Δηλώσεις και Τέλη Κυκλοφορίας: Πόσο κόστος θα έχει το «τράτο» το 2025

Δηλώσεις και Τέλη Κυκλοφορίας: Πόσο κόστος θα έχει το «τράτο» το 2025
Man calculate domestic bills at home. Businessman using calculator at modern office. Young male checking balance and costs. Start up counting finance. Business people doing paperwork for paying taxes Photo: Shutterstock
Προθεσμίες, κίνητρα αλλά και κυρώσεις για τους εκπρόθεσμους οφειλέτες από το 2025.

Από το 2025 αλλάζει το χρονοδιάγραμμα υποβολής φορολογικών δηλώσεων, θεσπίζονται κίνητρα για ταχύτερη υποβολή και κυρώσεις για τυχόν καθυστερήσεις ενώ μια πρόγευση των “σφιχτών” κανόνων δίνεται με τα τέλη κυκλοφορίας που αναρτώνται αυτό το διάστημα και πρέπει να πληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους διαφορετικά θα επιβαρυνθούν με πρόστιμα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα, ορίζεται σταθερό χρονοδιάγραμμα υποβολής φορολογικών δηλώσεων, από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου, τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα. Θα υπάρχει έκπτωση 4% για όσους καταβάλλουν εφάπαξ τον φόρο έως 31/7 και υποβάλλουν τη δήλωση στον πρώτο ενάμιση μήνα. Η έκπτωση περιορίζεται στο 3% για όσους τακτοποιήσουν την υποχρέωση στον ενάμιση μήνα και σε 2% για όσους το κάνουν τον τελευταίο μήνα της προθεσμίας. Υπενθυμίζεται ότι είναι σε ισχύ η καταβολή φόρου σε 8 δόσεις ενώ θα επιβάλλονται κυρώσεις σε διοικητές οργανισμών και υπευθύνων μισθοδοσίας, καθώς και στους υπεύθυνους της φορολογικής αρχής για τυχόν δικές τους ευθύνες στις καθυστερήσεις.

Εντωμεταξύ, αυτό το διάστημα, μεσούσης της διαδικασίας ελέγχου και διασταυρώσεων για ανασφάλιστα οχήματα και έλλειψη πιστοποιήσεων από τεχνικούς ελέγχους ΚΤΕΟ, αναμένεται και η ανάρτηση των τελών κυκλοφορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με γνώμονα την πειθαρχία στο χρονοδιάγραμμα, από το 2025 προβλέπονται πρόστιμα, πέρα από την υποχρέωση ασφάλισης των οχημάτων για φυσικές καταστροφές. Βασικό κριτήριο για τον υπολογισμό των τελών του 2025 παραμένει ο κυβισμός για οχήματα που ταξινομήθηκαν μέχρι τις 31/10/2010. Κριτήριο είναι οι εκπομπές CO2 για όσα οχήματα ταξινομήθηκαν μετά την 1/11/2010, με όσα εκπέμπουν κάτω από 90-122 gr/km να απαλλάσσονται πλήρως.

Οι υπόχρεοι έχουν τη δυνατότητα πληρωμής των τελών κυκλοφορίας από 15 Νοεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2024. Μετά τη λήξη της προθεσμίας προβλέπονται πρόστιμα, ήτοι προσαυξήσεις: 25% των τελών για πληρωμή εντός Ιανουαρίου, 50% για πληρωμή εντός Φεβρουαρίου και 100%, δηλαδή διπλασιασμός των τελών, για όσους πληρώσουν από τον Μάρτιο.

Για τα ανασφάλιστα οχήματα, που υπολογίζονται σε περίπου 500.000, τα πρόστιμα κυμαίνονται από 250 ευρώ για δίκυκλα και 500 ευρώ για επιβατηγά μέχρι 1.000 ευρώ για λεωφορεία και φορτηγά. Για το ΚΤΕΟ ανέρχονται σε 400 ευρώ και σε περίπτωση επαναλαμβανόμενης παράβασης διπλάσιο ποσό και αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων. Σε περιπτώσεις που δεν έχουν καταβληθεί τέλη κυκλοφορίας το πρόστιμο ανέρχεται στο διπλάσιο της τιμής των τελών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: