Δίκη Χρυσής Αυγής: Με τη φράση «η δολοφονία Φύσσα ήταν μία πράξη που έκανε ένας ηλίθιος» επιχείρησε να απολογηθεί ο Γ. Γερμενής

Δίκη Χρυσής Αυγής: Με τη φράση «η δολοφονία Φύσσα ήταν μία πράξη που έκανε ένας ηλίθιος» επιχείρησε να απολογηθεί ο Γ. Γερμενής
Ο κατηγορούμενος πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιώργος Γερμενής απολογείται κατά τη διάρκεια της Δίκης της Χρυσής Αυγής, στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αποστάσεις από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τον εθνικοσοσιαλισμό επιχείρησαν να λάβουν οι δύο πρώην βουλευτές της ΧΑ που απολογήθηκαν σήμερα - Την Τετάρτη η απολογία της Ε. Ζαρούλια.

Ζητώντας από την πρόεδρο να τον ρωτά μόνο «για τα συγκεκριμένα πράγματα που κατηγορούμαι» και αναφερόμενος στη δολοφονία Φύσσα ως μία πράξη «που έκανε ένας ηλίθιος ανάμεσα σε δύο παρέες που τσακώνονταν» απολογήθηκε στην δίκη της Χρυσής Αυγής ο τρίτος πρώην βουλευτής του κόμματος Γιώργος Γερμενής.

Ο Γ.Γερμενής, γνωστός και ως “Καιάδας”, δήλωσε εξαρχής ότι η δίωξη σε βάρος ολόκληρης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής της περιόδου 2012-2013 είναι «πολιτική» με στόχο να ανακοπεί η ανοδική πορεία του κόμματος. Για τον εαυτό του δήλωσε πως η προφυλάκιση του είχε αποφασιστεί δύο μέρες πριν να παρουσιαστεί στις ανακρίτριες της υπόθεσης και ζήτησε από την πρόεδρο να του πει για τι ακριβώς κατηγορείται. «Πείτε μου τι μου καταλογίζετε; Είναι δυνατόν να είμαστε εδώ ένα ολόκληρο κόμμα; Είναι ντροπή. Δεν ζούμε σε κατοχική χώρα. Πήρα 22 χιλιάδες ψήφους, είναι δυνατόν;».

Αρνούμενος οποιαδήποτε σχέση με διάφορα επεισόδια, που μάρτυρες τον κατονομάζουν ως παρόντα, ο κατηγορούμενος προκάλεσε πολλές φορές τις αυστηρές παρατηρήσεις της προέδρου καθώς της ζητούσε να τον ρωτήσει «συγκεκριμένα» και όχι «γενικά» για όσα καταλογίζει η δικογραφία στην ηγετική ομάδα της ΧΑ. Όπως είπε, εντάχθηκε στην Χρυσή Αυγή την δεκαετία του 1990 «μετά τα γεγονότα με το Μακεδονικό», ανέφερε ότι ουσιαστικά αποχώρησε αμέσως μετά τις πρόσφατες εκλογές για δικούς του λόγους και άφησε να εννοηθεί ότι ήδη “μιλάει” με άλλον πολιτικό φορέα.

Κατά τον κατηγορούμενο όλη η δικαστική περιπέτεια της Χρυσής Αυγής οφείλεται σε πολιτική απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά, ενώ η άνοδος του κόμματος οφειλόταν, όπως είπε, στην πτώση «του ΛΑΟΣ που ψήφισε το Μνημόνιο».

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Έδρας, ο Γ.Γερμενής αρνήθηκε ότι γνωρίζει για “Τάγματα εφόδου” αλλά και για καταστατικό του κόμματος που προϋπήρχε αυτού που κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο το 2012.

Για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα ανέφερε πως την κατακρίνουν και πως ακόμη και σήμερα δεν έχει καταλάβει τι ακριβώς έγινε: «Δύο παρέες τσακωθήκανε και πήγε ένας ηλίθιος και έκανε αυτό που δεν έπρεπε να κάνει. Ένα πολιτικό κόμμα που ανέβαινε το έστειλε στα κάτεργα».

   Πρόεδρος: Το ξέρατε ότι αυτός ο «ηλίθιος», όπως λέτε, και ορισμένοι από την «παρέα» του ήταν με άτομα του χώρου σας; Σε τοπική της Χρυσής Αυγής; Δεν αναρωτηθήκατε; Θα επηρέαζε τη συνέχεια σας στο κόμμα;

   Κατηγορούμενος: Θα γινόμουν έξω φρενών και θα έψαχνα τι γινόταν. Στη φυλακή ρωτούσα αλλά δεν έβγαζα άκρη. Εδώ κατηγορούμαστε για εγκληματική οργάνωση και υπάρχει μόνο μία δολοφονία. Τρομερό αυτό αλλά μόνο για την δολοφονία αυτού του χριστιανού κατηγορούμαστε ως εγκληματική οργάνωση; Ποιες δολοφονίες έχουμε κάνει;

   Πρόεδρος: Δεν αναφέρεται στη δικογραφία μόνο η δολοφονία Φύσσα.

Για το ψευδώνυμο “Καιάδας” ο κατηγορούμενος είπε πως το χρησιμοποιούσε σε μία μπάντα χέβι-μέταλ μουσικής. Αρνήθηκε ωστόσο να απαντήσει σε ερωτήσεις της Έδρας αν το συγκρότημα αυτό είχε φέρει σε συναυλία του Γερμανό μουσικό και αν είχαν ακουστεί εκεί εθνικοσοσιαλιστικά συνθήματα, λέγοντας «κατηγορείται το συγκρότημα;».

Η διαδικασία των απολογιών θα συνεχιστεί την Τετάρτη με τους επόμενους δύο πρώην βουλευτές οι οποίοι σύμφωνα με τον κατάλογο είναι ο Αντώνιος Γρέγος και η σύζυγος του γραμματέα του κόμματος Νίκου Μιχαλολιάκου, Ελένη Ζαρούλια.

Καμία εμπλοκή σε έκνομες ενέργειες δηλώνει και ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος

«Δεν έχει καταγραφεί στη Λάρισα τίποτε για το πρόσωπό μου ή για άλλον στα αστυνομικά δελτία. Δεν έχω καμία εμπλοκή σε έκνομες ενέργειες. Δηλώνω αθώος». Με την απολογία του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου, ο οποίος είχε ανεξαρτητοποιηθεί κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων, συνεχίστηκε η δίκη για την εγκληματική οργάνωση.

Ο κ. Αλεξόπουλος, απολογούμενος ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, είπε πως εντάχθηκε στη Χρυσή Αυγή το 2012, προερχόμενος από τον ΛΑΟΣ, καθώς «ήμασταν απογοητευμένοι από την συγκυβέρνηση» και πως γνώρισε τον αρχηγός του κόμματος αφού εξελέγη βουλευτής στις εκλογές του 2012.

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, η επίθεση σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ και ακολούθως η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήταν ο λόγος που ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Χρυσή Αυγή. Ανέφερε, μάλιστα πως μετά τη δολοφονία Φύσσα εντός της Χρυσής Αυγής «υπήρχε μία εικόνα ότι ήταν προβοκάτσια».

Ο κατηγορούμενος σημείωσε ότι είχε αρχίσει να διαφοροποιείται βλέποντας πως «κάποιοι άνθρωποι λειτουργούσαν πιο ακραία, πιο ακτιβιστικά. Φορούσαν παραλλαγές και έβγαιναν έξω με ένα στιλ μιλιταριστικό… Κολλητά μπλουζάκια, εμφανή τατουάζ, προκλητικό στιλ απέναντι στην κοινωνία δεν με βρίσκουν σύμφωνο. Δεν έχουμε σχέση με τον μιλιταρισμό».

Ο κ. Αλεξόπουλος τόνισε ότι «υπάρχουν άτομα περιθωριακά στη ζωή, που προσπαθούν να βρουν πολιτικούς χώρους για να ικανοποιήσουν το εγώ τους», επισημαίνοντας πως το κόμμα δεν είχε μηχανισμούς για να τους απομακρύνει.

Κληθείς να απαντήσει για το καταστατικό του κόμματος, ο κατηγορούμενος είπε πως δεν το διάβασε και υπογράμμισε ότι έχει εγκριθεί από τον Άρειο Πάγο «τι να είναι λάθος». «Πιστεύω ότι τα καταστατικά συντάσσονται από κάποιους με νομικές γνώσεις και πάνε με αυτά που απαιτούνται από τον Άρειο Πάγο για να εγκριθούν», πρόσθεσε. Για το καταστατικό που έχει κατατεθεί στις δικαστικές Αρχές από τον δημοσιογράφο Δημ. Ψαρρά, ο κ. Αλεξόπουλος υποστήριξε πως «κάποιος το έφτιαξε, δεν ξέρω ποιος και δεν ξέρω γιατί…».

Μία αποστροφή του απολογούμενου πρώην βουλευτή προκάλεσε την αντίδραση της μητέρα του Παύλου Φύσσα, η οποία παρακολουθεί τη διαδικασία από το πρωί. Η κ. Φύσσα αντέδρασε εκνευρισμένα όταν ο κατηγορούμενος δήλωσε πως ενδιαφέρεται για την «Ελλάδα και τα παιδιά της, με ενδιαφέρει να σώσω τα Ελληνόπουλα», φωνάζοντάς του «και το δικό μου γιατί το σκοτώσατε;».

Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του κ. Αλεξόπουλου και την είσοδο του τρίτου πρώην βουλευτή Γεώργιου Γερμενή στη δικαστική αίθουσα, προκλήθηκε πάλι ένταση ανάμεσα στην Μάγδα Φύσσα και τη συνήγορο του κατηγορούμενου. Αφορμή στάθηκε δήλωση της συνηγόρου, Βάσως Πανταζή, ότι ο κ. Γερμενής δέχθηκε επίθεση από μέλος του ακροατηρίου λίγο πριν ξεκινήσει η σημερινή διαδικασία. Στην κ. Πανταζή απάντησε η κ. Φύσσα, η οποία σηκώθηκε όρθια μέσα στη δικαστική αίθουσα και της είπε: «Δεν ήταν από μέλος της αίθουσας, από τη μητέρα του Παύλου ήταν. Κάνε μου τη χάρη που τολμάς και μιλάς κιόλας. Άκου “δέχθηκε επίθεση από ένα μπουκάλι”….».

Η πρόεδρος, ζητώντας να κατέβουν οι τόνοι, επανέλαβε πως «αν το περιστατικό έγινε εκτός της αιθούσης, το δικαστήριο δεν είναι αρμόδιο».

Η διαδικασία συνεχίζεται με την απολογία του κ. Γερμενή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ