Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: «Οδεύουμε ολοταχώς στην Εποχή του Ηλεκτρισμού»

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: «Οδεύουμε ολοταχώς στην Εποχή του Ηλεκτρισμού»
Photo: Shutterstock
Η φετινή έκθεση του Οργανισμού έρχεται εν μέσω σοβαρών γεωπολιτικών κρίσεων στη Μέση Ανατολή, και εξερευνά τα ενεργειακά ρίσκα που οι ιθύνοντες καλούνται να πάρουν στη διαδικασία της πράσινης μετάβασης.

Στη δημοσιότητα δόθηκε την Τετάρτη η νέα έκθεση-παρατηρητήριο για την παγκόσμια ενέργεια, World Energy Outlook 2024, του τρέχοντος έτους από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA-ΔΟΕ).

Σε ένα παγκόσμιο στερέωμα που από μόνο του αντιμετωπίζει κλιματική κρίση, οι διεθνείς γεωπολιτικές τριβές, κυρίως στη Μέση Ανατολή αλλά όχι αποκλειστικά, φέρνουν νέα εμπόδια στη διαμόρφωση παγκόσμιων ενεργειακών πολιτικών. Μολονότι «η αυξανόμενη ορμή υπέρ της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια» υφίσταται πράγματι, «ο κόσμος βρίσκεται ακόμα μακριά από μια ευθυγραμμισμένη τροχιά για την επίτευξη των στόχων του για ουδετερότητα άνθρακα» το 2050, υπογραμμίζει πάντως ο ΔΟΕ, ο οποίος ζητά να υπάρξει επιτάχυνση.

«Κατά το δεύτερο μισό αυτής της δεκαετίας, η προοπτική περισσότερων επαρκών – ή ακόμα και πλεονασματικών – αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανάλογα με το πώς εξελίσσονται οι γεωπολιτικές εντάσεις, θα μας μετακινούσε σε έναν πολύ διαφορετικό ενεργειακό κόσμο από αυτόν που έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού, Φατίχ Μπιρόλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όπως και με πολλές άλλες παγκόσμιες ενεργειακές τάσεις σήμερα, η Κίνα είναι σημαντικό κομμάτι των εξελίξεων», πρόσθεσε ο Δρ Μπιρόλ. «Είτε πρόκειται για επενδύσεις, είτε πρόκειται για τη ζήτηση ορυκτών καυσίμων, την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων ή την παραγωγή καθαρής τεχνολογίας, βρισκόμαστε σε έναν κόσμο που η Κίνα εμπλέκεται σε σχεδόν κάθε ενεργειακό κλάδο. Ένα παράδειγμα: η επέκταση της ηλιακής παραγωγής ενέργειας της Κίνας προχωρά πλέον με τέτοιο ρυθμό που, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030 – σε λιγότερο από δέκα χρόνια από τώρα – μόνο η παραγωγή ηλιακής ενέργειας της Κίνας θα μπορούσε να ξεπεράσει τη συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών σήμερα».

Με βάση τις σημερινές εφαρμοσμένες πολιτικές, οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πρόκειται να κορυφωθούν άμεσα, αλλά η απουσία απότομης μείωσης αμέσως μετά σημαίνει ότι ο κόσμος βρίσκεται σε πορεία για άνοδο 2,4 °C στην παγκόσμια μέση θερμοκρασία μέχρι το τέλος του αιώνα, πολύ πάνω από τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη έως 1,5 °C. Η έκθεση υπογραμμίζει τους άρρηκτα συνδεδεμένα δεσμούς μεταξύ των κινδύνων ενεργειακής ασφάλειας και κλιματικής αλλαγής. Σε πολλές περιοχές του κόσμου, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, εντατικοποιημένα από δεκαετίες υψηλών εκπομπών, αποτελούν ήδη βαθιές προκλήσεις για την ασφαλή και αξιόπιστη λειτουργία των ενεργειακών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων όλο και πιο σοβαρών καυσώνων, ξηρασιών, πλημμυρών και καταιγίδων.

«Στην ιστορία της ενέργειας, γνωρίσαμε την εποχή του άνθρακα και την εποχή του πετρελαίου και μπαίνουμε τώρα ολοταχώς στην εποχή του ηλεκτρισμού, ο οποίος θα καθορίσει το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα στο μέλλον και θα είναι όλο και περισσότερο βασισμένος σε καθαρές πηγές ηλεκτρισμού», εκτιμά ο Φατίχ Μπιρόλ στην ανακοίνωση του World Energy Outlook 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: