Δίκη «Energa» – «Hellas Power»: Την αθώωση Μηλιώνη προτείνει η εισαγγελέας Έδρας
- 16/09/2016, 16:40
- SHARE
Την απαλλαγή επτά και την ενοχή δώδεκα κατηγορούμενων πρότεινε η εισαγγελέας.
Στην τελική ευθεία εισέρχεται η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, των συνολικά 19 εμπλεκομένων στην υπόθεση των εταιριών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος «Energa» και «Hellas Power» που λογοδοτούν για μεγάλα χρηματικά που δεν απέδωσαν στο Δημόσιο, τα οποία φέρονται να «φυγάδευσαν» στο εξωτερικό.
Στο δικαστήριο, σήμερα, υπέβαλλε την πρότασή της η εισαγγελέας Έδρας, η οποία εισηγήθηκε την πλήρη απαλλαγή του υπευθύνου της «Hellas Power», Βασίλη Μηλιώνη, από το σύνολο των κατηγοριών που αντιμετωπίζει και την ενοχή του εκ των υπευθύνων της «Energa» Άρη Φλώρου.
Με την πρότασή της, η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε την ενοχή συνολικά δώδεκα κατηγορουμένων και την απαλλαγή επτά.
Η δίκη για την υπόθεση των δύο παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015, με τους υπευθύνους τους να είναι αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες, που, κατά περίπτωση, αφορούν τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και λαθρεμπορία.
Στην υπόθεση είναι βασικοί κατηγορούμενοι οι νόμιμοι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών, Αριστείδης Φλώρος, Αχιλλέας Φλώρος, Βασίλης Μηλιώνης, Στέφανος Σιαφάκας και Νίκος Δεκόλης, με άλλους 14 συγκατηγορουμένους, στελέχη των εταιριών, αλλά και πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην διαδικασία διοχέτευσης των χρημάτων εκτός Ελλάδος.
Στο κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, αναφέρεται ότι οι εκπρόσωποι των δύο παρόχων, αν και εισέπρατταν από τους πελάτες τους τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας, όπως συμβαίνει με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, δεν προχωρούσαν στην απόδοση των χρημάτων αυτών στο Δημόσιο, αλλά «τουναντίον τα παρακράτησαν και τα ενσωμάτωσαν στην περιουσία τους». Η ζημιά του Δημοσίου εκτιμάται, σύμφωνα με την δικογραφία, ότι φθάνει τα 270 εκατομμύρια ευρώ και αφορά το διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2011 έως Νοέμβριο 2012.
Η δίωξη για την υπόθεση είχε ασκηθεί μετά από εισαγγελική έρευνα που είχε διαταχθεί, με αφορμή πόρισμα της Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, το οποίο διαπίστωνε ότι ποσά που όφειλαν οι δύο εταιρίες στον ΔΕΣΜΗΕ φυγαδεύονταν μέσω εξωχώριων εταιριών σε ελβετικές και άλλες Τράπεζες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολύ πριν από την έναρξη της δίκης, αλλά και τώρα στο ακροατήριο, η πλευρά των κατηγορουμένων, με έγγραφες δηλώσεις, γνωστοποίησε στις αρμόδιες αρχές ότι δεσμεύονται να επιστρέψουν στο Δημόσιο 83 εκατομμύρια ευρώ από τα συνολικά 103 εκατομμύρια ευρώ που, όπως υποστηρίζουν, είναι διαθέσιμα σε εταιρικούς λογαριασμούς.
Οι κατηγορούμενοι στηρίζουν το αίτημά τους για την επιστροφή των χρημάτων στον νόμο 4312/2014, σύμφωνα με τον οποίο εμπλεκόμενοι σε υποθέσεις οικονομικών εγκλημάτων έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν ότι επιστρέφουν στο Δημόσιο ποσά που κατηγορούνται ότι έχουν υπεξαιρέσει, διεκδικώντας έτσι πιο ήπια ποινική μεταχείριση.
Η δίκη συνεχίζεται.