«Δίκαιο επιχειρηματικό περιβάλλον για τις κινεζικές εταιρείες» – Τι σηματοδοτεί η «στροφή» του Πεκίνου στη Γαλλία

«Δίκαιο επιχειρηματικό περιβάλλον για τις κινεζικές εταιρείες» – Τι σηματοδοτεί η «στροφή» του Πεκίνου στη Γαλλία
The flags of France (L) and China are seen during a meeting France's Minister for Foreign and European Affairs Stephane Sejourne and China's Foreign Minister Wang Yi (both not pictured) at the Diaoyutai State Guest House in Beijing on April 1, 2024. (Photo by Pedro PARDO and Pedro Pardo / POOL / AFP) Photo: AFP
Επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Στεφάν Σεζουρνέ.

Η Κίνα θα εισάγει ακόμη πιο υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες από τη Γαλλία και πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή χώρα θα παρέχει δίκαιο επιχειρηματικό περιβάλλον για τις κινεζικές εταιρείες, δήλωσε τη Δευτέρα ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο ομόλογό του Στεφάν Σεζουρνέ, ο οποίος επισκέπτεται την Κίνα, ο Ουάνγκ δήλωσε επίσης ότι η χώρα του ελπίζει πως η στρατηγική μείωσης του κινδύνου δεν έχει στόχο συγκεκριμένες χώρες και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να μην παραβιάζει τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Δεν είναι δυνατή η αποδέσμευση από την Κίνα και η αποδέσμευση από την Κίνα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος“, σημείωσε ο Ουάνγκ, προσθέτοντας ότι “εκτιμά” την απόρριψη της ιδέας για αποδέσμευση από τον Γάλλο ομόλογό του.

“Δεν επιθυμούμε να αποδεσμευθούμε από την Κίνα”, δηλαδή να μειώσουμε σημαντικά τους οικονομικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες, είχε δηλώσει προηγουμένως ο Σεζουρνέ.

“Πιστεύω ότι έχει αποδειχθεί και ότι θα αποδειχθεί και πάλι πως η Κίνα αποτελεί μια ευκαιρία κι όχι έναν κίνδυνο για την Ευρώπη. Οι δύο πλευρές είναι εταίροι κι όχι αντίπαλοι”, πρόσθεσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών.

“Χαλαρώνουμε διαρκώς την πρόσβαση στην αγορά, μεταξύ άλλων με τη ροή διασυνοριακών δεδομένων”, συνέχισε ο Ουάνγκ, προσθέτοντας ότι η Κίνα θα κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες γαλλικών εταιρειών για πρόσβαση στην αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε ωστόσο σήμερα υπέρ μιας “οικονομικής εξισορρόπησης“, καθώς “οι συναλλαγές μας θα πρέπει επίσης να βασίζονται σε υγιή και βιώσιμη βάση”, και σημείωσε ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες της για μείωση του κινδύνου με την Κίνα.

Η Ευρώπη προωθεί μια στρατηγική μείωσης του κινδύνου και περιορισμού της εξάρτησης από την Κίνα για να διατηρήσει το βιομηχανικό της πλεονέκτημα και την ανταγωνιστικότητά της. Τους τελευταίους μήνες πολλοί πολιτικοί ηγέτες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ έχουν αναφερθεί στην ανάγκη μείωσης της εξάρτησης των χωρών τους από τον ασιατικό γίγαντα, κάτι στο οποίο η κινεζική κυβέρνηση δηλώνει ότι αντιτίθεται σθεναρά.

Πέραν της υπεράσπισης της διατήρησης ισχυρών οικονομικών σχέσεων με τον ασιατικό γίγαντα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε το Πεκίνο να στείλει “ξεκάθαρα μηνύματα στη Ρωσία” όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και ζήτησε να υπάρξει “ένας συσχετισμός δυνάμεων ευνοϊκός προς την Ουκρανία”.

Κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Κινέζο ομόλογό του, ο Σεζουρνέ δήλωσε επίσης ότι η Γαλλία ανησυχεί για την παροχή βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι δεν θα υπάρξει διαρκής ειρήνη αν η Ουκρανία δεν είναι κύριο μέρος σε ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η επίσκεψη του Σεζουρνέ εντάσσεται στο πλαίσιο της 60ης επετείου από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στη Γαλλία και την Κίνα και σε αυτό της επανάληψης των δια ζώσης επαφών μετά την πανδημία της COVID-19.

Είναι η δεύτερη φορά σε λιγότερο από έξι μήνες που Γάλλος υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται την Κίνα, μετά την επίσκεψη τον Νοέμβριο της προκατόχου του Σεζουρνέ, της Κατρίν Κολονά.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετέβη επίσης στην Κίνα τον Απρίλιο του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: