Το δίκτυο των «μπουτίκ» διεθνών εταιρικών συναλλαγών
- 06/10/2014, 19:03
- SHARE
Ο πρόεδρος της Globalscope, Μάικλ Μόριτς, μιλά στο FortuneGreece.com για τη δραστηριότητα των «μπουτίκ» αγοραπωλησιών και το ενδιαφέρον για την Ελλάδα.
Στην Αθήνα διεξήχθη πριν από μερικές ημέρες το διεθνές συνέδριο της Globalscope, του διεθνούς δικτύου «μπουτίκ M&Α», όπως είναι ευρέως γνωστές οι μεσαίου μεγέθους εταιρείες που ειδικεύονται στη συμβουλευτική επιχειρήσεων και τις διασυνοριακές συναλλαγές M&A (έρευνα αγοράς και αγοραπωλησίες).
Στόχος του συνεδρίου της Globalscope, που διοργανώθηκε από την FirstAthens, την ελληνική εταιρεία των Παντελή Παπαγεωργίου και Παναγιώτη Σολωμού που ιδρύθηκε το 2009 και αποτελεί από το 2013 μέλος του διεθνούς δικτύου, ήταν η ανταλλαγή πληροφοριών για τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο των εταιρικών συναλλαγών και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των 32 funds από 27 κράτη που συμμετέχουν στο δίκτυο.
Για τις ανάγκες του συνεδρίου βρέθηκε στην Αθήνα και ο Μάικλ Μόριτς (Michael Moritz), πρόεδρος του δικτύου Globalscope και managing partner στη γερμανική CatCap, μία επιχείρηση που ειδικεύεται στην καθοδήγηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που προχωρούν σε στρατηγικές κινήσεις, όπως εξαγορές, επενδύσεις ή πωλήσεις. Το FortuneGreece.com συνάντησε τον Γερμανό πρόεδρο της Globalscope και συνομίλησε μαζί του για τις τάσεις της αγοράς, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και πώς αντιλαμβάνεται η γερμανική αγορά την κατάσταση στην Ελλάδα.
Η πρώτη μας ερώτηση αφορά τις «μπουτίκ M&A». Γιατί χρησιμοποιείται ο όρος αυτός; «Οι εταιρείες μέλη της Globalscope ειδικεύονται στην παροχή συμβουλών και στη διευκόλυνση των συναλλαγών των μεσαίων και μικρότερων επιχειρήσεων, που ανήκουν ακόμη σε ιδιοκτήτες που συμμετέχουν ενεργά στην αγορά και όχι σε κάποια τράπεζα. Τις ιδιωτικές αυτές εταιρείες διοικούν συνήθως 2 έως 5 πρόσωπα, ενώ το εργατικό τους δυναμικό βρίσκεται μεταξύ 20-35 ατόμων. Οι ιδιοκτήτες αυτών των εταιρειών έχουν συνηθίσει να συνομιλούν απευθείας με τους συνεργάτες τους και όσους τους παρέχουν υπηρεσίες, και συνήθως χρειάζονται άλλου είδους καθοδήγηση, πιο συνεταιρική, όταν πρόκειται να κάνουν κάποια σημαντική συναλλαγή, π.χ. μία εξαγορά άλλης επιχείρησης ή πώληση μέρους της εταιρείας τους. Στη δική μας “καθομιλουμένη” χρησιμοποιούμε λοιπόν τον όρο “μπουτίκ” για τις εταιρείες μας, που ειδικεύονται στη διευκόλυνση των συναλλαγών μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων», εξηγεί ο επικεφαλής της Globalscope.
Σύμφωνα με τον Μάικλ Μόριτς, το διεθνές δίκτυο έχει διευρυνθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια σε Ευρώπη και Ασία, με αποτέλεσμα οι εταιρείες ή τα funds που συμμετέχουν να έχουν αποκτήσει σημαντική εμπειρία στις διασυνοριακές συναλλαγές. Στόχος, όπως λέει, είναι η Globalscope να μετρά ως το 2015 περισσότερες από 40 εταιρείες από σχεδόν ανάλογο αριθμό κρατών, οι οποίες και θα συνεργάζονται στη διεξαγωγή συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων που εδρεύουν σε διαφορετικά μέρη του κόσμου. «Στις μέρες μας οι διεθνείς αγοραπωλησίες δεν είναι κάτι που μπορούν να κάνουν μόνο οι τεράστιες πολυεθνικές. Αντιθέτως, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», εξηγεί ο κ. Μόριτς.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο-«σημείο των καιρών» είναι το γεγονός πως υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από τεχνολογικές εταιρείες και δη digital startups που προσπαθούν να «μεγαλώσουν» και να βρουν τη θέση τους στη διεθνή αγορά. «Στη Γερμανία υπάρχει σημαντικός αριθμός τεχνολογικών startups, αλλά και πιο “ώριμων” εταιρειών, που έχουν αποδεδειγμένη ανάγκη για καλά εκπαιδευμένο προσωπικό με εξειδίκευση», επισημαίνει ο κ. Μόριτς. «Βλέπουμε εδώ με τον συνεργάτη μας, FirstAthens, για παράδειγμα, πως υπάρχει ενδιαφέρον από τις γερμανικές εταιρείες για ελληνικές εταιρείες που βρίσκονται τώρα σε στάδιο χρηματοδότησης και θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο εξαγοράς ή συνεργασίας γερμανικών ή βρετανικών τεχνολογικών εταιρειών, έτσι ώστε να αποκτηθεί πρόσβαση σε προγραμματιστές ή εξειδικευμένα στελέχη. Πιστεύουμε πως αυτό συνθέτει ενδιαφέρουσα ευκαιρία».
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Globalscope αναφέρει ακόμη πως έχει αρχίσει να αλλάζει η εικόνα των ξένων επενδυτών και επιχειρηματιών για την Ελλάδα. «Για καιρό όλα στη χώρα σας έμοιαζαν να βρίσκονται στον “πάγο”, όμως τώρα, μέσα από την αναδιάρθρωση τραπεζών και επιχειρήσεων, αναμένουμε πως θα “γεννηθούν” αρκετές επιχειρηματικές ευκαιρίες», λέει ο Μάικλ Μόριτς, και συμπληρώνει: «Πιστεύουμε πως μέσα σε αυτήν ή την επόμενη χρονιά θα προκύψουν ενδιαφέρουσες ευκαιρίες αγοραπωλησιών για ξένους επενδυτές, ώστε να επενδύσουν και να αποκτήσουν ελκυστικά και σταθερά στοιχεία».
Η κρίση γεννά λοιπόν ευκαιρίες; Ναι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Globalscope. «Οι συναλλαγές M&A ακολουθούν γενικά το διεθνές εμπόριο, την πορεία της παγκόσμιας αγοράς. Είναι δεδομένο πως οι καλύτερες συναλλαγές διεξάγονται μεταξύ συνεργατών της Globalscope των οποίων οι χώρες έχουν καλύτερες οικονομικές σχέσεις. Όμως, και από την κρίση, π.χ. στην Ουκρανία έχουν προκύψει ευκαιρίες αγοραπωλησιών. Οι γερμανικές εταιρείες, για παράδειγμα, αναζητούν τρόπους συνεργασίας με ρωσικές εταιρείες ή λειτουργίας των θυγατρικών τους εν μέσω των κυρώσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ. Εκεί μπορούμε να τους βοηθήσουμε με τον συνεργάτη της Globalscope στη Ρωσία. Το δύσκολο σε αυτές τις περιοχές, ωστόσο, παραμένει η εισροή κεφαλαίων, οι επενδυτές είναι διστακτικοί».
Αισιοδοξία, δημιουργική σκέψη και καλές κοινωνικές δεξιότητες, είναι σύμφωνα με τον Μάικλ Μόριτς τα στοιχεία που πρέπει να διαθέτει όποιος θέλει να επιτύχει στον χώρο του «Μ&Α». «Όπου και να δραστηριοποιείσαι, έχεις να κάνεις με ισχυρούς χαρακτήρες. Οι ιδιοκτήτες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των startups έχουν συνήθως ισχυρή θέληση και όραμα, ενώ εμπλέκονται και συναισθηματικά στην εταιρεία τους. Συνιστά λοιπόν νοητική πρόκληση και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η συναναστροφή μαζί τους, πόσω μάλλον όταν κινείσαι σε διεθνές επίπεδο και πρέπει να “γεφυρώσεις” και το εκάστοτε πιθανό πολιτιστικό “χάσμα”. Χρειάζεται λοιπόν αναλυτική σκέψη, κοινωνικές δεξιότητες και συναισθηματική ευστροφία», λέει ο πρόεδρος της Globalscope. «Είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που μπορείς να κάνεις».
Τι θα συμβούλευε λοιπόν κάποιον που θα ήθελε τώρα να μπει στον χώρο αυτόν; «Το σημαντικότερο είναι η εμπειρία. Ο κλάδος των διεθνών M&A εξελίσσεται, έχει διεθνές εύρος εργασίας πλέον, για αυτό βρισκόμαστε και στην Αθήνα σήμερα με την Globalscope», λέει ο κ. Μόριτς. «Θα συμβούλευα κάποιον πρώτα να εργαστεί σε μία μεσαία ή μεγάλη εταιρεία, προκειμένου να εκπαιδευθεί και να αποκτήσει εμπειρία, και στη συνέχεια να αναζητήσει εργασία σε μία “μπουτίκ Μ&Α” ή –εάν έχει τη δυνατότητα- να συστήσει μία δική του εταιρεία».
Το προφίλ της Globalscope:
Η Globalscope Partners αποτελεί ένα παγκόσμιο δίκτυο μεσαίου μεγέθους «μπουτίκ Μ&Α» που δημιουργήθηκε για την ανάπτυξη σταδιακά αυξανόμενου διασυνοριακού εισοδήματος. Η Globalscope είναι Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός και διαθέτει αυτή τη στιγμή 32 μέλη σε 27 κράτη, με τις δραστηριότητές της να εκτείνονται από την Καλιφόρνια ως το Πεκίνο, καλύπτοντας σε ένα σημαντικό εύρος οικονομικών τομέων. Μέσα στο Q4 2013 και Q1 2014 εκτέλεσε περισσότερες από 32 συναλλαγές, συνολικής αξίας περίπου 550 εκατ. ευρώ.
H First Athens Corporate Finance, μέλος του διεθνούς δικτύου χρηματοοικονομικών συμβούλων Globalscope Partners, ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2009, με σκοπό την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών και συμβουλών, σε θέματα χρηματοδότησης, εισαγωγής σε ξένα χρηματιστήρια και εταιρικής ανάπτυξης.
Διαβάστε ακόμη: Επένδυση ύψους 3,5 εκατ. ευρώ στην Travelplanet24