Δικαστικό «χτύπημα» 13 δισ. ευρώ από την ΕΕ στην Apple

Δικαστικό «χτύπημα» 13 δισ. ευρώ από την ΕΕ στην Apple
(FILES) An Apple logo is seen on the outside of an Apple store as new iPhones are released for sale in San Francisco, California on September, 22, 2017. Apple reported modestly higher quarterly profits August 3 despite another dip in revenues, as a record performance in services offset lower iPhone sales. Profits for Apple's third fiscal quarter were $19.9 billion, up 2.3 percent from the year-ago period. Revenues again declined, this time by 1.4 percent. (Photo by Josh Edelson / AFP) Photo: AFP
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε αρχικά ότι η Ιρλανδία είχε δώσει στην Apple παράνομα φορολογικά πλεονεκτήματα.

Ισχυρό δικαστικό «χτύπημα» δέχθηκε την Τρίτη η Apple από το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CJEU), που αποφάσισε ότι ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός πρέπει να καταβάλει 13 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ιρλανδία για μη καταβληθέντες φόρους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε την εντολή το 2016, λέγοντας ότι η κατασκευάστρια εταιρεία iPhone επωφελήθηκε από δύο ιρλανδικές φορολογικές αποφάσεις για πάνω από δύο δεκαετίες, οι οποίες μείωσαν τεχνητά τη φορολογική της επιβάρυνση σε μόλις 0,005% το 2014.

«Το Δικαστήριο εκδίδει οριστική απόφαση επί του θέματος και επιβεβαιώνει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2016: Η Ιρλανδία χορήγησε στην Apple παράνομη ενίσχυση, την οποία η Ιρλανδία οφείλει να ανακτήσει», ανέφερε το δικαστήριο.

Η Apple είχε δηλώσει ότι η φορολογική εντολή-ρεκόρ της ΕΕ αψηφούσε την πραγματικότητα και την κοινή λογική. Η Ιρλανδία, της οποίας οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές τη βοήθησαν να προσελκύσει την Big Tech για να εγκαταστήσει τα ευρωπαϊκά της κεντρικά γραφεία, είχε επίσης αμφισβητήσει την απόφαση της ΕΕ.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έδρα το Λουξεμβούργο τάχθηκε στο πλευρό της επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής επιτροπής της ΕΕ Margrethe Vestager.«Το Δικαστήριο εκδίδει οριστική απόφαση επί του θέματος και επιβεβαιώνει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2016: Η Ιρλανδία χορήγησε στην Apple παράνομη ενίσχυση, την οποία η Ιρλανδία οφείλει να ανακτήσει», ανέφεραν οι δικαστές.

Η Apple εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να αλλάξει αναδρομικά τους κανόνες και να αγνοήσει ότι, όπως απαιτεί η διεθνής φορολογική νομοθεσία, τα εισοδήματά μας υπόκειντο ήδη σε φόρους στις ΗΠΑ», δήλωσε η εταιρεία.

Η απόφαση είναι οριστική και δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση.

Πριν από τη σημερινή απόφαση, η ΕΕ είχε χάσει παρόμοιες υποθέσεις πληρωμής φόρων κατά της Amazon και της Starbucks.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com