηση σε κυβερνοεπιθέσεις”.

Ειδικοί στο Τόκιο επισήμαναν ότι η αμερικανική πεποίθηση πως η Βόρεια Κορέα ήταν πίσω από την κυβερνοεπίθεση θα περιπλέξει σίγουρα και θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις ελπίδες του Άμπε για μια λύση στις συνομιλίες για την τύχη των απαχθέντων Γιαπωνέζων.

“Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ευαίσθητη για την Ιαπωνία, δεδομένου ότι η Βόρεια Κορέα κατηγορείται ως ο εχθρός”, δήλωσε ο Τζέφρι Κίνγκστον, διευθυντής ασιατικών σπουδών στο πανεπιστήμιο Τεμπλ στην Ιαπωνία. “Είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσει τον διάλογο”.

Sony: Δεν ήταν λάθος η ακύρωση της προβολής

Ο εκτελεστικός διευθυντής και πρόεδρος της κινηματογραφικής εταιρείας Sony Pictures Entertainment, Μάικλ Λίντον υποστήριξε σήμερα ότι το στούντιο δεν έκανε λάθος όταν αποφάσισε να αποσύρει τη σατιρική ταινία The Interview αφού δέχτηκε κυβερνοεπίθεση για την οποία κατηγορείται η Βόρεια Κορέα.

Ο Λίντον, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δικτυο CNN απάντησε στα σχόλια του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι η εταιρεία έκανε λάθος όταν απέσυρε την ταινία επειδή οι κινηματογράφοι αρνήθηκαν να την προβάλουν λόγω των αδιευκρίνιστων απειλών που δέχτηκαν από τους χάκερ.

Η εταιρεία “δεν ενέδωσε” στους χάκερ, υποστήριξε, λέγοντας ότι δέχτηκε “τη χειρότερη κυβερνοεπίθεση στην αμερικανική ιστορία”.

Ο Λίντον σημείωσε επίσης ότι τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, όσο και ο Τύπος και το κοινό “κάνουν λάθος” όσον αφορά το τι ώθησε τη Sony να λάβει τη συγκεκριμένη απόφαση.

Αντίδραση και από τον Τζορτζο Κλούνεϊ

Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ κατηγόρησε την Παρασκευή σημαντικούς παράγοντες του Χόλιγουντ επειδή, όπως ισχυρίζεται, δεν υποστήριξαν τη Sony Pictures Entertainment.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε ο Κλούνεϊ στην ιστοσελίδα Deadline.com, δήλωσε ότι κανείς δεν δέχτηκε να υπογράψει ένα έγγραφο που κυκλοφόρησε ο ίδιος και ο ατζέντης του για την προβολή της ταινίας. Ο ίδιος επέκρινε επίσης τα μέσα μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν συνέδεσαν την κυβερνοεπίθεση με τη Βόρεια Κορέα.

«Μιλάμε για μια πραγματική χώρα η οποία αποφασίζει σχετικά με το τι μπορούμε να δούμε. Κάτι τέτοιο επηρεάζει κάθε κομμάτι της βιομηχανίας. Δεν είναι δυνατόν να μην μπορούμε να δούμε κάτι επειδή το επιβάλει ο Κιμ Γιονγκ-ουν», δήλωσε ο ηθοποιός. «Οφείλουμε να σταθούμε ενάντια σε αυτό. Δεν πρόκειται μόνο για τη Sony, αλλά για όλους μας. Οι ταινίες που δημιουργούμε έχουν τολμηρό περιεχόμενο και δεν θέλω να υπάρχουν ταινίες μόνο με υπερήρωες. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με αυτές τις ταινίες, ωστόσο είναι καλό να έχουν την επιλογή οι άνθρωποι να δουν και κάτι διαφορετικό», δήλωσε ο Κλούνεϊ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters